Δευτέρα , 15 Ιουνίου 2020
Χημεία Μαγειρική και περιβάλλον
Πολλές φορές υπάρχουν υλικά στο σπίτι μας τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλά εμείς τα πετάμε. Με μια ομάδα παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Erasmus προσπαθήσαμε να δείξουμε με παιγνιώδη τρόπο μερικές περιπτώσεις υλικών που όταν περισσεύουν μπορούν να χρησιμεύσουν και να μη πεταχτούν. Για βοηθό χρησιμοποιήσαμε τη χημεία, τη φυσική, την φαντασία και το κέφι μας και κάναμε πειράματα παρατηρήσεις, μαγειρέψαμε και δοκιμάσαμε!
1) Αν σας περίσσεψε λεμόνι ή γιαούρτι και θέλετε να κάνετε οικονομία στο baking powder τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Μπέικιν Σόδα καθώς είναι περίπου 3 φορές πιο αποτελεσματική.
Με τη μαγειρική σόδα υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα. ´Όταν ζεσταθεί το όξινο ανθρακικό νάτριο παράγει επίσης ανθρακικό νάτριο που δεν έχει ωραία γεύση. Γι αυτό μερικές φορές μπορεί να σας έχει τύχει να νιώσετε μια σχεδόν ανεπαίσθητη μεταλλική γεύση σε κέικ και κουλουράκια. Η μεταλλική γεύση του ανθρακικού νατρίου εξουδετερώνεται με το οξύ. Έτσι θα χρησιμέψει το λεμόνι, ή το γιαούρτι που περίσσεψε.
Για να το αποδείξουμε αυτό κάναμε το παρακάτω πείραμα – μαγείρεμα
1) Αν σας περίσσεψε λεμόνι ή γιαούρτι και θέλετε να κάνετε οικονομία στο baking powder τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Μπέικιν Σόδα καθώς είναι περίπου 3 φορές πιο αποτελεσματική.
Με τη μαγειρική σόδα υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα. Όταν ζεσταθεί το όξινο ανθρακικό νάτριο παράγει επίσης ανθρακικό νάτριο που δεν έχει ωραία γεύση. Γι’ αυτό μερικές φορές μπορεί να σας έχει τύχει να νιώσετε μια σχεδόν ανεπαίσθητη μεταλλική γεύση σε κέικ και κουλουράκια. Η μεταλλική γεύση του ανθρακικού νατρίου εξουδετερώνεται με το οξύ. Έτσι θα χρησιμέψει το λεμόνι, ή το γιαούρτι που περίσσεψε.
Για να το αποδείξουμε αυτό κάναμε το παρακάτω πείραμα – μαγείρεμα
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό λεμονιού
1 baking powder ή σόδα
Αλεύρι τόσο όσο για να γίνει η ζύμη μαλακή
Στο τέλος συγκρίναμε και δοκιμάσαμε για να δούμε αν ισχύει στην πράξη η θεωρία μας!
2) Πολλές φορές για να μη πετάξουμε ένα φαγητό χρειάζεται να το σερβίρουμε με μία καλή σάλτσα. Για να γίνει καλή η σάλτσα πρέπει να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που λέγεται γαλακτωματοποίηση.
Για να ελέγξουμε ποιος είναι ο καλύτερος γαλακτωματοποιητής κάναμε τα παρακάτω πειράματα:
-
Νερό με λάδι και μετά προσθέσαμε ένα αυγό και ανακατέψαμε αργά
-
Νερό με λάδι και γιαούρτι και ανακατέψαμε αργά
-
Νερό με λάδι και μουστάρδα και ανακατέψαμε αργά
-
Νερό με αυγό και σιγά σιγά λίγο λάδι ανακατεύοντας αργά
-
Νερό με γιαούρτι και σιγά σιγά λίγο λάδι ανακατεύοντας αργά
-
Νερό με μουστάρδα και σιγά σιγά λίγο λάδι ανακατεύοντας αργά
Καταγράψαμε τα αποτελέσματα για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος γαλακτωματοποιητής
3) Αν μας περισσέψει κόκκινο λάχανο…
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιδιότητα που έχει το κόκκινο λάχανο να είναι δείκτης και να αλλάζει χρώμα αν είναι σε όξινο ή βασικό περιβάλλον.
Έτσι κάναμε ένα πείραμα – μαγείρεμα
Φτιάξαμε nudls μέσα σε χυμό από κόκκινο λάχανο και περιχύσαμε με λίγη σόδα διαλυμένη σε νερό και με λίγο λεμόνι σε διάφορα σημεία. Έτσι της δώσαμε χρώμα γεύση και φαντασία.
4) Το corn flour έχεις κάποιες ιδιαίτερες ιδιότητες αν το ανακατέψεις με κρύο νερό
Αν η ανάμιξη γίνει 2 μέρη cornflour προς 1 μέρος νερό τότε δημιουργείται ένα Νευτώνειο ρευστό το οποίο σε μεγάλη πίεση μοιάζει με στερεό ενώ με μικρή με υγρό.
Πειραματιστήκαμε το φτιάξαμε και είδαμε πώς λειτουργεί και το χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε κρέμα για μακαρόνια
Montag, 15. Juni 2020
Chemie , Kochen und Umwelt
Sehr oft hat man verschiedene Zutaten zu Hause,die man verwenden könnte,die man aber wegwirft.Mit einer Schülergruppe,die an dem Erasmus + Projekt teilnehmen,haben wir auf spielerischer Weise versucht,zu zeigen ,wie man manche Zutaten,die übrig bleiben ,wiederverwerten kann.Unsere Helfer dabei waren die Chemie,die Physik,Fantasie und Spaß!Wir experimentierten,kochten und probierten!
1.Wenn Zitronen und Yoghurt übrigbleiben und man Backpulver sparen möchte kann man Backsäure verwenden,da sie 3 mal ergebnisvoller ist.Backsäure hat nur einen Nachteil,wenn sie erhitzt wird,hat sie einen schlechten,metallischen Geschmack.Diesen metallischen Geschmack kann man beseitigen,wenn man Säure benutzt.So kann man Zitronen oder Joghurt benutzen.
Um das zu beweisen haben wir folgendes Experiment durchgeführt:
Rezept “Koulourakia Gebäck”
Zutaten
1 Glas Öl
1 Glas Zucker
1 Glas Zitronensaft
1 Backpulver oder Säure
Mehl bis man einen weichen Teig hat
Zum Schluss probiertenund verglichen wir ,ob unsere Theorie auch richtig war.
2.Manchmal braucht man eine Soße ,um das Essen schmackhafter zu machen.Damit die Soße auch gut wird eine Prozedur verfolgt ,die man Emulgieren nennt.
Um zu prüfen ,welche die besten Emulgatoren sind,haben wir folgende Experimente durchgeführt.
1.Wasser mit Öl und ein Ei dazugeben und langsames Rühren.
2.Wasser mit Öl und Joghurt und langsames Rühren
3.Wasser mit Öl und Senf und langsames Rühren
4. Wasser und ein Ei und langsam Öl unterrühren
5.Wasser mit Joghurt und langsam Öl unterrühren
6.Wasser mit Senf und langsam etwas Öl langsam unterrühren
Wir sammelten die Ergebnisse,um den besten Emulgator herauszufinden.
3. Wenn Rotkohl übrigbleibt
Wir machten Noodles in Saft von Rotkohl und mit etwas Säurewasser und etwas Zitrone.So hatten wir ein farbenfrohes Essen.
4.Cornflavour hat besondere Eigenschaften ,wenn man es im kalten Wasser unterrührt
Wir experimentierten und bereiteten eine Creme für Nudeln zu.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΕΟ_ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ_CO2_ΙΧΝΗΛΑΤΙΣΗ ΦΩΤΟΣ.pptx