Διατροφική Δικαιοσύνη

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της ActionAid, «Η δύναμη στο πιάτο σου», επεξεργαστήκαμε τη θεματική Διατροφική Δικαιοσύνη. Αρχικά ζωγραφίσαμε τι μπορεί να είναι θησαυρός για τον άνθρωπο ώστε να μπορεί να ζήσει μία όμορφη και καλή ζωή, στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι που αφορούσε στo μοίρασμα ενός θησαυρού σε τρεις διαφορικές φάσεις και στο τέλος, προσπαθήσαμε να πούμε τι μπορεί να σημαίνει η Διατροφική Δικαιοσύνη; Ακούστηκαν απόψεις όπως: «Όλοι να μπορούν να φάνε φαγητό, να μοιραζόμαστε το φαγητό, ισότητα στο φαγητό/ στα φρούτα και τα λαχανικά».

Ακολούθησε η δημιουργία κόμικς με θέμα τη Διατροφική Δικαιοσύνη, αφού πρώτα παρατηρήσαμε και περιγράψαμε κάποιες εικόνες, δημιουργήσαμε ένα κόμικς στην ολομέλεια της τάξης. Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε να φτιάξει το δικό της κόμικς.

20240515 132120

Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής, παρατηρήσαμε κάποιες εικόνες με φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είχαν τη συνηθισμένη μορφή. Έπειτα, συζητήσαμε πόσο συχνά βλέπουμε τέτοια φρούτα /λαχανικά και για ποιους λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά και αν θα τα αγοράζαμε. Ακολούθως, μπήκαμε στη θέση των φρούτων/ λαχανικών και ρωτηθήκαμε πως θα αισθανόμασταν αν δεν μας αγόραζαν και πως θα επηρέαζε αυτό τον πλανήτη μας. Στο τέλος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένα φρούτο/λαχανικό μπορεί να μην είναι και τόσο ωραίο στην εμφάνιση ωστόσο, είναι το ίδιο νόστιμο και θρεπτικό όπως και τα υπόλοιπα!

Η θεματική της Διατροφικής Δικαιοσύνης ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία αφίσας. Σχεδιάσαμε, χρωματίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε διάφορα φρούτα, λαχανικά  και τις παλάμες μας σε χρώμα της επιλογής μας. Το μήνυμα μας είναι να αγαπάμε όλοι τα υγιεινά τρόφιμα  και να μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτά.

ΑΦΙΣΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΝΩΝ ΡΟΔΟΥ