ΘΕΜΑΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ:  ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΙΤΛΟΣ:  ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ  ΔΕΝΤΡΑ- ΚΙΒΩΤΟΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΑ  ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  4ο

 

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για αύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής - Περιφέρεια Αττικής

 

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών - Περιφέρεια Αττικής

 

 

Οδηγίες αυτοπροστασίας των πολιτών έναντι δασικών πυρκαγιών - Περιφέρεια Αττικής

ΚΑΝΩ   ΚΛΙΚ   ΣΤΗΝ  ΕΙΚΟΝΑ

Yψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για αύριο Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής - Περιφέρεια Αττικής

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο

 

Φωτιά στην Ελλάδα: Τι ισχύει με την αναδάσωση και το αντιπύρ - Δασολόγος απαντά σε 7 ερωτήματα

Επιπτώσεις πυρκαγιών στο περιβάλλον

  1. Χωρίς τα δάση δεν μπορεί να παραχθεί το οξυγόνο, όπως επίσης δεν μπορεί να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας και αυξάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  2. Το φύλλωμα του δάσους μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 50% της βροχής. Χωρίς τα δάση δεν συγκρατείται πλέον το νερό της βροχής με αποτέλεσμα τις πλημμύρες.
  3. Δεν προστατεύεται το έδαφος από την ένταση της βροχής και διαβρώνεται.
  4. Δεν μπορεί να μειωθεί η ένταση του ανέμου καθώς και ο θόρυβος.
  5. Δεν εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά, οι πηγές και τα ποτάμια και υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού που πίνουμε.
  6. Στην πανίδα έχουμε άμεσες συνέπειες με το θάνατο ζώων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και έμμεσα με έλλειψη βοσκήσιμης ύλης μελλοντικά.
  7. Κατά μέσο όρο η αποκατάσταση της καμένης δασικής έκτασης γίνεται σε 5 δεκαετίες.
  8. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας και ενίσχυση του φαινόμενου του «Θερμοκηπίου».
  9. Μολύνονται τα θαλάσσια και γλυκά νερά από τους τόνους στάχτης που παρασύρονται με τις πρώτες βροχές μετά την πυρκαγιά. Επηρεάζονται έτσι διάφορα είδη ψαριών και φυτών.
  10. Καταστρέφονται τα δασικά προϊόντα που μας προσφέρει το δάσος όπως το ξύλο και οι διάφοροι καρποί.
  11. Κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.
  12. Μετά από βροχές ή καταιγίδες ακολουθούν πλημμύρες. Αποτέλεσμα οι καταστροφές στον γεωργικό τομέα, στους δρόμους, σε σπίτια κτλ.
  13. Υφίστανται καταστροφές σε υποδομές, σε κτήρια, στο οδικό δίκτυο, στις τηλεπικοινωνίες και στους σταθμούς ηλεκτροδότησης
  14. Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει το δάσος όπως ήτανε προτού καεί.
  15. Καταστρέφονται οι χώροι αναψυχής ή άθλησης.
  16. Επιπτώσεις στον τουρισμό και μείωση της επισκεψιμότητας στις καμένες περιοχές.
  17. Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών.
  18. Επιβαρύνεται η ανθρώπινη υγεία με αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα αργότερα.

  Πλημμύρες είναι δυνατόν να έχουμε και από την συνήθεια των ανθρώπων να ρίχνουν στις κοίτες των ποταμών απορρίμματα και μπάζα.

Η υλοτομία επίσης και ιδίως η ανεξέλεγκτη καταστρέφει την ενότητα του δάσους και την ικανότητά του για ανανέωση.

  Τα καυσαέρια επίσης των πόλεων και των βιομηχανιών επηρεάζουν την ανάπτυξη των δασών όπως το ίδιο συμβαίνει και από τους επισκέπτες των δασών που πολλές φορές αφήνουν σκουπίδια στο δάσος και πολλά από αυτά μάλιστα είναι δυνατό να γίνει και εστία πυρκαγιάς το καλοκαίρι( μπουκάλι κλπ).

  Η προστασία των δασών πρέπει να γίνει στόχος όλων των ανθρώπων αλλά και το ίδιο το κράτος να λάβει προστατευτικά μέτρα, όπως η επαρκής φύλαξή τους, η έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ακόμα και η χρήση συστημάτων ανίχνευσης φωτιάς, όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

  Βέβαια, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκαλεί παρόμοιες καταστάσεις ακούει στο όνομα κλιματική αλλαγή, αφού η αλόγιστη χρήση τοξικών στοιχείων( λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ), η εκπομπή ρύπων από αυτοκίνητα και εργοστάσια, η ρίψη χημικών ουσιών κλπ καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν απίστευτα φυσικά φαινόμενα επικίνδυνα για τον άνθρωπο (έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες πυρκαγιές από «αφύσικες» ζέστες, έντονες ξηρασίες κλπ)

ΤΟ   ΡΟΛΟΪ  ΤΗΣ  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ  :   ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

 

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο 

ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

 

  1. Δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα και παράγει οξυγόνο.

Τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και παράγουν οξυγόνο (Ο2). Ένα δάσος 10 στρ. παράγει το χρόνο 4 τόνους οξυγόνου (Ο2) από το οποίο οι 2,5 τόνοι, που είναι ελεύθεροι, εξασφαλίζουν την αναπνοή
σε 10 ανθρώπους για ένα χρόνο.

 

2 . Βελτιώνει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Το δάσος συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα της ατμόσφαιρας με δύο τρόπους: Συγκρατεί τη σκόνη της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια των φύλλων, των κλαδιών και του φλοιού των δένδρων και δρα σαν ένα τεράστιο φίλτρο που απαλλάσσει την ατμόσφαιρα από τη σκόνη.
Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα δέντρα απορροφούν και συγκρατούν με τα φύλλα τους αέριους ρυπαντές όπως το διοξείδιο του θείου (SO2). Επίσης, όπως αναφέρθηκε, μέσω της φωτοσύνθεσης δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και παράγει οξυγόνο (Ο2).

3. Ρυθμίζει τη ροή των επιφανειακών υδάτων.
Το φύλλωμα των δέντρων και οι κορμοί παρεμποδίζουν και επιβραδύνουν την κίνηση του νερού, δίνοντάς του το χρόνο να διηθηθεί μέσα στο έδαφος. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό της βροχής συγκρατείται από το φύλλωμα των δένδρων και εξατμίζεται χωρίς να φθάσει ποτέ στο έδαφος.

Το δασικό έδαφος, που είναι διασωληνωμένο από τις ρίζες των φυτών και τις στοές των ζώων (π.χ. σκώληκες, έντομα, ποντίκια) εμφανίζει μεγάλη ταχύτητα διήθησης, βοηθά την απορρόφηση του νερού και τη δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων υπόγειου νερού. Έτσι το δάσος λειτουργεί σαν μία τεράστια δεξαμενή που αποταμιεύει νερό ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.Βελτιώνει την ποιότητα του νερού και εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

4 . Μειώνει την ένταση των θορύβων
Η μείωση των θορύβων από τα φυτά πραγματοποιείται με την απορρόφηση ηχητικών κυμάτων από τα φύλλα και τα κλαδιά των δένδρων. Τα φυτά που έχουν πολλά, χονδρά και σαρκώδη φύλλα είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των θορύβων. Επίσης, ο ήχος εκτρέπεται και διασπάται από τον κορμό και τα πιο
χονδρά κλαδιά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δάσος μειώνει τους θορύβους κατά 7 dB ανά 30 μ. απόστασης.

 

 

5 . Προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση
Η παρουσία της δασικής βλάστησης αναγκάζει το νερό της βροχής να κινείται αργά και να διηθείται στο έδαφος, οπότε μειώνεται η ταχύτητα και η συρτική δύναμή του . Επίσης, το πυκνό πλέγμα από τις ρίζες των δένδρων μέσα στο δάσος λειτουργεί σαν φυσικός οπλισμός που αυξάνει την αντοχή του εδάφους, το συγκρατεί και το προστατεύει από τη διάβρωση και ιδιαίτερα σε εκτάσεις με μεγάλες κλίσεις.

6. Μειώνει την ένταση του ανέμου.
Το δάσος λειτουργεί ως εμπόδιο στην κίνηση του αέρα μεταβάλλοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση του, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο γυμνό έδαφος που βρίσκεται κοντά του. Η μείωση της ταχύτητας του ανέμου μέσα στο δάσος οφείλεται και στην αντίσταση που συναντά η κίνηση του ανέμου από τα κλαδιά και τους κορμούς.

 

7 . Βελτιώνει το μικροκλίμα της περιοχής
Το δάσος συγκρατεί με το φύλλωμά του ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζει τη διαφυγή της γήινης ακτινοβολίας. Με αυτό τον τρόπο αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, μειώνοντας τις μεγάλες και αυξάνοντας τις μικρές θερμοκρασίες .

