ΠΑΙΔΙ & ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ (ΠΛΟΥΣΙΕΣ) ΧΩΡΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ ( εργασία)

Πόσο ευημερούν τα παιδιά στις « πλούσιες χώρες » ;

 Στο τεύχος του περιοδικού της UNICEF ΚΟΣΜΟΣ τεύχος 67 (12-1-2/2007) διαβάζουμε : Η πραγματική μέτρηση της ευημερίας ενός κράτους προκύπτει από το πόσο καλά προσέχει τα παιδιά του, την υγεία τους, την ασφάλειά τους, την υλική τους ευημερία, τη μόρφωσή τους, την κοινωνική τους προσαρμογή και κατά πόσο τους δίνει τη βεβαιότητα ότι τα αγαπάνε, ότι τα θεωρούν πολύτιμα και ότι αποτελούν κομμάτι της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία γεννήθηκαν.

Το ερευνητικό κέντρο Innocenti της  UNICEF  στη Φλωρεντία παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για την ευημερία των παιδιών στις οικονομικά προοδευμένες χώρες του κόσμου.

Εξέτασαν το θέμα της παιδικής ευημερίας σε έξι διαστάσεις του : 

α. Υλική ευημερία

β. Υγεία και ασφάλεια           

γ. Εκπαίδευση

δ. Φιλικές και οικογενειακές σχέσεις

ε. Συμπεριφορές και κίνδυνος

στ. Τι εκτιμούν οι ίδιοι οι νέοι για την ευημερία τους

 

Παρατηρείται ότι η Ολλανδία είναι στην καλύτερη κατάταξη αφού έχει μικρό πρόβλημα μόνο στην υλική ευημερία .

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχει μόνο στο (δ) μεγάλο πρόβλημα. Η Δανία έχει κάποιο πρόβλημα στο (γ) και (δ). Στη Δανία και στη Σουηδία τα παιδιά δηλώνουν δυστυχισμένα. Στις πρώτες επτά χώρες κατατάσσονται με τη σειρά η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ελβετία και η Νορβηγία. Για τα ελληνόπουλα ισχύει :          –        Ούτε πλούσια ούτε φτωχά

          Δεν ζουν με ασφάλεια

          Δεν πολυμαθαίνουν στα σχολεία

          Με καλές σχέσεις στο σπίτι και στο σχολείο

          Καπνίζουν και πίνουν λίγο

          Ευτυχώς δεν πολυκάνουν χρήση ουσιών

          Δηλώνουν ευτυχισμένα

Περίπου 3.500 παιδιά (κάτω των 15 ετών) πεθαίνουν κάθε χρόνο στις χώρες του ΟΟΣΑ ( Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ) από κακομεταχείριση. Αν προστεθούν τα οδικά ατυχήματα, οι πνιγμοί, οι πτώσεις, οι φωτιές και οι δηλητηριάσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε πάνω από 20.000 θανάτους παιδιών κάθε χρόνο.

Στον τομέα της υγείας η Ελλάδα, ανάμεσα στις 21 χώρες, κατατάσσεται στην 18η θέση και στον τομέα της εκπαίδευσης στη 16η.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι και στις ανεπτυγμένες χώρες απέχουμε πολύ από το να κάνουμε τα παιδιά να ευημερούν σε όλους τους τομείς.

Η πλήρης έκθεση για την παιδική ευημερία στις πλούσιες χώρες υπάρχει στο www.unicef.gr/ pdfs/ RC7_ aw3. Pdf

Βασίλης Αποστολόπουλος,  Τάξη Γ1, Γυμνασίου



Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση