ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
-
Στον κόλπο εισέρχεται το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή και απελευθερώνει εκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε φορά. Αυτά με το που θα απελευθερωθούν κινούνται γρήγορα με τη βοήθεια της ουράς τους με έναν στόχο.
-
Η μήτρα είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού. Έχει διαστάσεις σε μια φυσιολογική νεαρή γυναίκα 8εκ χ 5εκ χ1,5εκ. Τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια περνούν από τον κόλπο στη μήτρα και κινούνται γρήγορα με τη βοήθεια της ουράς τους με έναν στόχο.
-
Οι σάλπιγγες συνδέουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Τα σπερματοζωάρια κολυμπούν μέσα από τον κόλπο, περνούν τη μήτρα και φτάνουν στη σάλπιγγα.
-
Οι ωοθήκες είναι δύο αδένες που βρίσκονται ένας δεξιά και ένας αριστερά. Στις ωοθήκες παράγονται, φυλάσσονται και ωριμάζουν τα ωάρια, τα αναπαραγωγικά κύτταρα της γυναίκας. Από την εφηβεία και μετά, σε κάθε γυναίκα ωριμάζει ένα ωάριο περίπου κάθε 28 ημέρες. Αυτό συμβαίνει εναλλάξ. Τον ένα μήνα ωριμάζει ωάριο στην αριστερή ωοθήκη, τον άλλο στη δεξιά. Αυτό λέγεται κύκλος της γυναίκας και γίνεται κάθε μήνα μέχρι να γίνει η γυναίκα περίπου 40 ετών. Από κει και ύστερα η διαδικασία μειώνεται και τελικά γύρω στα 50 σταματά. Σκεφτείτε λοιπόν ότι μια γυναίκα στη ζωή της μπορεί να παράγει περίπου 400 ώριμα ωάρια.
-
Οι όρχεις είναι 2 δύο αδένες σε σχήμα αυγού, που βρίσκονται μέσα σε έναν «σάκο» από δέρμα, το όσχεο. Οι δύο όρχεις σπάνια βρίσκονται στο ίδιο ύψος και ακόμα πιο σπάνια έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Μέσα στους όρχεις παράγονται τα σπερματοζωάρια, τα αναπαραγωγικά κύτταρα του άντρα. Οι όρχεις και το όσχεο είναι εξωτερικά όργανα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
-
Η εκφορητική οδός είναι δύο σωληνάκια που ξεκινούν από τους δύο όρχεις και ενώνονται στην ουρήθρα. Μέσω της εκφορητικής οδού οδηγούνται τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις στην ουρήθρα και το πέος.
-
Η ουρήθρα είναι και αυτή ένας σωλήνας, που συνδέει την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος. Στους άνδρες, η ουρήθρα περνά μέσα από το πέος και μεταφέρει το σπέρμα και τα ούρα.
-
Το πέος είναι το εξωτερικό γεννητικό όργανο του άνδρα. Είναι το μέρος του σώματος του άνδρα όπου μέσα βρίσκεται η ουρήθρα, από όπου ελευθερώνονται τα σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτωση. Το πέος άλλες φορές είναι μαλακό και μικρό και άλλες σκληρό και μεγαλύτερο. Σκληραίνει και μεγαλώνει, όταν τα σηραγγώδη σωμάτιά του γεμίζουν με αίμα. Τότε βρίσκεται σε στύση. Στύση μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
Πατώντας στις εικόνες, εξάσκησε τις γνώσεις σου:
Λίγα χρόνια μετά τις παρατηρήσεις του Hans Christian Oersted το 1820, ο οποίος απέδειξε ότι ένας αγωγός αποκτά μαγνητικές ιδιότητες, όταν ρέει μέσα του ρεύμα, οι Michael Faraday και Joseph Henry, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, απέδειξαν ότι συμβαίνει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι ένας μαγνήτης που περιστρέφεται μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ανακάλυψη αυτή στηρίζεται η λειτουργία των γεννητριών, των συσκευών στις οποίες η περιστροφή ενός μαγνήτη τοποθετημένου μέσα σε ένα πηνίο προκαλεί τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι γεννήτριες είναι συσκευές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Η λειτουργία της στηρίζεται στην περιστροφή ενός μόνιμου μαγνήτη, που βρίσκεται μέσα στο πηνίο της γεννήτριας.
