Qr – Code, μα τι είναι αυτές οι κουκκίδες επιτέλους!!!!!!!

Ο κώδικας QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων, που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Το “QR” προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Quick Response” (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Ο Κώδικας QR είναι πολύ διαδεδομένος στην Ιαπωνία, όπου αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος κώδικα δύο διαστάσεων.

Η σάρωση ενός κώδικα QR, γίνεται με την βοήθεια ενός έξυπνου κινητού. Για να γίνει αυτό, ο χρήστης χρειάζεται μία εφαρμογή η οποία μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε σαρωτή κώδικα QR.

Για να δημιουργήσετε έναν κωδικό QR επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, http://gr.qr-code-generator.com/.

Για να διαβάσετε έναν κωδικό QR, σε περίπτωση που δεν έχετε smartphone, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, http://blog.qr4.nl/Online-QR-Code_Decoder.aspx 

Για να δούμε πόσο καλοί είσαστε! Δοκιμάστε τα παρακάτω QR Codes. Και για να σας βοηθήσω λίγο περισσότερο είναι χριστουγεννιάτικες ευχές.

Καλή σας επιτυχία!


The QR code system was invented in 1994 by Denso Wave. Its purpose was to track vehicles during manufacturing; it was designed to allow high-speed component scanning.QR codes now are used in a much broader context, including both commercial tracking applications and convenience-oriented applications aimed at mobile-phone users (termed mobile tagging). QR codes may be used to display text to the user, to add a vCard contact to the user’s device, to open a Uniform Resource Identifier (URI), or to compose an e-mail or text message. Users can generate and print their own QR codes for others to scan and use by visiting one of several paid and free QR code generating sites or apps. The technology has since become one of the most-used types of two-dimensional barcode.

To create a QR code visit, http://gr.qr-code-generator.com/

To read a QR code, in case you do not have a smartphone, visit, http://blog.qr4.nl/Online-QR-Code_Decoder.aspx

Let’s see how good you are! Try the following QR Codes. And to help you, codes are Christmas greetings.

Good luck!


cqr10 cqr9 cqr8 cqr7 cqr6 cqr5 cqr4 cqr3 cqr2 cqr1


Μονάδες-Συσκευές “Εισόδου”, “Εξόδου”, “Εισόδου και Εξόδου”

collage-2016-12-07

Για την εισαγωγή των δεδομένων χρησιμοποιούμε διάφορες συσκευές, που ονομάζονται συσκευές εισόδου. Παραδείγματα συσκευών εισόδου είναι το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και το μικρόφωνο.

Πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε τα αποτελέσματά των εργασιών μας στον υπολογιστή. Οι συσκευές στις οποίες αποτυπώνονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δεδομένων  ονομάζονται συσκευές εξόδου. Η οθόνη και ο εκτυπωτής είναι οι κυριότερες συσκευές εξόδου.

Oταν μία συσκευή μπορεί να στέλνει και να δέχεται δεδομένα από τον υπολογιστή, τότε χαρακτηρίζεται συσκευή εισόδου-εξόδου. Παράδειγμα συσκευής εισόδου-εξόδου είναι το μόντεμ και η  η οθόνη αφής.

Οθόνες αφής μπορούμε να συναντήσουμε στα κινητά μας, σε συσκευές αναζήτησης πληροφοριών στα αεροδρόμια ή σε κάποια μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής που χρησιμοποιούνται στις Τράπεζες.

inout

 

Άσκηση: Τοποθετώ στην αντίστοιχη κατηγορία τις συσκευές ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή κάνοντας κλικ στη παρακάτω εικόνα.

h07122016-1


Υλικό: Οι σημαντικότερες συσκευές του Υπολογιστή

Υλικό:

Οι σημαντικότερες συσκευές του Υπολογιστή

Υλικό Υπολογιστή

Πληκτρολόγιο
Πληκτρολόγιο

Πληκτρολόγιο. Είναι η πιο συνηθισμένη συσκευή, για να εισάγουμε δεδομένα και εντολές στον υπολογιστή με μορφή κειμένου. Εκτός από τα πλήκτρα γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων υπάρχουν ειδικά πλήκτρα, για να δίνουμε κατευθείαν εντολές στον υπολογιστή.

Ποντίκι

 

Ποντίκι. Πήρε το όνομά του από το σχήμα του. Μας βοηθάει να δίνουμε εντολές στον υπολογιστή, επιτρέποντας μας κάθε φορά να επιλέγουμε εκείνες τις λειτουργίες που θέλουμε από αυτές που απεικονίζονται στην οθόνη.

electronics_04.ai

 

Σαρωτής. Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπονται φωτογραφίες, εικόνες και κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή και εισάγονται στον υπολογιστή.

screen

 

 

Οθόνη. Σ’ αυτήν εμφανίζονται αποτελέσματα από τις διάφορες μορφές επεξεργασίας που εκτελεί ο υπολογιστής.

