ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ  ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ , ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ  ΠΕΔΙΑΔΕΣ

 

Picture

 

 

13. Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες – Αρβανιτίδης Θεόδωρος – Κεντρικό13. Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες – Αρβανιτίδης Θεόδωρος – Κεντρικό

Picture

Picture

ΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ  ΤΗΣ  ΓΗΣ

Picture

Οι Επτά Κορυφές (Seven Summits) - The Hiking Experience

 

Γνωρίστε το βαθύτερο σημείο της Γης ! - Echoes.gr NetRadio -Το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης - e-Γεωγραφία

 

έκτη και ... τελευταία! : Το ανάγλυφο της γης.

 

ΖΩΝΕΣ  ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ

Εικόνα

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ  ΣΤΗΝ  ΕΙΚΟΝΑ

ΠΟΛΙΚΗ ΖΩΝΗ

ΕΥΚΡΑΤΗ  ΖΩΝΗ

ΤΡΟΠΙΚΗ  ΖΩΝΗ

ΟΙ  ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ  ΖΩΝΕΣ  ΤΗΣ  ΓΗΣ

Picture

Picture

Θερμικές ζώνες της Γης - e-Γεωγραφία

Picture

 

Οι κλιματικές ζώνες της Γης | Πεμπτουσία

Βρες τους ωκεανούς! - e-Γεωγραφία

Ειρηνικός Ωκεανός

  • Έχει μέγεθος σχεδόν όσο όλοι οι άλλοι ωκεανοί μαζί. Καταλαμβάνει περίπου το 1/3 της γήινης επιφάνειας, ενώ στην Τάφρο των Μαριάνων βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών (10.971 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).
  • Περιλαμβάνει 25.000 νησιά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κάτω από τον Ισημερινό.
  • Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο.

Ατλαντικός Ωκεανός

Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος κρατούσε στους ώμους του τον ουρανό.

Ινδικός Ωκεανός

Εκτείνεται ανάμεσα στη νότια Ασία (βόρεια), την Αραβία και την Αφρική (δυτικά) και την Αυστραλία(ανατολικά). Νότιά του βρίσκεται ο Νότιος Ωκεανός.

Νότιος Ωκεανός

Περιβάλλει την Ανταρκτική. Παλιότερα λεγόταν Νότιος Παγωμένος Ωκεανός.

Αρκτικός Ωκεανός

  • Είναι ο πιο μικρός και ο πιο ρηχός ωκεανός. Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του είναι παγωμένο. Τον χειμώνα οι πάγοι τον καλύπτουν απ’ άκρη σ’ άκρη.
  • Στο κέντρο του βρίσκεται ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος. Περιβάλλεται από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Παλιότερα λεγόταν Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός.

Οι ωκεανοί διαφέρουν από τις θάλασσες όσο αφορά την έκταση τους καθώς είναι πολύ μεγαλύτεροι. Επίσης έχουν και μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τις περισσότερες θάλασσες. Ακόμα οι τελευταίες περικλείονται από τμήματα ξηράς. Όλες βέβαια οι θάλασσες ενώνονται με τους ωκεανούς σχηματίζοντας έναν παγκόσμιο ωκεανό που περιστοιχίζει τις ηπείρους.

Οι θάλασσες είναι μικρότερες από τους ωκεανούς, βρίσκονται συνήθως ανάμεσα σε στεριές και θεωρούνται «παραρτήματα» κάποιου ωκεανού.

 Έτσι, ο Ατλαντικός Ωκεανός,εκτός από την Αρκτική Θάλασσα, συμπεριλαμβάνει τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο ( ή Μαύρη Θάλασσα), την Καραϊβική, τη Βόρεια, τη Νορβηγικήκαι τη Λευκή Θάλασσα.

Ο Ειρηνικός Ωκεανός συμπεριλαμβάνει τη Βερίγγειο, την Οχοτσκική, την Ιαπωνική, τη Σινική(ανατολική και νότια) και τη Θάλασσα των Κοραλλιών.

Ο Ινδικός Ωκεανός συμπεριλαμβάνει την Ερυθράκαι την Αραβική Θάλασσα.

Picture

Πορθμόςείναι μια φυσική στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δυο ξηρές και ενώνει δυο θάλασσες.

