Οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σάμου μετά την Α’ Λυκείου μπορούν να επιλέξουν τον τομέα που τους ενδιαφέρει για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στο σχολείο μέχρι σήμερα προσφέρονται ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, ο τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών, ο τομέας Μηχανολογίας, ο τομέας Πληροφορικής, και ο τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας. Σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε λίγες πληροφορίες για τους τρεις πρώτους, ενώ στο προηγούμενο τεύχος είχαμε παρουσιάσει πληροφορίες για τον Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας.
Τώρα που σιγά-σιγά τελειώνουμε την σχολική χρονιά προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε ποιον τομέα θα ακολουθήσουμε στην συνέχεια των σπουδών μας. Για να βοηθηθούμε στην επιλογή μας αλλά και προς ενημέρωση των αναγνωστών της «Εσπερινής του ΕΠΑ.Λ.» συγκεντρώσαμε μερικά βασικά στοιχεία για κάθε τομέα και πήραμε συνεντεύξεις από καθηγητές του σχολείου. Οι τομείς παρέχονται στην Β΄ Τάξη, ενώ στην Γ΄ και στην Δ΄ Τάξη χωρίζονται περαιτέρω σε ειδικότητες. Συνήθως, λόγω του μικρού αριθμού μαθητών αλλά και των ιδιαίτερα αυστηρών αριθμητικών περιορισμών του Υπουργείου, σε κάθε τομέα προσφέρεται μόνο μία ειδικότητα κάθε σχολική χρονιά. Ιδού λοιπόν οι τομείς που μπορεί ένας νέος μαθητής να ακολουθήσει για την επαγγελματική του αποκατάσταση.
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
Ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας καλύπτει ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων και οι απόφοιτοί του μπορούν να απασχοληθούν σε μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο δημόσιο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας «άτομα με ενδιαφέροντα και κλίση στα οικονομικά θα πρέπει να εξετάσουν την προοπτική σταδιοδρομίας στις ειδικότητες του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας της τουριστικής βιομηχανίας, στα τμήματα της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης τους.»
Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου την φετινή σχολική χρονιά λειτουργεί, πέρα φυσικά από τον τομέα στην Β΄ Τάξη, η ειδικότητα του Υπάλληλου Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Δ΄ Τάξη. Ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας «αποκτά γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να απασχοληθεί κυρίως σε τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, τουριστικά γραφεία.»

Συνηθισμένη εναλλακτική επιλογή των μαθητών είναι η ειδικότητα του Υπάλληλου Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών (για παράδειγμα παρέχεται φέτος στο πρωινό επαγγελματικό λύκειο, στο Μαυρογένειο ΕΠΑ.Λ. Σάμου). «Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, τράπεζες, εταιρείες και λογιστικά γραφεία, χρηματιστηριακά γραφεία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά.». Ως επαγγελματίας, ένας απόφοιτος αυτής της ειδικότητας «συντάσσει, διεκπεραιώνει αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές και κάθε είδους έντυπα, οργανώνει και διεκπεραιώνει συσκέψεις, ταξίδια, συναντήσεις και συνεντεύξεις ανωτέρων στελεχών, συγκεντρώνει οικονομικές πληροφορίες από όλα τα τμήματα και διεκπεραιώνει δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων.»
Πέρα από τις προαναφερθείσες ειδικότητες, στον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας εντάσσονται και οι ειδικότητες του Υπάλληλου Εμπορίας και Διαφήμισης και του Υπάλληλου Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού που σπάνια επιλέγονται από τους μαθητές και έτσι συνήθως δεν προσφέρονται.
Η διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σάμου, κ. Μιχαλούδη Ελπινίκη (οικονομολόγος ΠΕ09), δέχτηκε να μιλήσει στην «Εσπερινή του ΕΠΑ.Λ.» για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, μας ανέφερε ότι «…όπως φαίνεται και από τις ειδικότητες του τομέα, οι μαθητές μας προετοιμάζονται με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα (το Εργαστηριακό Κέντρο στο οποίο ανήκει το σχολείο μας διαθέτει για τα εργαστηριακά μαθήματα, Προγράμματα Μηχανογραφημένης Λογιστικής, Εμπορικής Διαχείρισης που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και οργανισμούς για την εξοικείωση των μαθητών με αυτά) ώστε αποκτώντας το πτυχίο τους να μπορούν είτε να απευθυνθούν άμεσα στην αγορά εργασίας σε επιχειρήσεις, είτε μέσω πανελλαδικών εξετάσεων να διεκδικήσουν θέσεις σε Πανεπιστήμια ΤΕΙ και Ανώτερες Σχολές σε αντίστοιχα τμήματα του τομέα τους.»
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμών
«Οι εργαζόμενοι στα Ηλεκτρολογικά και Ηλεκτρονικά επαγγέλματα χρειάζεται να διαθέτουν ευσυνειδησία, υπευθυνότητα, δυναμισμό, συνέπεια, μεθοδικότητα και τάξη κατά την εκτέλεση των εργασιών. Επίσης, απαραίτητη είναι η δεξιότητα στη σχεδίαση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και γνώση της νομοθεσίας που αναφέρεται στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Οι επαγγελματίες αυτοί χρειάζεται να είναι προσεκτικοί και τακτικοί. Να διαθέτουν σταθερότητα, μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα συντονισμού κινήσεων. Απαραίτητα είναι επίσης, το ενδιαφέρον για το αντικείμενό τους, η επινοητικότητα και ο δυναμισμός.»
Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. την παρούσα σχολική χρονιά προσφέρεται στην Γ΄ Τάξη η ειδικότητα του Τεχνικού Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής «είναι σε θέση να συναρμολογεί, εγκαθιστά και ελέγχει την λειτουργία Η/Υ και περιφερειακών συσκευών και δικτύων, εγκαθιστά Δομημένες Καλωδιώσεις για Δίκτυα Υπολογιστών, να προχωρεί σε διάγνωση, συντήρηση και επισκευή βλαβών Η/Υ, περιφερειακών και δικτύων, να κάνει τις εγκαταστάσεις και ρυθμίσεις προγραμμάτων που είναι απαραίτητες για την καλύτερη απόδοση απλών Η/Υ, συνδέσεις περιφερειακών ή Δικτύων και να χειρίζεται προγράμματα διαχείρισης του Διαδικτύου.»

