Την Τετάρτη 23/1/2019, εκπρόσωποι του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου επισκέφθηκαν τις Δ΄1, Δ΄2, Ε΄1 και Ε΄2  τάξεις και ενημέρωσαν τους μαθητές για θέματα ζωής, υγείας και φροντίδας των σκύλων (κατοικίδιων και αδέσποτων). Περισσότερα από 90 παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη διάλεξη και στο τέλος πρόσφεραν τροφές, κουβέρτες και άλλα αναγκαία είδη στα σκυλάκια του κυνοκομείου! Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Λουλουδίτσα Λάρου, Τάμυ Πολίτη και Μαρία Καππάκα για την ενημέρωση.

 

Δεκ 18
21

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». (Οδ. Ελύτης)

Την Τετάρτη 12/12/2018 οι μαθητές της Δ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχαν την εκπαιδευτική δράση του ΚΠΕ Πεταλούδων (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου): «Η οινική ιστορία της Ρόδου μέσα από το ρω» στο Βιωματικό Κέντρο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου, στον ιστορικό χώρο του πρώτου εργοστασίου οινοποιίας της ΚΑΪΡ στις Φάνες.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δράση, η οποία περιλάμβανε ξενάγηση στον ανακαινισμένο, μουσειακό χώρο που είναι ειδικά διαμορφωμένος για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τμήματα παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά εργαλεία αμπελουργίας και μεθόδους οινοποίησης, να προσεγγίσουν την τοπική οινική ιστορία διαθεματικά, μέσα από τις τέχνες, τη λαογραφία, τη θρησκεία, τη λογοτεχνία και τη μουσική και να παίξουν βιωματικά παιχνίδια «Αισθήσεων». Η εμπειρία  ήταν μοναδική, καθώς είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προστασίας της, να κατανοήσουν την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και εν τέλει να αντιληφθούν πως παράδοση και πρόοδος δεν είναι έννοιες αντίθετες.

Ευχαριστούμε τον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ και τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων για την ωραία ξενάγηση που στόχο είχε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό των μαθητών για την προοπτική της αμπελουργίας στο μέλλον, εστιάζοντας στην τοπική ιστορία της Ρόδου.

 

 

 

 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΛΛΟΝ

Επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου  

Την Παρασκευή  23 Νοεμβρίου 2018, τα τμήματα Δ΄1 και  Δ΄2 του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, επισκεφθήκαμε το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου. Εκεί μας περίμεναν οι γεωπόνοι που, μαζί με τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων, μας ξενάγησαν στους χώρους του φυτωρίου. Στο θερμοκήπιο οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την σταδιακή εξέλιξη  ενός φυτού, από τον σπόρο  ως την ανάπτυξή του καθώς και διάφορους τρόπους πολλαπλασιασμού. Ενθουσιάστηκαν με την τεχνητή βροχή- υδρονέφωση.

Στην αυλή του Φυτωρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα «Αρωματικά φυτά και Βότανα στα Δωδεκάνησα», μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια.

Τέλος ακολούθησε περίπατος στο «Μονοπάτι της Βιοποικιλότητας» όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν, να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν πολλά από τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά του τόπου μας.

Ευχαριστούμε όλους τους υπεύθυνους για την ωραία ξενάγηση καθώς και για τα φυτά που μας πρόσφεραν, για να φυτέψουμε στην αυλή του σχολείου μας.

Την Τρίτη 30/10/2018 οι μαθητές της Δ2΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου επισκέφθηκαν την Παλιά  Πόλη της Ρόδου. Η περιήγηση ξεκίνησε από την πύλη του Αγίου Αθανασίου όπου οι μαθητές θαύμασαν από ψηλά την Τάφρο και παρατήρησαν τα τείχη, τους πύργους και τους προμαχώνες.