Ο πιο γνωστός πορθμός της Γης είναι τουΓιβραλτάρπου χωρίζει Ευρώπη και Αφρική και ενώνει Μεσόγειο με Ατλαντικό ωκεανό. Γνωστοί επίσης είναι ο Βερίγγειος που ενώνει Αρκτικό με Ειρηνικό ωκεανό και ο πορθμός του Μαγγελάνου που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό.

 

Οι οκτώ Έλληνες ναυτικοί που ταξίδεψαν με τον Μαγγελάνο: Ο πλοηγός από την Χίο που χαρτογράφησε τον Πρώτο Περίπλου | Ανιχνεύσεις

Διώρυγα είναι τεχνητός υδάτινος δρόμος που βοηθάει ώστε να γίνεται η συγκοινωνία με πλωτά μέσα ανάμεσα σε δύο θαλάσσια τμήματα
Η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου είναι του Σουέζ που ενώνει Μεσόγειο και Ερυθρά θάλασσα. Επίσης σημαντική είναι και του Παναμά που ενώνει Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.

Picture

H ΚΑΤΑΝΟΜΗ  ΤΩΝ  ΗΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ  ΩΚΕΑΝΩΝ

Οι ήπειροι
Η θάλασσα καλύπτει τα 7/10 της γήινης επιφάνειας, ενώ το υπόλοιπο είναι η ξηρά. H θάλασσα χωρίζει την ξηρά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες ονομάζουμε ηπείρους. Αυτές κατά σειρά μεγέθους είναι οι εξής: Ασία, Αμερική (Βόρεια και Νότια), Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία. Η Ανταρκτική, που δεν κατοικείται, είναι μια τεράστια παγωμένη έκταση και θεωρείται από πολλούς ως έκτη ήπειρος.
Οι ωκεανοί
Οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι μεταξύ των ηπείρων λέγονται ωκεανοί. Με απλά λόγια θα πούμε ότι ωκεανός είναι μία τεράστια έκταση της επιφάνειας της Γης καλυμμένη από αλμυρό νερό.
Η εξέλιξη της γης σε 100.000.000 χρόνια 
Τα μέρη των ωκεανών που περικλείονται από τμήματα ξηράς ονομάζονται θάλασσες. Οι θάλασσες που βρίσκονται κοντά μας είναι η Μεσόγειος, η Ερυθρά και η Μαύρη Θάλασσα.

ΠΩΣ  ΘΑ  ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ  Ο  ΚΟΣΜΟΣ;

n

Ο  ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ  ΓΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ

Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών | PPT

Picture

Το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης - e-Γεωγραφία

Η Γη ως ουράνιο σώμα
Picture

Οι πλανήτες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τους στερεούς (αυτούς που έχουν στερεό έδαφος – πέτρες, χώμα) και τους αέριους (αυτούς οι οποίοι αποτελούνται βασικά από αέρια).

Οι στερεοί είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης, ενώ οι αέριοι είναι οι υπόλοιποι (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας)

Το ηλιακό σύστημα το χωρίζουμε σε δύο μέρη: το “εσωτερικό” και το “εξωτερικό”.

Το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ερμή, την Αφροδίτη, την Γη και τον Άρη (τους στερεούς πλανήτες).
Το εξωτερικό περιλαμβάνει τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς πλανήτες βρίσκεται η ζώνη των αστεροειδών: πέτρες, βράχοι, μετεωρίτες, αστεροειδείς, κλπ., που βρίσκονται επίσης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Picture

Το ηλιακό μας σύστημα

Picture

Picture

Picture
Β1.1 Πλανήτης γη - Βιολογία, Γεωγραφία, Χημεία Γυμνασίου
Picture
Picture
Picture
Η περιφορά της Γης − Οι εποχές

Picture

Ο άξονας της Γης έχει μια κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

Είναι δηλαδή  κάπως έτσι:

Picture

Η διάρκεια της μέρας και της νύχτας δεν είναι πάντα ίδια σε όλους τους τόπους. Αυτό οφείλεται στη μικρή κλίση του άξονα της Γης. Στον ισημερινό όλο τον χρόνο η διάρκεια μέρας – νύχτας είναι ίση (12 ώρες), ενώ οι περιοχές που βρίσκονται στους δύο πόλους έχουν έξι μήνες μέρα και έξι μήνες νύχτα.
Στους άλλους τόπους -εκτός των πόλων- η μέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια μόνο δύο φορές τον χρόνο, κατά την εαρινή (21/3) και φθινοπωρινή ισημερία (23/9).

Περιφέρεται  κάπως  έτσι:

 

Picture

Πρόσπτωση των ηλιακών ακτίνων στη Γη - e-Γεωγραφία

Χειμερινό και Θερινό Ηλιοστάσιο – 2' science

Ο ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ  ΓΗΣ. ΗΜΕΡΑ  ΚΑΙ  ΝΥΧΤΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΕΠΟΧΕς ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ φωτοδεντρο

Picture

Ο άξονας και η περιστροφή της Γης − Ημέρα και Νύχτα

 

 

Picture

Ο άξονας και η περιστροφή της Γης − Ημέρα και Νύχτα

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

Γεωγραφικό μήκος
Οι μεσημβρινοί δείχνουν την απόσταση ενός τόπου δυτικά ή ανατολικά από τον Πρώτο Μεσημβρινό. Η απόσταση αυτή λέγεται γεωγραφικό μήκος και μετρείται επίσης σε μοίρες από 0º έως 180º δυτικά και από 0º έως 180º ανατολικά. Ο Πρώτος Μεσημβρινός έχει γεωγραφικό μήκος 0º μοίρες.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

Γεωγραφικό πλάτος
Κάθε παράλληλος κύκλος ενώνει εκείνους τους τόπους της Γης, οι οποίοι απέχουν ίση απόσταση από τον Ισημερινό. Οι τόποι αυτοί έχουν το ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Οι παράλληλοι που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο δείχνουν βόρειο γεωγραφικό πλάτος, ενώ οι παράλληλοι που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο δείχνουν νότιο γεωγραφικό πλάτος. Ο μεγαλύτερος παράλληλος είναι ο Ισημερινός. Το μήκος των άλλων παραλλήλων μειώνεται, όσο απομακρυνόμαστε από τον Ισημερινό προς τους πόλους. Το γεωγραφικό πλάτος μετρείται σε μοίρες από 0º έως 90º βόρεια και από 0º έως 90º νότια. Ο Ισημερινός έχει γεωγραφικό πλάτος μηδέν μοίρες.

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης :: Τα Εκτάκια

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γεωγραφικές συντεταγμένες - e-Γεωγραφία

ΚΑΝΕ  ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

65b2461d7df3b9c17479e46d2aaee643 1

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης - ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

ΟΙ  ΠΟΛΟΙ Ο  ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ  ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Το βορειότερο άκρο της Γης είναι ο Βόρειος Πόλος και το νοτιότερο άκρο της ο Νότιος Πόλος. Στην υδρόγειο σφαίρα εντοπίζουμε και κυκλικές γραμμές που συνδέουν τους δύο πόλους της Γης. Οι γραμμές αυτές ονομάζονται μεσημβρινοί. Ο μεσημβρινός που περνά από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς του Λονδίνου ορίστηκε ως ο Πρώτος Μεσημβρινός. Με βάση τον Πρώτο Μεσημβρινό ορίζουμε στη Γη το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο.

Στην υδρόγειο σφαίρα διακρίνονται επίσης οριζόντιες κυκλικές γραμμές, οι παράλληλοι κύκλοι. Ο μεγαλύτερος παράλληλος κύκλος είναι ο Ισημερινός, μία φανταστική γραμμή που χωρίζει τη Γη σε δύο ίσα μέρη, στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο.

Picture

 

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της Γης

undefined

Oι πόλοι, ο ισημερινός, οι παράλληλοι κύκλοι και οι μεσημβρινοί της γης – Η κυψέλη του Ε3 και ΣΤ3

ΤΟ  ΣΧΗΜΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΤΗΣ  ΓΗΣ

 

Picture

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΗ

 

 

Picture

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ φωτοδεντρο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΕΠΟΧΕς ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