ο ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητικά αποτελέσματα αλλά και το αντίστροφο. Η κίνηση ενός μαγνήτη με συγκεκριμένο τρόπο προκαλεί τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος, την κίνηση δηλαδή των ελεύθερων ηλεκτρονίων. Μπορούμε δηλαδή να «πάμε» από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό αλλά και αντίστροφα, από το μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό. Ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός, λοιπόν, είναι φαινόμενα που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους και δεν μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα. Γι’ αυτό ονομάζουμε τα φαινόμενα αυτά ηλεκτρομαγνητικά.
Με την βοήθεια του ηλεκτρομαγνήτη κατασκευάζουμε έναν απλό κινητήρα.
Ο ηλεκτρισμός δημιουργεί μαγνητισμό – 1
Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό
Όταν μέσα από έναν αγωγό ρέει ηλεκτρικό ρεύμα, ο αγωγός αποκτά μαγνητικές ιδιότητες. Αν τον πλησιάσουμε σε μια πυξίδα, θα παρατηρήσουμε ότι η μαγνητική βελόνα της στρέφεται. Τα μαγνητικά φαινόμενα είναι πιο έντονα, όταν ο αγωγός έχει σχήμα πηνίου, όταν δηλαδή είναι τυλιγμένος σαν ελατήριο. Τοποθετώντας μία ράβδο από σίδηρο στο εσωτερικό του πηνίου φτιάχνουμε έναν ηλεκτρομαγνήτη, στον οποίο οι μαγνητικές ιδιότητες είναι ακόμα πιο έντονες. Ο ηλεκτρομαγνήτης έλκει μαγνητικά υλικά, και έχει βόρειο και νότιο μαγνητικό πόλο, όπως ένας μόνιμος μαγνήτης, διαθέτει όμως μαγνητικές ιδιότητες μόνο όταν ρέει ηλεκτρικό ρεύμα. |
Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ
Συμπέρασμα
Η μαγνητική πυξίδα που θα δούμε παρακάτω,
είναι ένας μικρός μόνιμος μαγνήτης είναι δηλ. πάντα μαγνητισμένη. (Το φυσικό ορυκτό από το οποίο παίρνουμε τους μόνιμους μαγνήτες λέγεται μαγνητίτης). Μας βοηθά να προσανατολιστούμε γιατί μονίμως δείχνει το μαγνητικό βορρά της γης μια και όλη η γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης. Η μαγνητική πυξίδα κινείται πάντα όταν πλησιάσουμε έναν μόνιμο μαγνήτη κοντά της. Δείτε ο,τι ακολουθεί και εξηγεί πλήρως όσα γράφτηκαν προηγουμένως:
Ο ΜΑΓΝΗΤΗΣ
ΟΞΕΑ–ΒΑΣΕΙΣ–ΑΛΑΤΑ
ΕΜΒΙΑ ΑΒΙΑ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΚΥΤΤΑΡΟ
ΒΑΚΤΗΡΙΑ
ΜΥΚΗΤΕΣ
ΠΡΩΤΟΖΩΑ
ΙΟΣ
- την κυτταρική μεμβράνη (plasma membane), που μοιάζει σαν σακούλα χωρίζει το κύτταρο από το περιβάλλον του και επιτρέπει την πρόσληψη και αποβολή ουσιών από αυτό.
-
το κυτταρόπλασμα (cytoplasm), που είναι ο χώρος ανάμεσα στην κυτταρική μεμβράνη και τον πυρήνα και εκεί υπάρχουν οργανίδια με διαφορετικές λειτουργίες.Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το μιτοχόνδριο, όπου γίνεται η παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται το κύτταρο.
