Αρχική » 2022 » Δεκέμβριος

Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2022

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΥ


Μετάβαση στο sway.office.com.

“Las Cuerdas”: μια ταινία για την Παιδική Αναπηρία

https://video.link/w/7XTmb

Θα ήθελα να παρακολουθήσετε  ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι (διάρκειας 10:52) με πολύ δυνατά μηνύματα. Πρόκειται για το βραβευμένο ισπανικό animation με θέμα την Παιδική Αναπηρία, που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπων. Ωστόσο, προβάλλει κι άλλα μηνύματα, καθώς μπορείτε να δείτε ότι στο σχολείο πρέπει να είμαστε όλοι μια ομάδα και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ: ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ


Μετάβαση στο sway.office.com.

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Παλαιότερα δεν ήταν αυτονόητο ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και την φροντίδα. Δυστυχώς, χρειάστηκε πολύς αγώνας, προκειμένου να τους αναγνωριστούν δικαιώματα. Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύoυν πολλοί, τα παιδιά δεν αποτελούν «μικρογραφίες» ενηλίκων. Κάθε παιδί είναι μια ολοκληρωμένη οντότητα με δικαιώματα, όπως αυτά των ενηλίκων -ανεξάρτητα από την εθνική ταυτότητα, την θρησκεία, την καταγωγή, το χρώμα και το φύλο. Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών. Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Υπενθύμιση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβριου. Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ωφέλιμο τα παιδιά να γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματά τους. Η Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε μέρα στην πράξη, ακούγοντας ο γονέας το παιδί και προσπαθώντας να κατανοήσει τις ανάγκες του. Η σωστή φροντίδα διασφαλίζει ότι τα παιδιά είναι χαρούμενα. Συνεπώς, το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να μπορεί να προσφέρει αγάπη, προκειμένου το παιδί να μπορεί να αναπτύξει αρμονική προσωπικότητα. Η οικογένεια αποτελεί την θεμελιώδη ομάδα της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος, που θα ορίσει την ευημερία των παιδιών. Ένας λόγος για την έλλειψη υποστήριξης για τα δικαιώματα των παιδιών εδράζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά δεν είναι ικανά να λάβουν σωστές αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι η σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης για φροντίδα των παιδιών και της ανάγκης τους για ελευθερία. Η σωστή φροντίδα για τα παιδιά είναι η εκπαίδευση και συνεπώς η γνώση, καθώς και η ενθάρρυνση, ώστε, όταν ενηλικιωθούν, να μπορούν να μάθουν πώς να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

ΧΩΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

320925464 659133239242795 979331737889235644 n

Όλα ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια κατά το σχολικό έτος 2016-17, όταν μαθητές του σχολείου μας για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κριτικές επιτροπές, μία συνεργασία με τον κινηματογραφικό φορέα Φεστιβάλ CineDocKids. Αυτό σήμαινε ότι παρακολούθησαν δωρεάν προβολές στο Μέγαρο Μουσικής και στον κινηματογράφο “Δαναό”, όπως και ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες του χώρου. Στο τέλος, παρουσίασαν ζωντανά ενώπιον κοινού και ψήφισαν μαζί με άλλα παιδιά την καλύτερη ταινία κατά την άποψή τους προκειμένου να βραβευτεί. Το ταξίδι που συνεχίζεται από τότε είναι κάτι παραπάνω από μαγικό, όπως και ο ίδιος ο κινηματογράφος εξάλλου!

2018-2019:

Συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή (και τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΚΑΡΠΟΣ) και δημιουργία animation μικρού μήκους πάνω σε έργα του Στραβίνσκι “Το τραγούδι του αηδονιού”.

2019-2020:

Ιδρύουμε την κινηματογραφική μας λέσχη, “Cine9club”, ξεκινάμε οργανωμένες προβολές στο σχολείο και δημιουργούμε κι άλλες συνεργασίες με δράσεις, όπως παρακολούθηση σεμιναρίων (για καθηγητές και παιδιά) πχ. με το φεστιβάλ KinderDocs, το Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας. Όταν τον Μάρτιο του ΄20 ο κορωνοϊός έκλεισε τα σχολεία, δεν σταματήσαμε. Αντίθετα, συνεχίσαμε διαδικτυακά και επεκτείναμε περαιτέρω το πρόγραμμά μας (φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα των Χανίων και της Κύπρου)

2020-2021:

Τα σχολεία κλειστά αλλά εμείς στις ήδη εδραιωμένες συνεργασίες μας προσθέτουμε και καινούργιες αφού ανοίγουμε τα φτερά μας για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο (μέσα από το Διαδίκτυο εννοείται). Οι προβολές ταινιών γίνονται πλέον στο WebEx και μπαίνουμε στις εφηβικές δράσεις του πολιτιστικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “European Film Festival” και “European Film Factory”. Στο πλαίσιο του δεύτερου μας επιλέγουν για να πάρουμε στα Αγγλικά διαδικτυακή συνέντευξη, μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία, από τον Ιρλανδό σκηνοθέτη, υποψήφιο 3 φορές για Όσκαρ, Tomm Moore. Τα παιδιά δουλεύουν ακατάπαυστα, παρά τις γνωστές συνθήκες εγκλεισμού, και το διασκεδάζουν αφάνταστα. European Film Factory – Masterclass with Tomm Moore about The Secret of Kells

2021-2022:

Τα σχολεία ανοίγουν και όλοι προσπαθούμε να ξαναβρούμε τα σωστά μας βήματα. Η λέσχη μας ξεκινάει με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, δηλαδή μία καταπληκτική εκδρομή στον Πύργο Ηλείας για να γνωρίσουμε και από κοντά τους φίλους που είχαμε κάνει τον προηγούμενο καιρό. Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά του σχολείου δεν επιβαρύνθηκαν ούτε σεντ, διότι τα έξοδα καλύφθηκαν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από κάποιον καλό μας “άγγελο”. Επίσης, πήραμε συνέντευξη από την σκηνοθέτρια, Ισμήνη Δασκαρόλη, κόρη του Πρέσβη της χώρας μας στη Γερμανία, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια φωτογραφίας του Athens Photo World και της γκαλερί ifocus. Τέλος συνεργαστήκαμε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΩΝΑΣΗ, με τους οποίους στο πλαίσιο προγράμματος video art, τα παιδιά έφτιαξαν video ποιήματα πάνω σε ποίηση του Καβάφη. Άλλες συνεργασίες: τμήμα ψηφιακών τεχνών και κινηματογράφου ΕΚΠΑ, Ελληνικό Κέντρο κινηματογράφου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος κ.ά. Αυτά σε περίληψη ήταν η δουλειά μας των χρόνων που πέρασαν. Κι ερχόμαστε τώρα στη φετινή χρονιά βάζοντας ανάμεσα σε άλλα τον εξής στόχο: να ταξιδέψουμε -και πάλι δωρεάν για τα παιδιά- την άνοιξη στην Ιρλανδία προκειμένου να επισκεφθούμε τον ήδη παλιό μας γνώριμο σκηνοθέτη Tomm Moore στη βάση του, το στούντιο Cartoon Saloon που βρίσκεται κοντά στο Δουβλίνο στην πανέμορφη μεσαιωνική πόλη Kilkenny, ευχηθείτε μας καλή τύχη!

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

Ιωάννα Συνοδινού, Αγγλικών

Φωτεινή Χαρδαλιά, φιλόλογος

Στέλλα Μόσχου, φιλόλογος

Αιμιλία Γεωργαλή, μαθηματικός και πάντα με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Δ/ντριάς μας κ. Μαρίας Μακρίδου

Δεκέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
European Radio Logo
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση