Από τα μέσα της Β’ Δημοτικού, οι μικροί μαθητές αρχίζουν σιγά-σιγά να έρχονται σε επαφή με την έννοια του πολλαπλασιασμού και της προπαίδειας. Και παρόλο που αν πάρουν τον χρόνο τους, τα περισσότερα παιδιά θα καταφέρουν να υπολογίσουν πόσο μας κάνει π.χ. 6 x 7, η δασκάλα συνήθως απαιτεί η προπαιδεία να μαθαίνεται από τα παιδιά «απ΄έξω και ανακατωτά», προκειμένου να μπορούν να κάνουν τις πράξεις με το μυαλό τους, πολύ γρήγορα. Μέχρι το τέλος της Γ’ Δημοτικού, το παιδί θα πρέπει πλέον να ξέρει καλά την προπαίδεια από το 1 έως το 10 –κάτι που για πολλούς μικρούς μαθητές (και για ουκ ολίγους ενήλικες) φαντάζει βουνό!
- Τραγούδια για την προπαίδεια – Τα τραγουδάκια είναι συνήθως το πρώτο «κόλπο» απομνημόνευσης της προπαίδειας που προτείνουν οι νεώτεροι εκπαιδευτικοί. Τα καλά νέα ακούνε στο cd «Λάχανα και Χάχανα – Η προπαίδεια σε τραγούδια», του Τάσου Ιωαννίδη, στο οποίο μάλιστα συμμετέχουν και αρκετοί διάσημοι ερμηνευτές. Θα βρείτε όλα τα τραγουδάκια του cd στο YouTube.
- Η προπαίδεια σε βιβλιαράκι τσέπης – Σε λωρίδες από χαρτί, διπλώστε τη μια άκρη και γράψτε τα νούμερα που θέλετε να πολλαπλασιάσετε. Στη συνέχεια δίπλα φτιάξτε κουκκίδες και από πάνω προσθέστε τα νούμερα, όπως στην εικόνα π.χ 5 * 6 …φτιάχνω κουκκίδες των 6 και ανεβαίνω 12..18..24..30.
- Φτιάξτε μια κρυπτό-προπαίδεια – Όπως στο κρυπτόλεξο, έτσι και σε αυτό το παιχνίδι, το παιδί θα χρειαστεί να ανακαλύψει τις σωστές πράξεις πολλαπλασιασμού! Τι θα κάνετε; Άσκηση: Φτιάξτε έναν πίνακα και γράψτε αριθμούς στα κουτάκια, ώστε οι συνδυασμοί κάποιων από αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητήστε έπειτα από το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα και -όπως φαίνεται και στην εικόνα- με ένα μαρκαδόρο να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις, όπου τις εντοπίζει.
- online εφαρμογές και παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να μάθει την προπαίδεια
Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.