Βράβευση μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργάνωσαν τον Μαθητικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2015, με τίτλο: «Πρόσκληση σε ταξίδι» θεματικά ταξίδια στην Ελλάδα.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η επινόηση μιας καμπάνιας προώθησης σχολικών θεματικών ταξιδιών στην Ελλάδα, με αποδέκτες αντίστοιχα Γυμνάσια στη Γαλλία με στόχο την ανάδειξη του τοπικού πλούτου του τόπου/της χώρας μας, σε συνδυασμό με δέκα προτεινόμενες λέξεις επιλεγμένες από τη Γενική Αντιπροσωπία για τη γαλλική γλώσσα και τις γλώσσες της Γαλλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας.

Ο Διαγωνισμός για τους/τις μαθητές/τριες του Γυμνασίου προϋπέθετε τη χρήση πέντε ή περισσότερων από τις δέκα προτεινόμενες λέξεις σε μία δημιουργία η οποία θα ήταν αποτέλεσμα συλλογικής – συνεργατικής εργασίας. Υπήρχε περιορισμός στη μορφή δημιουργίας.  Η επιλογή του τρόπου παρουσίασης ήταν ανάμεσα σε κείμενο και εικονογράφηση ή βίντεο ή τραγούδι.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα επιλέγονταν από την κριτική επιτροπή, προκειμένου να παρουσιαστούν στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο λίγο πρίν ή λίγο μετά από την 20η Μαρτίου, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας (οι άνθρωποι που μιλούν σε όλον τον κόσμο τη γαλλική γλώσσα είναι περί τα διακόσια είκοσι εκατομμύρια).

Φέτος οι συμμετέχοντες πλησίασαν τον αριθμό των πέντε χιλιάδων (5.000) μαθητών/τριών και η επιτροπή βράβευσε χίλους/ες (1.000) μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα.

Στις 14 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης και έγινε η απονομή των βραβείων για τα Γυμνάσια – Λύκεια και Πανεπιστήμια.  Για το 2015, η επιτροπή απένειμε τέσσερα (4) μεγάλα βραβεία, τέσσερα (4) αεροπορικά εισητήρια, για το Μπιαρίτζ τη Γαλλίας.

Είχαμε τη χαρά να κερδίσουμε ένα από τα μεγάλα βραβεία και μια μαθήτρια, είχε τη χαρά να ταξιδέψει στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας για μια εβδομάδα, να διαμείνει σε γαλλική οικογένεια και να παρακολουθήσει μαθήματα γαλλικών.

Το σχολείο μας έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με ένα έργο, που παρουσιάστηκε με τη μορφή κειμένου και εικονογράφησης, με τη μορφή κόμικ.  Το έργο ήταν δημιουργία τριών μαθητριών, δύο της Γ’ και μιας της Β’ Γυμνασίου, του σχολείου μας,  που έχουν επιλέξει τα Γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Οι μαθήτριες αφού πληροφορήθηκαν για το διαγωνισμό και το θέμα του, με ενθουσιασμό δέχτηκαν να συμμετέχουν. Αφού έγινε η παρουσίαση των δέκα (10) προτεινόμενων λέξεων, οι μαθήτριες, αρχικά αναζήτησαν τη σημασία τους, και μετά από συζήτηση αποφάσισαν την παραγωγή του κόμικ και την πλοκή της ιστορίας του.  Στη συνέχεια, σχεδίασαν και χρωμάτισαν την ιστορία σε χαρτόνι, το οποίο κόλλησαν σε μακετόχαρτο.Το  θεματικό ταξίδι στο κόμικ βασίστηκε στην ελληνική ιστορία σε συνδιασμό με τις ομορφιές του τόπου μας και τα έθιμά μας.

Η υλοποίηση της ιδέας των μαθητριών πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της γαλλικής γλώσσας, κ. Ευγενίας Παρίση. Σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς, τόσο εντός του ωρολογίου προγράμματος όσο και εκτός.

Plan serr+¬-012

 

 

 

Plan serr+¬-020

025

026

 

 

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.