Αν ήμουν βιβλίο… θα ήμουν μια ΑΓΚΑΛΙΑ

ΑΓΚΑΛΙΑΗ κ. Καλμανίδου Σοφία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας ήρθε σήμερα στο σχολείο μας με μια αγκαλιά βιβλία. Τα βιβλία όμως δεν τα κρατούσε αγκαλιά η ίδια, αλλά τα 40 παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας, που ήρθαν να επισκεφτούν το σχολείο μας. Μας αφηγήθηκε το βιβλίο “ΑΓΚΑΛΙΑ” της Μαρίας Λοϊζίδου και έπειτα μας διάβασε το ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΒΙΒΛΙΟ…

Όλα τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους αγκαλιές και μας εκμυστηρεύτηκαν τι θα έλεγαν εάν ήταν βιβλία… Κολλήσαμε όλα τα βιβλία και τις καρδούλες της αγκαλιάς σε χαρτί του μέτρου και τις μοιραστήκαμε 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου και 2ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας…

Η εκδήλωση τελείωσε με μια μεγάλη αγκαλιά στην κ. Σοφία από όλα τα παιδιά…

2ο Δημοτικ 2ό Σχολείο ΜουρικίουΣτην εκδήλωση συμμετείχε και η κ. Κάτσιου Αικατερίνη, Υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου Εορδαίας, η οποία προσέφερε κεράσματα σε όλα τα παιδιά. Την ευχαριστούμε πολύ που ήταν δίπλα μας αυτή τη βροχερή όμως τόσο όμορφη μέρα!!!

Υπεύθυνη δράσης: Καλμανίδου Σοφία

FLL… σου ερχόμαστε!!!

Κάτι ετοιμάζεται… Ένα βιβλίο ήταν η αρχή… Ένα παραμύθι… Ένα σενάριο… ηχογράφηση… ζωγραφιές… σκηνικά… φωτογραφίες και κάτι όμορφο έρχεται…

23 Φεβρουαρίου 1944 έγραφε το ημερολόγιο… “Ο βραχοπόλεμος”, Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Μια κοιλάδα που κρύβει μυστικά πολλών χρόνων…μια ομάδα ανθρώπων που αντιστέκεται Ο Βραχοπόλεμοςστον κατακτητή…μερικά παιδιά που αποδεικνύονται οι πιο πολύτιμοι βοηθοί…και ένα σαμποτάζ!

Στο ποτάμι…ανάμεσα στους βράχους…στις ράγες ενός σιδηρόδρομου…κρύβονται παγίδες!

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Φεβρουαρίου 1944 και η επιχείρηση είχε επιτυχία! Ο εχθρός δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα! Αφού διαβάσαμε το βιβλίο “Ο Βραχοπόλεμος”, Γ΄-Δ΄και Ε΄τάξη, δημιουργήσαμε το πρώτο μας διόραμα… Σχεδιάσαμε ένα ποτάμι και φτιάξαμε ένα κολλάζ με λέξεις και εικόνες από το πραγματικό γεγονός… Μιλήσαμε για την αντίσταση και τις παγίδες που θα στήναμε και καταγράψαμε τις ιδέες μας σε μικρά βιβλιαράκια… Η σημαντικότερη δράση μας ήρθε στο τέλος…Η μαθήτριά μας Ιωσηφίνα έφτιαξε μια υπέροχη ζωγραφιά εμπνευσμένη από το βιβλίο, την οποία διπλώσαμε στη μέση και η ίδια την πρόσεχε. Οι υπόλοιποι περπατούσαν ελεύθεροι γύρω γύρω μέχρι που δόθηκε η εντολή σε κάποιον να πάει να τη μουτζουρώσει, κάποιοι δυσανασχέτησαν, κάποιοι δεν έδωσαν σημασία. Σε όλους δόθηκε η ίδια εντολή και όλοι την ακολούθησαν κάποιοι φανερά μουδιασμένοι…Γιατί όμως; Γιατί ακολούθησαν τις εντολές κάποιου που θεώρησαν πως έχει εξουσία; Αυτό πρέπει να κάνουμε; Αναρωτηθήκαμε και αποφασίσαμε πως ΟΧΙ! Οφείλουμε να κάνουμε αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό και αυτό που κάναμε δεν ήταν σωστό…οπότε ζητήσαμε συγγνώμη και αγκαλιάσαμε την Ιωσηφίνα που με τόσο κόπο δημιούργησε αυτή τη ζωγραφιά!!! Έτσι δεν ξεκινάει ένας πόλεμος όμως…