Δυστυχώς λόγω του περιορισμένου αριθμού των μαθητών στην Γ΄ Τάξη δεν ήταν δυνατό να λειτουργήσει και η έτερη ειδικότητα αυτού του τομέα που έχει μεγάλη ζήτηση, αυτή του Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Για να λειτουργήσει μια ειδικότητα στην Γ΄ Τάξη, πλέον απαιτούνται κατ’ελάχιστο 6 μαθητές, περιορισμός που παλιότερα δεν ίσχυε. Ο απόφοιτος της παραπάνω ειδικότητας «μπορεί να σχεδιάζει και να κατασκευάζει ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτιρίων και βιομηχανικών χώρων με κυκλώματα, να μετράει και να ελέγχει την ασφαλή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης και συσκευών, να συντηρεί, εντοπίζει και επισκευάζει βλάβες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και μηχανών, να βελτιώνει και εκσυγχρονίζει την εγκατάσταση με σύγχρονη τεχνολογία. Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας εγκαταστάτης, ως ειδικευμένος τεχνικός σε συνεργεία μεγάλων κατασκευών, ως ιδιοκτήτης ή ειδικευμένος πωλητής σε καταστήματα ηλεκτρολογικών ειδών ή ιδιοκτήτης καταστήματος, ως δημόσιος υπάλληλος, σαν συντηρητής, σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ με διαγωνισμούς, ως ιδιωτικός υπάλληλος και ηλεκτροτεχνίτης σε εγκαταστάσεις και συντηρήσεις ανελκυστήρων και ηλεκτρογερανών.»