-
τον πυρήνα (nucleous ), που είναι το κέντρο ελέγχου του κυττάρου και εκεί βρίσκεται το γενετικό του υλικό (DNA ή δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ) με μορφή σπειροειδούς ανεμόσκαλας.Στο DNA υπάρχουν οι γενετικές πληροφορίες (γενετικό υλικό) με τη μορφή ενός κώδικα πολύτιμου για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του είδους.Τα φυτικά κύτταρα διαθέτουν τρία επιπλέον μέρη:
- Κυτταρικό τοίχωμα. Είναι ένα παχύ και ανθεκτικό περίβλημα έξω από την κυτταρική μεμβράνη. Καθώς είναι συμπαγές και ικανό να αντέχει σε μεγάλες πιέσεις, λειτουργεί ως σκελετός που υποστηρίζει το κύτταρο και κατ’ επέκταση ολόκληρο το φυτό.
- Χυμοτόπια. Είναι αποθήκες θρεπτικών ουσιών (π.χ. άμυλου) και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του φυτικού κυττάρου.
- Χλωροπλάστες. Βρίσκονται μόνο στα κύτταρα των πράσινων τμημάτων του φυτού και είναι γεμάτοι με μια πράσινη χρωστική ουσία, τη χλωροφύλλη (σ’ αυτήν οφείλεται το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα των φύλλων). Στους χλωροπλάστες γίνεται η φωτοσύνθεση, δηλαδή η δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και η μετατροπή της σε χημική.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΖΩΗΣ
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ζωή στη γη εμφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Για την ύπαρξη της ζωής, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε σήμερα, καθοριστικοί παράγοντες είναι:
- νερό: τα 3/4 της επιφάνειας της γης καλύπτονται από νερό, ενώ μεγάλο ποσοστό του βάρους των ζωντανών οργανισμών είναι νερό.
- οξυγόνο: σχεδόν όλοι οι οργανισμοί που ζουν στην ξηρά αλλά και οι υδρόβιοι οργανισμοί απαιτούν οξυγόνο για τις λειτουργίες τους. Το οξυγόνο που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί προέρχεται από τη φωτοσύνθεση των φυτών, γι’ αυτό τα φυτά χαρακτηρίζονται ως “πνεύμονες ζωής”.
Οι ζωντανοί οργανισμοί εμφανίζουν χαρακτηριστικές λειτουργίες: κινούνται, αναπαράγονται, αναπτύσσονται, τρέφονται, αναπνέουν & αντιδρούν σε ερεθίσματα.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Διάδοση της θερμότητας με ακτινοβολία
Ένα πολύ μικρό μέρος της ενέργειας αυτής φτάνει στη Γη. Και όμως η ενέργεια αυτή είναι επαρκής, για να συντηρήσει τη ζωή στον πλανήτη μας. Η θερμότητα που ακτινοβολεί ο Ήλιος απορροφάται από τα σώματα στη Γη. Οι σκουρόχρωμες επιφάνειες απορροφούν περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι οι ανοιχτόχρωμες.
Η διάδοση της θερμότητας με ακτινοβολία γίνεται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που σε αντίθεση με το φως, που και αυτό είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα, δεν είναι ορατά. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαδίδεται και στο κενό. Η απορρόφηση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος από ένα σώμα προκαλεί αύξηση της θερμικής ενέργειας, άρα και της θερμοκρασίας του σώματος.
Η ποσότητα θερμότητας που απορροφά ή εκπέμπει ένα σώμα εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας του. Τα σκουρόχρωμα σώματα π. χ. απορροφούν στο ίδιο χρονικό διάστημα πολύ περισσότερη θερμότητα από ότι τα ανοιχτόχρωμα σώματα.
Επίσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του και το μέγεθος της επιφάνειάς του. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια και η θερμοκρασία του τόσο πιο πολύ ακτινοβολία εκπέμπει.
ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ
Στις 21 Νοεμβρίου του 1783 έγινε ένα μεγάλο βήμα. Ο φαρμακοποιός Pilatre de Rozier και ο Marquis d’ Arlandes πέταξαν για πρώτη φορά κάνοντας μια βόλτα πάνω από τις στέγες των σπιτιών στο Παρίσι. Το μεταφορικό τους μέσο δεν ήταν άλλο από ένα αερόστατο. Οι αδελφοί Montgolfier είχαν προηγηθεί φτιάχνοντας το πρώτο αερόστατο, αλλά οι επιβάτες δεν ήταν άνθρωποι. Ένα κατσίκι, μία πάπια κι ένας κόκορας ήταν οι επιβάτες του πρώτου αερόστατου.
Η κατασκευή του αερόστατου λίγο πολύ παραμένει ίδια από τότε. Τα κύρια μέρη του είναι το μεγάλο υφασμάτινο μπαλόνι, που είναι ανοιχτό στο κάτω μέρος του και το καλάθι, στο οποίο βρίσκονται οι επιβάτες. Από κάτω με φωτιά – παλαιότερα από άχυρο που καιγόταν, σήμερα με καυστήρες – θερμαίνεται ο αέρας στο μπαλόνι. |
Συμπέρασμα

Όλος αυτός ο κύκλος του αέρα συνεχίζεται, όσο λειτουργεί το αερόθερμο (είναι αναμμένη δηλαδή η θερμική του αντίσταση).ΣΗΜ. Πολλά καινούρια αερόθερμα διαθέτουν εσωτερικόν ανεμιστήρα για να σπρώχνουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα και να είναι πιο αποδοτικοί.
Η θερμότητα μεταδίδεται με αγωγή
Κατά τη μετάδοση της θερμότητας με αγωγή, τα μόρια του σώματος που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερη θερμοκρασία μεταδίδουν τη θερμότητα σε γειτονικά τους μόρια που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία.
Η μετάδοση μπορεί να γίνεται και από μόρια ενός σώματος σε μόρια άλλου σώματος χαμηλότερης θερμοκρασίας, όταν τα σώματα είναι σε επαφή.
1.Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής ημέρας ο αέρας πάνω από την ξηρά απορροφά θερμότητα από τον ήλιο, ζεσταίνεται πιο γρήγορα από τον αέρα πάνω από την θάλασσα και μετακινείται με την βοήθεια των ρευμάτων προς τα πάνω. Τον κενό χώρο τον καταλαμβάνει δροσερός αέρας που έρχεται από την θάλασσα.
Αυτή η μετακίνηση δροσερού αέρα από την θάλασσα προς την ξηρά κατά την διάρκεια της ημέρας λέγεται θαλάσσια αύρα.
2. Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής νύχτας, επειδή το έδαφος χάνει πιο γρήγορα την θερμότητά του απ’ ό,τι το νερό, συμβαίνει η αντίθετη κίνηση: Ο θερμότερος αέρας της θάλασσας μετακινείται προς τα πάνω και την θέση του καταλαμβάνει ο δροσερότερος αέρας της ξηράς.
Αυτή η μετακίνηση δροσερού αέρα από την ξηρά προς την θάλασσα κατά την διάρκεια της νύχτας λέγεται απόγειος αύρα.
Οικονομία στη χρήση της ενέργειας
Δωδεκάλογος του μαθητή για την Εξοικονόμηση Ενέργειας
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ : ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΕΡΙΟ
ΟΡΥΚΤΟΙ ΑΝΘΡΑΚΕΣ – ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΣΤΕΡΕΟ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πηγές ενέργειας: Ήλιος, τρόφιμα, Γαιάνθρακας, Πετρέλαιο, Βιομάζα, Φυσικό αέριο, Άνεμος, Νερό, Γεωθερμία, Σχάση πυρήνων
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ
Η πυρηνική ενέργεια κρύβει πολλούς κινδύνους, γιατί ο άνθρωπος δεν έχει όλες τις γνώσεις που χρειάζονται για να την χρησιμοποιεί με ασφάλεια. Άρα είναι πάντα πιθανό ένα ατύχημα που θα γίνει από ανθρώπινο λάθος ή από κάποιο φυσικό φαινόμενο. π.χ. έναν σεισμό που θα οδηγήσει σε πυρηνικό ατύχημα και σε έκλυση ραδιενέργειας.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ !