Η ζαχαροπλαστική είναι μία μορφή τέχνης και συγκεκριμένα η τέχνη των γλυκών. Συνδυάζει δεξιοτεχνία και ποιότητα, καθώς δεν είναι εύκολο από όλους να εξειδικευτούν στον τομέα της ζαχαροπλαστικής. Οι συγκεκριμένες δόσεις και συστατικά είναι αυτά που διαμορφώνουν την ιδιαιτερότητά της. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξελίξει το ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική μέσω σπουδών σε διάφορες σχολές ή μέσω της εμπειρίας.
Σε αυτό το τεύχος σας παρουσιάζουμε μια χειμωνιάτικη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Λίγα λόγια για την κολοκύθα
Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ω3 λιπαρών οξέων, βιταμινών Α και C και μεταλλικών στοιχείων, όπως χαλκό, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα μαρτυρά από μόνο του πως αυτός ο μεγάλος σε μέγεθος καρπός, είναι εξαιρετική πηγή καροτενοειδών, με έμφαση στη β-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Έτσι, για το περίφημο χρώμα της, αλλά και για την ιδιαίτερη θρεπτική της αξία, η κολοκύθα μπορεί να κερδίσει μια σημαντική θέση στη διατροφή μας. Είτε σε γλυκές είτε σε αλμυρές συνταγές, αφού όλα τα είδη της μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να τα χειριστούμε κατάλληλα.
Κολοκυθόπιτα γλυκιά, σιροπιαστή με κόκκινη κολοκύθα
Υλικά

Για τη γέμιση
- 2 κιλά περίπου κολοκύθα κόκκινη
- μισό ποτήρι ζάχαρη
- μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κουταλιές βούτυρο
- 5 αυγά
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 2 κουταλιές κανέλα σκόνη
Για τα φύλλα
- μισό κιλό φύλλο μπακλαβά
- λάδι για το άλλειμα
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι μέλι
- 2 ποτήρια νερό
- Κανελογαρύφαλλα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το κολοκύθι (όπως το πεπόνι), το κόβουμε κομμάτια, το βράζουμε με νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει σε τρυπητό μία ολόκληρη νύχτα.
- Την επομένη το στύβουμε και το λιώνουμε με το πιρούνι.
- Βάζουμε κατσαρόλα στη φωτιά με το λιωμένο κολοκύθι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι με την κανέλα.Τα φέρνουμε 2 – 3 βόλτες με ξύλινο κουτάλι.
- Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Λαδώνουμε το ταψί, το στρώνουμε με τα μισά φύλλα, που επίσης λαδώνουμε ένα – ένα, αδειάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι καλολαδομένα.
- Διπλώνουμε όμορφα τις άκρες γύρω γύρω και χαράζουμε την πίτα σε μπακλαβοτά κομμάτια.
- Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 3/4 της ώρας.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλλα
- Αφού κρυώσει η πίτα, την περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό.

Αξιώτη Μαρία
Ιδέα συνταγής από: nostimada.gr
Copyright © 2017 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σάμου. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.