 

printer

 

Εκτυπωτής. Μας βοηθάει να τυπώνουμε σε χαρτί τις πληροφορίες που επιλέγουμε.

 

speakers

 

Ηχεία. Με τα ηχεία ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή.

headphones

 

Ακουστικά. Με τα ακουστικά ακούμε ήχους ή μουσική από τον υπολογιστή, μόνο εμείς όχι όλοι όσοι βρίσκονται γύρω μας.

camera

 

Κάμερα. Η κάμερα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε οπτική επικοινωνία με άτομα στο διαδίκτυο.

microphone

Μικρόφωνο. Με το μικρόφωνο εισάγουμε τη φωνή μας, ήχους και μουσική στον υπολογιστή.

 

computersystemunit

 

Κεντρική Μονάδα  Μέσα σ’ αυτή βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα απαραίτητα για τη λειτουργία του υπολογιστή.

modem

 

Μόντεμ. Μας βοηθάει να επικοινωνούμε με άλλους ΗΥ στο διαδίκτυο χρησιμοποιόντας την τηλεφωνική γραμμή. Στις μέρες μας τα μόντεμ έχουν αντικατασταθεί από τις συσκευές Μόντεμ-Ρούτερ.

 

joystickΧειριστήριο-Joystick. Το συνδέουμε στον ΗΥ προκειμένου να παίξουμε παιχνίδια.

 

 

Ασκήσεις εμπέδωσης του μαθήματος

  1. Μπορείς να αναγνωρίσεις τις βασικές συσκευές του υπολογιστή;h07122016
  2. Ας δούμε τώρα τι θυμόμαστε λύνοντας το σταυρόλεξο.

Σταυρόλεξο

Σταυρόλεξο: Το υλικό του υπολογιστή


Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή

Ο υπολογιστής, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο εργαστήριο του σχολείου σας, περιλαμβάνει διάφορα ξεχωριστά τμήματα που συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να λειτουργούν ως σύνολο. Τα τμήματα αυτά μπορεί να είναι μηχανικά ή ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή ακόμη και ολόκληρες συσκευές. Κάθε τμήμα συνεργάζεται με τα άλλα, ή ακόμη με κάποια από αυτά, ώστε να εκτελούνται όλες οι απαραίτητες λειτουργίες με ακρίβεια και ταχύτητα.

Όλα τα τμήματα μαζί αποτελούν το Υλικό Μέρος ενός υπολογιστή ή, για την ακρίβεια, αποτελούν το υλικό ενός υπολογιστικού συστήματος. Γενικά,

Υλικό Μέρος (Hardware) του υπολογιστή είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά του μέρη, ό,τι δηλαδή μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε.

Υλικό Υπολογιστή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ο υπολογιστής, για να λειτουργήσει, χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην επεμβαίνουμε στο εσωτερικό του.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή”


Οι κατηγορίες των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΗΥ)

Οι κατηγορίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι:

Υπερ-Υπολογιστές (SuperComputers)

Είναι οι μεγαλύτεροι ΗΥ σε μέγεθος αλλά ταυτόχρονα είναι και οι  ισχυρότεροι καθώς έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τρισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλους κρατικούς οργανισμούς (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κλπ), μεγάλες βιομηχανίες, πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.

Υπερυπολογιστές
Υπερυπολογιστές – Super computers

Μεγάλοι ΗΥ (mainframes)

Είναι κεντρικά υπολογιστικά συστήματα στα οποία είναι συνδεδεμένοι πολλοί «τερματικοί» σταθμοί (τερματικοί σταθμοί = terminals = έχουν οθόνη και πληκτρολόγιο μόνο). Στα τερματικά εργάζονται πολλοί χρήστες ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας έτσι  τον εξοπλισμό και τις δυνατότητες του κεντρικού ΗΥ (δίσκο, εκτυπωτές κλπ). Γι’ αυτό το λόγο είναι πολυχρηστικά συστήματα (multiuser)

Κοστίζουν μερικές χιλιάδες €, ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχουν.

Χρησιμοποιούνται από μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις όπως υπουργεία, τράπεζες, Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κλπ.

Μεγάλοι Υπολογιστές
Μεγάλοι Υπολογιστές – mainframes

Προσωπικοί ΗΥ (Personal Computers- PC)

Λέγονται και μικροϋπολογιστές. Απευθύνονται κυρίως σε γραφεία για γραμματειακή υποστήριξη καθώς και τα σπίτια. Έχουν μικρό κόστος απόκτησης ενώ ταυτόχρονα μπορούν να σχηματίζουν δίκτυο ΗΥ (πολλοί ΗΥ που επικοινωνούν μεταξύ τους).

Προσωπικοί Υπολογιστές
Προσωπικοί Υπολογιστές – Personal Computers

Φορητοί ΗΥ

Εδώ διακρίνουμε τις εξής βασικές κατηγορίες :

Απλοί φορητοί (notebook & laptop) που έχουν μέγεθος μικρού βιβλίου κι έχουν συνήθως τις ίδιες δυνατότητες με τα PC. Οι πιο μικροί laptop, που συνήθως περιορίζονται για απλές εργασίες γραφείου και περιήγηση στο Διαδίκτυο λέγονται netbook.

Απλοί Φορητοί ΗΥ
Απλοί Φορητοί ΗΥ – Laptop
Netbook
Netbook

Tablets που έχουν επίσης μέγεθος μικρού βιβλίου και η χρήση γίνεται με φυσικό τρόπο, δηλαδή με κίνηση των δακτύλων πάνω στην οθόνης αφής.

Για τη γραφή κειμένου χρησιμοποιείται ένα εικονικό πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη.

Ταμπλέτα - Tablet
Ταμπλέτα – Tablet

Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (Personal Digital AssistantPDA) και «έξυπνα τηλέφωνα» (Smartphones).

Τα PDA συνήθως δεν έχουν πληκτρολόγιο αλλά ένα ειδικό πενάκι με το οποίο γράφουμε επί της οθόνης του κι αναγνωρίζουν το γραφικό χαρακτήρα μας.

PDA- Προσωπικοί Ψηφιακοί Βοηθοί
PDA- Προσωπικοί Ψηφιακοί Βοηθοί

H τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει στη σύγκλιση των κινητών τηλεφώνων με τα PDA, δηλαδή να έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο με δυνατότητες υπολογιστή (smartphones).

Έξυπνα Τηλέφωνα - SmartPhones
Έξυπνα Τηλέφωνα – SmartPhones

Οι φορητοί απευθύνονται σε άτομα που μετακινούνται συχνά κι επιθυμούν να έχουν τον Η/Υ μαζί τους .


Ανακεφαλαίωση

 


Και αφού μάθαμε για τα είδη των υπολογιστών, ας δούμε τι θυμόμαστε, κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Οι κατηγορίες των ΗΥ Άσκηση Αντιστοίχισης
Οι κατηγορίες των ΗΥ
Άσκηση Αντιστοίχισης

 

 


Τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής

Πολλές φορές στην τάξη ρωτώ τους μαθητές μου, και ιδίως αυτούς της Α’ και της Β’ τάξης Δημοτικού, τι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τους υπολογιστές ελάχιστα μπορούν πραγματικά να απαντήσουν.

Για τα περισσότερα ο ΗΥ είναι το Laptop, ή τα παιχνίδια, ή το Youtube ή το Internet!

Εκπλήσσονται πραγματικά όταν ακούνε ότι ο ΗΥ είναι μια μηχανή που κάνει υπολογισμούς σε πολύ μικρό χρόνο (κλάσματα του δευτερολέπτου) και ότι τα μοναδικά ψηφία που καταλαβαίνει αυτή η μηχανή είναι το 0 (μηδέν) και το 1 (ένα).

Η πρώτη υπολογιστική μηχανή που χρησιμοποιήσαμε όλοι μας από τα σχολικά μας χρόνια, ακόμη και οι γενιές που δεν μεγαλώσαμε με τους υπολογιστές, είναι ο άβακας, το σημερινό δηλαδή αριθμητήριο.

Η πρώτη μηχανή που κάνει υπολογισμούς!
Η πρώτη μηχανή που κάνει υπολογισμούς!

Στη συνέχεια ακολούθησαν Το Κόσκινο του Ερατοσθένη, 130 π.Χ., Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, 150 με 100 π.Χ. Τα «Κόκκαλα του Νέπιερ», Η μηχανή του Pascal, 1645, Η μηχανή του Leibniz, 1674, Η απογραφική μηχανή του Χόλεριθ, 1890 μέχρι που φτάσαμε στους σύγχρονους υπολογιστές 1ης, 2ης, 3ης, και 4ης γενιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των υπολογιστών μπορείτε να βρείτε στο link που ακολουθεί: “Η ιστορία των Υπολογιστών – Wikipedia”

 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση