Σμυρνέικα παραδοσιακά κουλουράκια

Εσπερινή του ΕΠΑ.Λ.

Πλησιάζει το Πάσχα και μια από τις παραδοσιακές γεύσεις που το συνοδεύουν είναι και τα κουλουράκια. Συνήθως, παρασκευάζονται την Μ. Πέμπτη, μαζί με τα αυγά και τα τσουρέκια – και φυσικά είναι μη νηστίσιμα οπότε κανονικά θα πρέπει να κρατηθείτε μέχρι την Ανάσταση – ναι, καλά!

Αφράτα, λαχταριστά, πασχαλινά κουλουράκια. Φωτογραφία: Σαπουνά Ευαγγελία
Αφράτα, λαχταριστά, πασχαλινά κουλουράκια. Φωτογραφία: Σαπουνά Ευαγγελία

Αγαπημένα σμυρνέικα κουλουράκια λοιπόν. Άλλοι τα αρωματίζουν με μαστίχα, άλλοι με πορτοκάλι και κονιάκ, όμως το βασικό υλικό παραμένει ίδιο: αυθεντικό βούτυρο. Είτε φρέσκο βούτυρο γάλακτος, είτε Κερκύρας, είτε αγελαδινό χρησιμοποιήσετε το αποτέλεσμα είναι τριφτά κουλουράκια σαν μπισκότα, που μοσχοβολούν το σπίτι σας!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή φρέσκο γάλακτος
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 3/4 κουταλιάς γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη)
  • περίπου 550γρ αλεύρι μαλακό (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)
  • 1 και μισή κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάτε το μαλακομένο βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει θέλει περίπου 15λεπτά ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.
  • Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το γάλα, το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.
  • H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθεται τα κουλουράκια. Γι’ αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.
  • Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθεται τα κουλουράκια σας.
  • Για να κάνετε “βαρκούλες” κάντε κορδόνια μήκους 25 εκ. περίπου και διπλώστε στα τρία, ενώνοντας με τσίμπημα τις άκρες. Διπλώστε χαλαρά γιατί φουσκώνουν λίγο.
  • Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά  με τον αραιωμένο κρόκο αυγού. Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά).

Πηγή: TasteFULL.gr

Αξιώτη Μαρία

Copyright © 2018 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.