IMG a5e1b6ca43a55e7de122abfddf7b41e8 V

“Επισκεπτήριο Αγάπης” WinCancer

Blue White Cute Baby Newborn Photo Collage 1Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες μοιράζοντας αγάπη και ελπίδα, δείχνοντας έτσι τη συμπαράσταση μας με μια μικρή, αλλά ταυτόχρονα σπουδαία πράξη αλληλεγγύης παραδίδοντάς τες στους συνανθρώπους μας, που την περίοδο των Χριστουγέννων θα βρίσκονται σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο μέσω του WinCancer.

 

Χθες πληροφορηθήκαμε πως οι κάρτες μας έφτασαν στον προορισμό τους και έδωσαν δύναμη στους ανθρώπους που την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρειάστηκε να βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο. Μην “προσπερνάτε” λοιπόν τον συνάνθρωπό σας!!! Εμείς το κάναμε μπορείτε κι εσείς!!!

Αγάπη… Αγάπη… Αγάπη

 

Dark Elegant valentines love social media postΣτις 14 Φεβρουαρίου διαβάσαμε το βιβλίο “Η ΑΓΑΠΗ ΠΛΑΤΩΝ”. Ένας φιλόσοφος μας επισκέφθηκε και μας έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα για την σημαντικότητα της αγάπης.

Η αγάπη δεν γιορτάζει μόνο μια μέρα τον χρόνο, είναι γιορτή στην ουσία της.

Τα παιδιά της Ε΄, της Α΄ και της Β΄ τάξης, αφού άκουσαν το παραμύθι που μας έφερε ο διευθυντής μας, έγραψαν κι έδωσαν ένα “ραβασάκι” ο ένας στον άλλον με ένα χαρακτηριστικό που αγαπούν στους φίλους τους. Κάναμε μπλουζάκια με αγαπολέξεις και ετοιμάσαμε να κρεμάσουμε την πιο αγαπησιάρικη μπουγάδα.

Και επειδή κάποια μυστικά πρέπει να μοιράζονται, θα σας δώσουμε και την “Συνταγή τη421977889 865208908708798 5796030112939206604 nς Αγάπης” :

ΥΛΙΚΑ

5κ. εμπιστοσύνη

10κ. σεβασμός στην διαφορετικότητα

20κ. αγκαλιές

500κ. οικογένεια

600κ. φιλία

500κ. υγεία

100κ. ευγένεια

500γρ. ζάχαρη

20κ. φροντίδα

80.000 κ. υπομονή

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σιγά σιγά για….ΠΑΝΤΑ!

Καλή επιτυχία!

 

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9 Φεβρουαρίου σήμερα ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού και Παγκόσμια Ημέρα  της Ελληνικής Γλώσσας. Η αξία της ανεκτίμητη. Σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών εξέφρασαν τον σεβασμό τους για αυτή:

«Είθε η ελληνική Γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών» Βολταίρος

«Όλοι πρέπει να μάθουν να μιλάνε ελληνικά, μόνο μέσω των ελληνικών θα μπορέσει ο καθένας να κατανοήσει τη γλώσσα του» Ζακλιν ντε Ρομινί

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού 40 αιώνες τώρα! Είναι η πιο πλούσια και ακριβής γλώσσα που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη!!!

Οι λέξεις που επιλέγουμε να χρησreceived 1654411708424225ιμοποιήσουμε συστήνουν στους γύρω μας την προσωπικότητα και τον ψυχισμό μας… Χρησιμοποιούμε εκατομμύρια λέξεις κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο… Πέφτουν σαν βροχή…  γι αυτό κι εμείς  δημιουργήσαμε μια ομπρέλα και πάνω της στάθηκαν  πέντε λέξεις, πέντε όσοι και οι μαθητές μας: Αγάπη, Χαρά, Ευτυχία, Υπεράσπιση και Έμπνευση. Πόσο χαρούμενες μας έκαναν, γιατί όντως σε αυτήν την τάξη είμαστε χαρούμενοι, νιώθουμε ευτυχισμένοι, αγαπάμε τους γύρω μας, υπερασπιζόμαστε όποιον το έχει ανάγκη και εμπνέουμε ο ένας τον άλλον!!!