8 .Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας (βιοποικιλότητα).
Η ποικιλία των δασικών οικοσυστημάτων εξασφαλίζει διάφορες οικολογικές συνθήκες που προσφέρουν προστασία, τροφή και κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πολλών ζωικών και φυτικών οργανισμών. Έτσι το δάσος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες επιβίωσης διαφόρων οργανισμών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση.

9.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Το δάσος αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό πόρο που συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση του ανθρώπου και στην ανάπτυξη του πολιτισμού του. Από την εμφάνιση του στη γη, ο άνθρωπος εξασφάλισε από το δάσος τροφή και καταφύγιο, άναψε φωτιά με το ξύλο, το οποίο και αξιοποίησε ως πηγή ενέργειας για να καλύψει βασικές του ανάγκες όπως θέρμανση και μαγειρική .
Το ξύλο όμως δεν αποτέλεσε μόνο την πρώτη καύσιμη ύλη αλλά χρησιμοποιήθηκε και σαν βασική ύλη για να κατασκευαστούν τα πρώτα εργαλεία και όπλα. Στη συνέχεια, ο πρωτόγονος άνθρωπος χρησιμοποίησε το ξύλο για να φτιάξει τα πρώτα σπίτια (καλύβες) και βάρκες. Αργότερα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο αριθμός των προϊόντων που παράγονται από την επεξεργασία του ξύλου συνέχισε να αυξάνεται. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το δάσος, εκτός από το ξύλο, προσφέρει και άλλα δασικά προϊόντα, όπως η ρητίνη, οι καρποί, τα αρωματικά φυτά κ.ά., τα οποία ο άνθρωπος αξιοποιεί για να καλύψει καθημερινές ανάγκες.
Το δασικό οικοσύστημα, εκτός από την παραγωγή υλικών και προϊόντων που αναφέρθηκαν παραπάνω, δίνει δυνατότητες μόνιμης ή εποχιακής απασχόλησης κυρίως σε ορεινούς ή ημιορεινούς πληθυσμούς. Συγκεκριμένα οι κυριότερες εργασίες που γίνονται μέσα στο δάσος αποσκοπούν στην προστασία του δάσους, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή δασικών έργων, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στην παραγωγή ρητίνης και στη συλλογή ξυλωδών προϊόντων (υλοτομικές εργασίες).
Επίσης, η υλοτομία και συλλογή των καυσόξυλων που προέρχονται από ξηρά, σάπια και γενικώς άχρηστα δέντρα καθώς και από υπολείμματα υλοτομιών που προκύπτουν από διανοίξεις δασικών δρόμων, ζωνών πυρασφάλειας κ.ά. μπορεί να γίνεται μετά από απόφαση και έγκριση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Το ξύλο αποτελεί βασική πηγή ενέργειας.

10. Επιπλέον τα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, δημιουργούν και άλλες ευκαιρίες απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού (ορεινός τουρισμός), που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας καθώς και πρόσθετα έσοδα στο εισόδημα του ορεινού πληθυσμού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την επαγγελματική απασχόληση μέσα στο δάσος προκύπτουν εκτός από τα οικονομικά οφέλη και κοινωνικά. Έτσι η προσφορά εργασίας σε παραδασόβιους πληθυσμούς μειώνει την ανεργία και συμβάλλει στη συγκράτηση του ορεινού και δασόβιου πληθυσμού στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Επιπλέον, επαγγέλματα όπως του ρητινοσυλλέκτη μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του δάσους με την διαρκή παρουσία του μέσα στα ευαίσθητα και πυρόπληκτα δάση της χαλεπίου πεύκης, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

11.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

. Έτσι στη σύγχρονη εποχή, η υπαίθρια αναψυχή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία και αποτελεί μία από τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Τα δάση κατέχουν κεντρική θέση στην παροχή ευκαιριών υπαίθριας αναψυχής και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών αναζητά ευκαιρίες αναψυχής στο δάσος, που του προσφέρει τη δυνατότητα άθλησης, απόλαυσης του φυσικού τοπίου, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ηρεμίας.
Φυσικές δραστηριότητες στο δάσος:
 προσανατολισμός στο δάσος
 ορεινή πεζοπορία
 τρέξιμο στο δάσος
 παιχνίδια στο δάσος
 ορεινή ποδηλασία
 ορειβασία
 αναρρίχηση

Το δάσος είναι μια όαση ζωής και ένας χώρος που εξασφαλίζει μια άλλη ποιότητα ζωής για τη σωματική και πνευματική υγεία του πληθυσμού, ενός πληθυσμού που στο μεγαλύτερο μέρος του ζει, συνωστίζεται και ταλαιπωρείται καθημερινά στις πολύβουες και ρυπασμένες πλέον πόλεις και έχει απόλυτη ανάγκη από την επαφή με τη φύση και τον καθαρό αέρα και από ένα ήρεμο περιβάλλον.

