Περιηγούμαστε και γνωρίζουμε τον τόπο μας. Επισκεπτόμαστε μνημεία και τόπους ενδιαφέροντος και γράφουμε για αυτά. Σε ρόλο περιηγητή ο Αριστείδης Μεγαγιάννης.
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου: Ένα αξεπέραστο θαύμα της μηχανικής και της τοπογραφίας το οποίο δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και ακόμα και σήμερα προκαλεί τον θαυμασμό τόσο για το σχεδιασμό του όσο και για την αρτιότητα της εκτέλεσης του έργου.
Ας κάνουμε μια βουτιά μέσα στον χρόνο και ας μεταφερθούμε στον 6ο αιώνα π.Χ. (γύρω στα 550). Τότε που ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος από τα Μέγαρα ξεκίνησε την δημιουργία ενός «αμφίστομου ορύγματος» -όπως χαρακτηριστικά το αναφέρει ο Ηρόδοτος- το οποίο θα «έδινε» νερό, με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής στην αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο. Την εντολή για την δημιουργία αυτού του έργου την είχε δώσει στον Ευπαλίνο, ο τύραννος της Σάμου, Πολυκράτης, ο οποίος ήθελε το υδραγωγείο να είναι υπόγειο για να μην είναι ορατό από τυχόν εισβολείς που θα έκοβαν την παροχή νερού στην πόλη σε περίπτωση πολιορκίας.
Όταν ξεκίνησε το άνοιγμα της σήραγγας που είχε διαστάσεις 1.80μ. ύψος και 1.80μ. πλάτος. Για περίπου 10 χρόνια, τα δυο συνεργεία άνοιγαν τη σήραγγα με βαριοπούλες, σφήνες και καλέμια. Χρειάστηκε να εξορυχθούν 12.500 τόνοι βράχου, να τοποθετηθούν 5.000 πήλινοι σωλήνες και να δαπανηθούν πολλά χρήματα από το κρατικό ταμείο, ώστε, άφθονο νερό να αρχίσει να ρέει στις κρήνες της πόλης!
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και χαρακτηρίστηκε έτσι γιατί τα δύο τμήματα ενώθηκαν με διαφορά περίπου ενός μέτρο προς τα πάνω. Αυτό συνέβη γιατί λόγο τον πετρωμάτων που βρέθηκαν στην εκσκαφή υπήρχε περίπτωση τα δύο τμήματα να μην συναντηθούν ποτέ. Όμως ο Ευπαλίνος το κατάλαβε και με μία μικρή μετατροπή του σχεδίου κατάφερε να ενώσει τα δύο τμήματα.
Μεγαγιάννης Αριστείδης
Copyright © 2017 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.