Πόσο άδικο είχα όταν μου πρότεινε το αφιέρωμα αυτό η Ξένια και σήκωσα τα χέρια ψηλά!!!

“Οδυσσέας 2024”

1 20240209 165252 0000

Η πρόταση ήρθε από τον διευθυντή του σχολείου μας και έτσι σήμερα οι Ε΄και Στ΄τάξεις του σχολείου μας απέκτησαν 18 καινούριους,  μακρινούς φίλους, με τους οποίους θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται μια φορά τον μήνα για την “Ασφάλεια στο διαδίκτυο”, ένα επίκαιρο θέμα, αφού το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κρύβει σίγουρα πολλόυς κινδύνους, αλλά άμα τους γνωρίζεις, μπορείς να μάθεις και να δημιουργήσεις άπειρα πράγματα από και με αυτό!

Στα πλαίσια του προγράμματος “Οδυσσέας 2024” φιλοξενήσαμε τους φίλους μας από το Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς στη διαδικτυακή μας τάξη. Τους παρουσιάσαμε τον Νομό μας, τα χωριά μας, το σχολείο μας και τις τάξεις μας… Συστηθήκαμε ένας ένας και είπαμε τι αγαπάμε… Κι αυτοί με τη σειρά τους μας ξενάγησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, μας παρουσίασαν το ιστορικό χωριό τους και μας έδειξαν το σχολείο τους… Ήταν εντυπωσιακό το πόσο σπουδαίοι άνθρωποι της μουσικής, της επιστήμης και των γραμμάτων κατάγονται από το χωριό της Γαλιάς. Ίσως κάποια στιγμή το επισκεφτούμε!!!2 20240209 165252 0001

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας, παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα και αποχαιρετίσαμε ο ένας τον άλλον κλείνοντας το επόμενο ραντεβού!!! Χαρήκαμε πολύ για τη γνωριμία αυτή και ανυπομονούμε για την επόμενη διαδικτυακή συνάντηση!

Το διαδίκτυο ενώνει, πρέπει όμως να προσέχουμε!!! 

“Διατροφή και υγεία”

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον κ. Students Photo CollageΜποτσιφάρα Ηλία, διαιτολόγο – διατροφολόγο (MSc), 0 οποίος μας μίλησε για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε, για τις ομάδες τροφίμων και πως μπορούμε να τις συμπεριραλάβουμε σε κάθε μας γεύμα έτσι ώστε να τρώμε σωστά και να είμαστε υγιείς!!! Με απλό και κατανοητό τρόπο πέρασε στα παιδιά το μήνυμα ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ – ΠΡΩΤΕΪΝΗ –  ΚΑΤΙ ΦΡΕΣΚΟ.  Κολάζ 3 Φωτογραφιών Η Ιστορία Σου 20240205 170726 0000Μας μίλησε και για το οικολογικό μας αποτύπωμα και είδαμε ένα βίντεο για το πως θα βοηθήσουμε τον πλανήτη μας κάνοντας απλά πράγματα! Τέλος, αναλύσαμε μαζί τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε στο σχολείο και μας επισήμανε τα στοιχεία που θα ήταν καλό να βελτιώσουμε!!! Για να μην ξεχνάμε τα ΦΡΟΥΤΑ χάρισε σε όλα τα παιδιά μια “φρουτογόμα”! Ευχαριστούμε πολύ!

Ο Σύλλογος γονέων του σχολείου μας, που τον ευχαριστούμε πολύ, είχε φροντίσει να μας προμηθεύσει τα  απαραίτητα τρόφιμα!!! Έχοντας όλοι τα τάπερ μας φτιάξαμε ένα υγιεινό δεκατιανό με ψωμάκι ολικής άλεσης ή φρυγανιά, τυρί, μήλο, καρότο κι αγγούρι!!! Το απολαύσαμε όλοι μαζί παρέα!!!

Η δράση αυτή διοργανώθηκε από την Γ΄- Δ΄και Ε΄τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος “Ταπερίστας 2024”.20240205 171439 0000