
Από τον Πυθαγόρα στην τεχνητή νοημοσύνη: μαθηματικά μοντέλα για την σύγχρονη μουσική δημιουργία, εκτέλεση και παιδαγωγική.
Περίληψη:
Τα μαθηματικά είναι η πιο αφηρημένη από τις επιστήμες και η μουσική η πιο αφηρημένη από τις τέχνες. Ενώ τα Μαθηματικά διερευνούν την εννοιολογική και λογική αλήθεια και εκτιμούν την εγγενή ομορφιά τους, η μουσική προκαλεί διάθεση και συναίσθημα μέσω της ακουστικής πληροφορίας των συσχετίσεων των μελωδιών, ρυθμών, δυναμικών, αρμονιών και ηχοχρωμάτων καθώς και των μορφολογικών και δομικών συνδυασμών.
Η σύνδεση μεταξύ μουσικής και μαθηματικών εκτείνεται τουλάχιστον από πειράματα των Πυθαγορείων τον 6ο αιώνα π.Χ. και πολλών άλλων θεωρητικών της μουσικής στο πέρασμα των αιώνων μέχρι τις στοχαστικές συνθέσεις του Γιάννη Ξενάκη και την αλγοριθμική μουσική και εκτέλεση με μοντέλα Τεχνητής νοημοσύνης. Στο πρώτο μέρος θα αναφερθούμε σε μια σύντομη επισκόπηση της συμβίωσης της μουσικής και των μαθηματικών μέσα από το χρονολόγιο.
Εν συνεχεία, θα αναπτυχθεί η θεμελίωση της σύγχρονης μουσικής έρευνας μέσω μαθηματικών στην σύγχρονη μουσική δημιουργία και ερμηνεία με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Τέλος, θα συζητήσουμε λογισμικά και περιβάλλοντα που έχουν προταθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια στη μουσική εκπαίδευση για την κατανόηση της αμφίδρομης αυτής σχέσης μεταξύ μουσικής και μαθηματικών.
Σύντομο Βιογραφικό:
Η Αναστασία Γεωργάκη είναι Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από το 2019, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές» (2018-2024).
Έκανε μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στη Μουσική τεχνολογία και σύγχρονη μουσικολογία στο IRCAM (σε συνεργασία με την EHESS) στο Παρίσι ((1990-1997). Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής SMC και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό διεθνών και ελληνικών συνεδρίων μουσικής τεχνολογίας. Έχει στο ενεργητικό της βιβλία, άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους για τη συστηματική διάσταση της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη μουσική εκτέλεση, δημιουργία και εκπαίδευση καθώς και στη μουσικολογική έρευνα.
Κύριοι ερευνητικοί τομείς: συστηματική μουσικολογία μέσω ακουστικής ανάλυσης της τραγουδιστικής φωνής, σύνθεση τραγουδιστικής φωνής, προσωδιακά μοντέλα τραγουδιού, ανάλυση βιομουσικολογικών μοντέλων, αισθητική και ηθική της μουσικής τεχνολογίας στη σύγχρονη έρευνα, συστηματική μελέτη τεχνολογικών μοντέλων στη δημιουργία μουσικής, μουσική εκτέλεση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.