Ο χαρταετός είναι γνωστός με διάφορα ονόματα, όπως αετός, μύλος, ψαλίδα, άστρο, φωτοστέφανο, φυσούνα, πετάκι. Σε παλαιότερες εποχές τα παιδιά κάθε οικογένειας έφτιαχναν το δικό τους χαρταετό, χρησιμοποιώντας καλάμια, λεπτό χαρτί, αλευρόκολλα και σπάγκο.
Η ιστορία του χαρταετού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η αίσθηση της ελευθερίας, της χαράς και της δύναμης. Είναι το πιο αγαπημένο παιχνίδι για την Καθαρή Δευτέρα. Είναι ένας τρόπος που θέλει όλη την οικογένεια να συμμετέχει σ αυτήν την πρωτόγνωρη χαρά και ο καθένας να έχει το μέρτικό του στο πέταγμα…
Ας δούμε την ιστορία του όπως την περιγράφει δημοσίευμα στο cretalive.gr
H πιο « παλιά» πληροφορία που υπάρχει για την ύπαρξη του χαρταετού είναι αυτή του 4ου αιώνα π.Χ., όταν ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του. Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος. Υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, έτοιμη να την πετάξει.
Πιθανότατα βέβαια, τα πειράματα ή τα παιχνίδια των Αρχαίων Ελλήνων με τους “αετούς” θα πρέπει να γίνονταν με πανί τουλάχιστον ως το Μεσαίωνα, καθώς η χώρα μας δεν διέθετε σε αφθονία το χαρτί.
Όλα ξεκίνησαν το 1000 π.Χ. στην Κίνα. Ο πρώτος χαρταετός με μορφή δράκου εφόσον είναι και το ιερό σύμβολο της Κίνας, ήταν φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, από τους φιλόσοφους Mozi και Luban. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποίησε έναν χαρταετό μ’ έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέροντα τρόπο. Προκειμένου να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, έπρεπε να σκάψει ένα υπόγειο τούνελ. Μη γνωρίζοντας, όμως, το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ, πέταξε τον χαρταετό έως πάνω από το παλάτι, κρατώντας την άκρη του νήματος στο σημείο απ’ όπου θα ξεκινούσε το τούνελ, και έτσι έκανε τους απαραίτητους σχετικούς υπολογισμούς.
Παλαιότερα, στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, πίστευαν ότι οι χαρταετοί είχαν τη δυνατότητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γι’ αυτό και το πέταγμά τους, ακόμη και σήμερα, προϋποθέτει ολόκληρη τελετουργία. Σύμφωνα με κάποια παράδοση μάλιστα, μια νύχτα ένας Ιάπωνας στρατηγός πέταξε πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του έναν χαρταετό γεμάτο κουδούνια, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νομίσουν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και να το βάλουν στα πόδια.
Παρακολουθήσαμε από το διαδίκτυο ένα βίντεο για προβληματισμό και συζήτηση που ακολούθησε.
Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στις 9:30 π.μ. υποδεχτήκαμε διαδικτυακά με μεγάλη χαρά τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Μικροί Μετεωρολόγοι”,
για να ανέβουμε στο πουπουλένιο σύννεφο και να ταξιδέψουμε μαζί της με το…
“Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα”
Φυσικά προηγήθηκε προετοιμασία των παιδιών για τη διαδικτυακή συνάντηση
συζήτηση και βίντεο για τον κύκλο του νερού και πολλά άλλα.
Πετάξαμε ως τα σύννεφα από τη χαρά μας όταν συναντήσαμε τη συγγραφέα του βιβλίου
γιατί γνωριστήκαμε μαζί της στέλνοντάς μας
γελαστά, δυνατά και μελένια φιλιά.
Μας διάβασε το υπέροχο βιβλίο της
χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, σύννεφα και βροχή, παίξαμε διάφορα παιχνίδια,
συζητήσαμε για το έννοιες βαρύ και ελαφρύ και για την εξοικονόμηση του νερού μιας και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.
Στο τέλος της συνάντησης
δείξαμε στη συγγραφέα της δικές μας ζωγραφιές από το βιβλίο της
και την αποχαιρετήσαμε με το τραγούδι από τα Λάχανα και Χάχανα “Η Χιονένια και η Συννεφένια”
Κ. Σοφία Μαντουβάλου σας ευχαριστούμε πολύ!!!
Ήταν μια αξέχαστη γεμάτη αφράτα πουπουλένια σύννεφα εμπειρία!!!
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα και το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», τη μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Εικάζεται, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Για τους Ορθόδοξους Έλληνες προαναγγέλλει την έναρξη της Σαρακοστής, της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.
Η λέξη Απόκριες σημαίνει αποχή από το κρέας και η λέξη καρναβάλι-carnival προέκυψε από τη λατινική φράση «carnem levare» ή «carnis levamen», που σημαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος».