Ο καθηγητής του τομέα Ηλεκτρολογίας κ. Πανούσης Ανδρέας (ΠΕ12.05) δέχτηκε να μας διαφωτίσει περαιτέρω απαντώντας στις ερωτήσεις μας σχετικά με τον τομέα:
1) Ποιες γνώσεις αποκομίζει κυρίως ένας μαθητής του τομέα σας;
Οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας του ΕΠΑ.Λ. αποκτούν μεγάλο εύρος γνώσεων και μαθαίνουν σχετικά με τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τα κυκλώματα αυτοματισμού καθώς και βασικούς νόμους ηλεκτροτεχνίας.
2) Ποιες οι επαγγελματικές προοπτικές που έχουν οι απόφοιτοι του τομέα σας;
Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
3) Έχετε κάποιες ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό;
Ο εξοπλισμός υπάρχει αλλά σε γενικές γραμμές είναι πεπαλαιωμένος και χρήζει αντικατάστασης.
4) Στα εργαστήρια του τομέα σας με τι ασχολούνται οι μαθητές;
Ασχολούνται με κυκλώματα φωτισμού, συνδεσμολογίες καταναλωτών και διάφορους αυτοματισμούς κινητήρων.
5) Για ποιο λόγο να προτιμήσει να ακολουθήσει τον τομέα σας ένας μαθητής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.;
Για να μάθει ηλεκτρολογία που θα του χρειαστεί και στην καθημερινή του ζωή και για να αποκτήσει την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση.
Τομέας Μηχανολογίας
«Τα Μηχανολογικά Επαγγέλματα απαιτούν οργανωτικές ικανότητες, μεθοδικότητα κι ιδιαίτερη υπευθυνότητα για την εκτέλεση των μελετών που εκπονεί ο Μηχανολόγος Μηχανικός. Ακόμα, σημαντικά προσόντα για τα επαγγέλματα αυτά είναι η ευχέρεια στο τεχνικό σχέδιο, στους υπολογισμούς και στις μετρήσεις, καθώς και η καλή αντίληψη των μηχανών ή του χώρου. Ο δυναμισμός, η συνέπεια και η πρακτική σκέψη είναι επίσης θετικά προσόντα για την άσκηση των επαγγελμάτων, τέλος, απαιτούνται διοικητικές ικανότητες, ικανότητες συνεργασίας και επικοινωνίας και ομαδικό πνεύμα, διότι συχνά οι επαγγελματίες αυτοί αποτελούν μέλος μιας ομάδας εργασίας.»

Ο τομέας Μηχανολογίας στην Γ΄ Τάξη χωρίζεται στις ειδικότητες Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών, Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων και Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών. Στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών δημιουργούνται και τα ανάλογα τμήματα. Φέτος, παρέχεται η ειδικότητα του Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού. «Ο απόφοιτος αυτής της ειδικότητας είναι ικανός να ασχοληθεί με επιτυχία στην εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή οικιακών και επαγγελματικών ψυγείων και ψυκτικών εγκαταστάσεων, με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή, τόσο τοπικών κλιματιστικών μονάδων όσο και κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων, κ.ά. Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μισθωτός σε επιχειρήσεις (βιομηχανίες κατασκευής ψυγείων και κλιματιστικών, εμπορικές και εργολαβικές επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων) και ως τεχνίτης συντήρησης.»

Συχνά οι μαθητές επιλέγουν, πέρα από την προαναφερθείσα ειδικότητα, και τις ειδικότητες του Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών και του Τεχνικού Οχημάτων.
Για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες απευθυνθήκαμε στον καθηγητή Μηχανολογίας και Ψυκτικών Συστημάτων κ. Δουκέλλη Ιωάννη (ΠΕ17.02) και πήραμε τις εξής απαντήσεις:
1) Ποιες γνώσεις αποκομίζει κυρίως ένας μαθητής του τομέα σας;
Ο μαθητής του τομέα αποκομίζει γνώσεις ψυκτικού, υδραυλικού, γενικής μηχανολογίας, εργαλειομηχανών και ένα συγγενικό τομέα, αυτό των οχημάτων.
2) Ποια επαγγελματική προοπτική έχουν οι απόφοιτοι του τομέα σας;
Οι μαθητές μπορούν να δουλέψουν στον Δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό, αλλά και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες
3) Έχετε κάποιες ελλείψεις σε εργαστηριακό εξοπλισμό;
Έχουμε μικρά εργαστήρια στις ειδικότητες υδραυλικών και ψυκτικών. Επίσης, ο εξοπλισμός δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των επαγγελμάτων, π.χ έλλειψη καυστήρων, αερίων καυσίμου.
4) Στα εργαστήρια του τομέα σας με τι ασχολούνται οι μαθητές;
Με όλα τα παραπάνω σε εργαστηριακές συνθήκες, π.χ ένας υδραυλικός δεν θα σκάψει τοίχο για να περάσει σωλήνες αλλά όλη την δουλειά θα την κάνει στον αέρα μέσα στο εργαστήριο.
5) Για ποιο λόγο να προτιμήσει να ακολουθήσει τον τομέα σας ένας μαθητής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.;
Επειδή έχει τις περισσότερες ειδικότητες με αποτέλεσμα ο ίδιος ο μαθητής να έχει και τις περισσότερες επιλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει και περισσότερες επιλογές στην επαγγελματική του αποκατάσταση.
Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, στην διεύθυνση goo.gl/VgdU7v, υπάρχει ένας πλήρης Οδηγός Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2017-2018, ο οποίος διατίθεται δωρεάν.
Πηγή:
Μεγαγιάννης Αριστείδης
Copyright © 2018 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.