Περπατώντας  τα στενά δρομάκια της πόλης έφτασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το παλιό Νοσοκομείο των Ιπποτών, όπου ξεναγήθηκαν στις αίθουσες, στην αυλή και στον κήπο και θαύμασαν τα αγάλματα και τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου  μας.

Φεύγοντας από το Μουσείο  ανηφόρισαν την οδό Ιπποτών και είδαν τα επιβλητικά κτίρια. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ξεναγήθηκαν  στις αίθουσές του και παρατήρησαν τα πολύτιμα ψηφιδωτά τους. Περισσότερο εντυπωσιάστηκαν από το γύψινο εκμαγείο του συμπλέγματος του Λαοκόοντα, έργο των Ρόδιων γλυπτών Αγήσανδρου, Αθηνόδωρου και Πολύδωρου (που σήμερα βρίσκεται στο Βατικανό). Άλλωστε  στη Γ΄τάξη διδάχτηκαν την  Ιστορία του Δούρειου  Ίππου και το πάθημα του ιερέα του Απόλλωνα όταν είπε τη φράση: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκθεση ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, που φιλοξενείται αυτή την εποχή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τη μοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την επισταμένη έρευνα του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά και θαύμασαν μια τεράστια ποικιλία κεραμικών προϊόντων, όπως διακοσμητικά πιάτα, βάζα, κανάτια, σερβίτσια, αγαλματίδια, γυναικείες φιγούρες με παραδοσιακές φορεσιές, ζωόμορφα μπιμπελό κ.ά.

Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, στο δρόμο της επιστροφής στο σχολείο, να περάσουν μέσα από τη Μεσαιωνική Τάφρο της Ρόδου, να παρατηρήσουν τα τείχη, τους πύργους τους προμαχώνες, τις λίθινες σφαίρες καθώς και τις εισόδους που οδηγούν στις υπόγειες στοές του κάστρου.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Με το σύνθημα «Ας κινηθούμε» οι μαθητές έπαιξαν ομαδικά αθλήματα στην αυλή του σχολείου, αλλά εκφράστηκαν δημιουργικά και μέσα στην τάξη φτιάχνοντας αφίσες εμπνευσμένες από τους ολυμπιακούς αγώνες, την ειρήνη και το αθλητικό ιδεώδες. 

Ιούν 18
24

ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ.

<p>

</p>

Γ΄2 ΤΑΞΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Ιούν 18
13

«Το πιο γλυκό ψωμί».  Θεατρικό έργο από τους μαθητές της Γ2΄τάξης, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου.

Με αφορμή το λαϊκό παραμύθι, «Το πιο γλυκό ψωμί», που υπάρχει στο βιβλίο της Γλώσσας, αναλάβαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για το ψωμί και τον ρόλο του στη καθημερινή μας διατροφή. Ζήσαμε από κοντά, βήμα- βήμα όλα τα στάδια της παραγωγής του, από τον σπόρο του σιταριού έως το ψωμί και τα είδη του, που φτάνουν στο τραπέζι μας. Επιπλέον  προσπαθήσαμε να διασκευάσουμε και να ενσαρκώσουμε το παραμύθι, να του δώσουμε εικόνες ήχο και κίνηση. Έτσι λοιπόν στις 12/ 06/ 2018  ταξιδέψαμε σε μια μακρινή πολιτεία, στο παλάτι ενός βασιλιά για να ανακαλύψουμε όλοι μαζί ποιο είναι το πιο νόστιμο ψωμί και τι έχει περισσότερη αξία στη ζωή μας.

Μαΐ 18
31
Κάτω από (Δράσεις) από στις 31-05-2018

Απρ 18
26

Οι μαθητές της Γ΄2 τάξης του 3ου Δ. Σ. Ρόδου περιποιούνται καθημερινά τον σχολικό τους ανθόκηπο.  Ποτίζουν, ξεβοτανίζουν, φυτεύουν  και φροντίζουν τα αναρριχώμενα φυτά του ξύλινου υπόστεγου. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!!!

 • Σκακιστική άσκηση

 • Μάρτιος 2019
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Ιαν    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Translate