Σήμερα το δάσος αποκτά μια ιδιαίτερη αξία ως χώρος αναψυχής, σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Το φως του δάσους με τη μικρή ένταση και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε πράσινη ακτινοβολία, επιδρά καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα ηρεμώντας τους επισκέπτες του. Η γαλήνη που επικρατεί στο δάσος, όπου οι μόνοι ήχοι που ακούγονται είναι το κελάρυσμα των νερών και το θρόϊσμα των φύλλων, μαζί με τη νηνεμία που επικρατεί ανακουφίζουν τον άνθρωπο από τους θορύβους των πόλεων.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  :   1ο 

 

6af3d8d9-8e1f-42e5-804e-7940382eb7d0

Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Πέρα από τα φυτά και τα ζώα, στο δάσος υπάρχουν επίσης μύκητες και βακτήρια. Κάθε είδος δάσους έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία και κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορρύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ισορροπία του. Αν όμως δράσουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και την εκτεταμένη υλοτομία, τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται.

 

ΦΤΙΑΞΕ   ΤΟ  ΠΑΖΛ!

 

ΤΙΤΛΟΣ  :  ΤΟ  ΣΩΜΑ  ΜΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΔΙΚΟ  ΜΟΥ

Προστατεύω το σώμα μου και τον εαυτό μου, είναι δικαίωμα μου". Έντυπο που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού και σύντομα αναμένεται να φτάσει στους μαθητές της Γ' Δημοτικού σε όλες τις σχολικές

«Καλό» άγγιγμα, είναι εκείνο που με κάνει και νιώθω όμορφα, άνετα, χαρούμενα«Κακό» άγγιγμα είναι εκείνο που με κάνει και νιώθω άσχημα, άβολα, εκείνο που δεν το θέλω, εκείνο που με θυμώνει, με στενοχωρεί ή εκείνο που μπορεί να μου αρέσει αλλά νιώθω πως κάτι «δεν πάει καλά». Τα «καλά» αγγίγματα τα μοιράζομαι με τα άτομα που με αγαπούν, ενώ στα «κακά» αγγίγματα, ένας μεγάλος άνθρωπος με αγγίζει στα μέρη του σώματός μου που είναι ιδιωτικά και μου λέει ότι δεν πρέπει να το πω πουθενά, μου λέει πως είναι «το μυστικό μας»…

Απλές οδηγίες που μπορείτε να δώσετε στο παιδί για να το προφυλάξετε χωρίς να το αναστατώσετε

Η σεξουαλική αγωγή είναι η απάντηση, η οποία αρχίζει από το 3 περίπου χρόνια του παιδιού. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά παραμυθο-βιβλία που υπάρχουν στο εμπόριο, να τα διαβάσετε πρώτα μόνη/ος σας και στη συνέχεια μαζί σαν παραμυθάκι. Έτσι θα του μιλήσετε για τον κανόνα του εσώρουχου και για την προφύλαξη από την σεξουαλική παρενόχληση, καθώς θα μάθει να την αναγνωρίζει. Προσοχή, μην το φοβίσετε στην προσπάθειά σας να το προστατέψετε και βλέπει πιθανούς κινδύνους παντού. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και πηγαίνει σχολείο, μπορείτε να του πείτε να είναι μαζί με άλλα παιδιά όταν επιστρέφει, να μην περνάει μόνο του σκοτεινά μέρη, στην τουαλέτα να πηγαίνει μαζί με φίλο/η του, να εμπιστεύεται το ένστικτό του όταν κάποιος δεν του αρέσει, κλπ. Επίσης, δεν πλησιάζει αγνώστους, δεν παίρνει γλυκά, καραμέλες, παιχνίδια, κλπ. από άγνωστα άτομα, ούτε τα ακολουθεί στο αυτοκίνητό τους για παράδειγμα για να του τα δώσουν. Αν κάποιος προσπαθήσει να το αγγίξει παρά την θέλησή του να φωνάξει «όχι» και να τρέξει μακριά, να τρέξει να το πει στη δασκάλα ή στον δάσκαλο αν είναι στο σχολείο, να μπει σε ένα μαγαζί και να τους πει τι συμβαίνει αν είναι στο δρόμο…

Πώς θα νιώθετε σιγουριά ότι το παιδί σας είναι ασφαλές

Με όλα όσα ακούμε γύρω μας για σχετικά θέματα, είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Από την άλλη, δεν σημαίνει πως πρέπει να υποψιαζόμαστε και τους πάντες και να γίνουμε καχύποπτοι. Αν έχετε προετοιμάσει σωστά το παιδί σας, εκείνο θα ξέρει πώς να φερθεί σε μία πιθανή σεξουαλική παρενόχληση. Να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας ή με άτομα που θα έχετε κανονίσει για ώρα ανάγκης…

 

83609524 2939997426075899 1260333843915445222 n

10 βασικοί Κανόνες Ασφάλειας για το παιδικό σώμα

 

Παιχνίδι : “Το σώμα μου μου ανήκει”

ένα διαδραστικό παιχνίδι της Μαίρης Λύτου

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

το σώμα μου μου ανήκει

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4ο : ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ  ΤΗΣ  ΝΙΚΗΣ- Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο :  Η  ΚΙΚΟ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΧΕΡΙ

2+1 Δράσεις | Σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο

10 βασικοί Κανόνες Ασφάλειας για το παιδικό σώμα

10 Βασικοί Κανόνες Ασφαλείας για το παιδικό σώμα

1. Μαθαίνουμε στα παιδιά την σωστή ονομασία για τα μέλη του σώματος τους. (δεν δίνουμε χαριτωμένες ονομασίες)

2. Εξηγούμε ότι τα απόκρυφα μέρη του σώματος είναι αυτά που καλύπτουν τα εσώρουχα και το μαγιό. (συμπεριλαμβανομένου και του στόματος)

3. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας ότι κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος τους. Το σώμα μας είναι δικό μας.

4. Εξηγούμε ότι δεν πρέπει ούτε εμείς να ακουμπάμε τα απόκρυφα μέρη του σώματος ενός άλλου παιδιού ή ενήλικα! Όποιος και αν είναι αυτός που θα τους το ζητήσει, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

5. Συζητάμε για τα «Πρώτα Προειδοποιητικά Σημάδια» (ΠΠΣ). Πχ γρήγοροι παλμοί που σε κάνουν να ιδρώνεις, ταχυπαλμίες, κόμπος στο στομάχι κτλ. Πάντα δρούμε όταν αντιλαμβανόμαστε τα ΠΠΣ!

6. Τα προτρέπουμε να φωνάξουν δυνατά «Σταμάτα!» ή  «Όχι!» (με προτεταμένο το χέρι μπροστά) εάν κάποιος προσπαθήσει να ακουμπήσει τα ιδιωτικά μέρη του σώματος ή με τρόπο που δεν θέλουν.

7. Ενημερώνουμε ότι πρέπει να πουν πάντα σε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύονται (από το δίκτυο ασφαλείας) αν:

α) κάποιος ακούμπησε τα απόκρυφα μέρη του σώματος τους

β) κάποιος τους ακούμπησε με τρόπο που τους έκανε να νιώσουν άβολα

γ) όταν έχουν τα συμπτώματα του ΠΠΣ

8. Πρέπει να γνωρίζουν ότι αν στην αρχή το πουν κάπου και δεν τους δώσουν σημασία ή δεν τους πιστέψουν, δεν πρέπει να σταματήσουν να το λένε μέχρι να βρουν ανταπόκριση.

9. Να γίνει κανόνας του σπιτιού και της οικογένειας ότι δεν κρατάμε ποτέ μυστικά που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα ή άσχημα! Κρατάμε μόνο χαρούμενα μυστικά για κάποια έκπληξη. (και αυτό επειδή οι εκπλήξεις είναι κάτι που κρατάμε μυστικό προσωρινά, σε αντίθεση με κάποιο πονηρό μυστικό που πρέπει να κρατηθεί για πολύ μεγάλο διάστημα)

10. Δεν ξεχνάμε να θυμίζουμε στα παιδιά μας ότι πρέπει να είμαστε πάντα δυνατοί, γενναίοι και ΠΑΝΤΑ να μιλάμε για ότι μας συμβαίνει.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2

 

Φροντίζω το σώμα μου | PPT

 

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ  ΣΩΜΑ ΜΟΥ- ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ  ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ   1ο

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μαθαίνω τα Μέρη του Σώματος (εικόνες) - Λογοθεραπεία για Παιδιά και Ενήλικες Λεμεσός Πάφος

 

Το ανθρώπινο σώμα: βίντεο και υλικό | Elniplex

https://pin.it/1xQRidQAF

https://pin.it/1xQRidQAF

https://pin.it/1xQRidQAF