Κρατήσαμε λοιπόν το έθιμο και τσικνίσαμε. Και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Το πρώτο τσίκνισμα έγινε μέσα στην τάξη… Φτιάξαμε τις ψησταριές μας με τα σουβλάκια…
Βάλαμε στην ψησταριά τα κάρβουνα, φτιάξαμε τα σουβλάκια, και ιδού
Την ιδέα την δανείστηκα από τη συνάδελφο Μαρίνα Ζαχαριά
όμως δε μείναμε μόνο σε αυτά…
Φάγαμε και τα σουβλάκια που μας έφερε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας
Μια μέρα που άλλοι την αποδέχονται σαν μέρα για να εκφράσεις την αγάπη σου σε αγαπημένα πρόσωπα.
Είναι μια ευκαιρία αυτή τη μέρα να μιλήσουμε στα παιδιά για την ΑΓΑΠΗ γενικά που είναι ένα τόσο όμορφο συναίσθημα. Την αγάπη που όλοι τη χρειαζόμαστε στη ζωή μας. Την ΑΓΑΠΗ προς τους γονείς μας, την ΑΓΑΠΗ προς τους φίλους μας, την ΑΓΑΠΗ προς τους συγγενείς μας, την ΑΓΑΠΗ προς τους δασκάλους μας, την ΑΓΑΠΗ προς τα ζώα, την ΑΓΑΠΗ προς το περιβάλλον κ.τ.λ…
Την Παρασκευή 10-02-2023 είχαμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε στο νηπιαγωγείο μας τη μουσικοπαιδαγωγική ομάδα «Μελωδικές Εξερευνήσεις».
Η κ. Ματίνα Κοτσιφού, μουσικοπαιδαγωγός και ο κ. Ανδρέας Αποστόλου, ηθοποιός-τραγουδιστής πρόσφεραν στους μαθητές μας ένα ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ακούς τις ζωγραφιές;».
«Με την φίλη μου την Λίλη, που είναι ένα γιουκαλίλι,
Στο μουσείο τριγυρνώ μουσικές αναζητώ.»
Οι ζωγραφικοί πίνακες του μουσείου έγιναν μουσική και η μουσική των μεγάλων συνθετών έγινε παιχνίδι!
Τα παιδιά μυήθηκαν στον κόσμο της κλασικής μουσικής και με τρόπο βιωματικό μέσω παιχνιδιών ενεργητικής ακοής και με αφορμή έργα τέχνης. Ο Vivaldi, ο Bach, ο Beethoven, ο Mozart, ο Satie, ο Rossini, κ.ά. συνάντησαν μεγάλους ζωγράφους και με τις μουσικές τους ζωντάνεψαν τα έργα τους. Τα εικαστικά έργα έντυσαν μουσικά ηχογραφημένες μουσικές, καθώς και ζωντανή μουσική από φλογέρα, γιουκαλίλι και κρουστά και τα παιδιά ακούγοντας μουσική δημιούργησαν τα δικά τους έργα τέχνης.
Τα παιδιά έγιναν αέρας και νερό στην “Έναστρη Νύχτα” του Van Gogh.
Τα παιδιά τέλος, εκφράστηκαν με τα χρώματα χαλαρώνοντας με τις μελωδίες της φλογέρας.
Ματίνα και Αποστόλη ένα τεράστιο “ευχαριστώ”!!! Σας περιμένουμε και πάλι!!!
Με αφορμή τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και τον 4ο Θεματικό Άξονα με το πρόγραμμα «Μικροί Μετεωρολόγοι» δημιουργήθηκε η ακόλουθη δραστηριότητα για τον καιρό. Η μελισσούλα πρέπει να πετάξει δεξιά και αριστερά για να φτάσει στον ήλιο χωρίς να συναντήσει όμως στο δρόμο της τα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και να δίνουν απλές οδηγίες προγραμματισμού.
Από: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 10:00 ΠΜ Προς: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023 1:00 ΜΜ
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Συνήθως γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.
Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Στα πλαίσια των δράσεων που κάναμε αυτές τις μέρες, για τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, συμμετείχαμε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στις 9/2/2023 και ώρα 10:00-11:00.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από Τo Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Η Αθηνά και ο @Παπάκης ενημέρωσαν τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου για το ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Μέσα από το παραμύθι ο @Παπάκης Ντετέκτιβ και μια διαδραστική παρουσίαση οι μικροί μαθητές ήρθαν σε επαφή με το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για το πως πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που δουν κάτι στο διαδίκτυο το οποίο τους ανησυχήσει/αναστατώσει/τρομάξει.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν έπαινοι στους μαθητές
που συμμετείχαν καθώς επίσης και πιστοποιητικά συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή