
Αρχιτέκτων Μηχανικός
«Εφαρμογή των μαθηματικών αρμονικών κανόνων της φύσεως, στην Αρχιτεκτονική και στην Τέχνη γενικά»
Περίληψη:
Πρόκειται για μία ανάλυση της μαθηματικής και γεωμετρικής αρμονίας που ενυπάρχει στην φύση και πως οι αρμονικοί αυτοί κανόνες βρήκαν την εφαρμογή τους στην τέχνη.
Στην φύση εμπεριέχεται μια μυστηριώδης μαθηματική σταθερά η οποία καθορίζει το σχήμα και την δομή με την οποία μορφοποιείται η ύλη. Η αυτό-οργάνωση δηλαδή της ύλης εκδηλώνεται με συγκεκριμένες φόρμες, τα σχήματα των οποίων υπακούουν σε αυστηρούς μαθηματικούς κανόνες και νόμους. Υπάρχει μία εκδήλωση αρμονικών σχέσεων οι οποίες είναι χαρακτηριστικές σε όλη την έκταση της οντολογικής κλίμακας από τον μικρόκοσμο ως το μεγάκοσμο.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να έχουμε αντίληψη του Ωραίου, της Αρμονίας, της Αισθητικής, της Μουσικής, του Μέτρου; Ο νόμος αυτός της αρμονίας προσδιορίστηκε πρώτα από τους μεγάλους Έλληνες μαθηματικούς και φιλοσόφους και βρήκε την εφαρμογή της σε όλες τις εκφάνσεις του πνεύματος, και της Τέχνης. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιήγηση μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται «ιεροκρύφια μυστικά» της φύσεως τα οποία αποκαλύπτουν τον ενκρυπτόμενο σ’ αυτήν Λόγο, ή του Έρωτος όπως εκφράστηκε μαθηματικά αποκλειστικά από την Ελληνική σκέψη.
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που αποκωδικοποίησαν την θεία αρμονία και την εφήρμοσαν στην ποίηση, τον λόγο, το θέατρο, την γλυπτική την ζωγραφική, στην Θεολογία και γενικότερα στην αντίληψη του Υψηλού και του Ωραίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει να επιδείξει τις λέξεις «Μουσική», «Αρμονία», «Κόσμος», «Αναλογία» κλπ.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
1. ΣΠΟΥΔΕΣ:
1977 – Διπλωματούχος ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (U.D.D.F.) και Ε.Μ.Π.
1978 – Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Α.Μ. Τ.Ε.Ε. 27544
– Ανώτατο Μελετητικό πτυχίο Γ’ Κατηγορίας ειδικών κτιρίων (7Γ) 16/10/2000 [ Αναστηλώσεις, Ειδικά κτίρια, Διαμορφώσεις χώρων κ.λ.π.]
– Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου (Ε.Ε.Τ.Ε.με την αριθμ. Πρωτοκ. 195/ 29-1-2008 απόφαση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ:
– Αναστηλώσεις σπουδαίων μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων.
– Παλαιό Γηροκομείο της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου
– Ι.Μ.Υπαπαντής Μετεώρων – Ανέγερση νέας πτέρυγας στην Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου για χώρους Μουσείου, Βιβλιοθήκης, ξενώνων κ.λ.π.)
– Ι. Μονή Αγίων Θεοδώρων- Θεόπετρας Τρικάλων
– Μελέτη για την ανέγερση Ι. Ναού Αγ. Αθανασίου εις Υπάτη Φθιώτιδος.
– Αναπλάσεις αρχαιολογικών χώρων, Πλατειών, Προαυλίων χώρων, Οδών.
– Μελέτες και αποτυπώσεις στο Θέατρο της Επιδαύρου, Παρθενώνα, Δελφών κλπ.
– Αποτυπώσεις και Αναστηλωτικές μελέτες Μελέτες σε Διατηρητέα και Νεοκλασσικά κτίρια.
3. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
– Έλαβε την Μεγίστη τιμή από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Δημήτριο, που του απένεμε τον ΧΡΥΣΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ του Πατριαρχείου, για τις αναστηλωτικές μελέτες στους Πατριαρχικούς Σταυροπηγιακούς Ναούς.
– Τον Μάιο του 2010 μαζί με τον γλύπτη και Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ευθ. Πανουργιά, κερδίζει το 2ο Πανελλήνιο βραβείο του εικαστικού διαγωνισμού που προκήρυξε η Νομαρχία Τρικάλων για την φιλοτέχνηση Μνημείου για τους πεσόντες στο ύψωμα 731 στην Β. Ήπειρο του 1940.
– Τιμητική εκτενής αναφορά στο συλλεκτικό βιβλίο “PLATONE VISUAL UTOPIA”, (2018) του αρχιτέκτονος Daniel Haller, που παρουσιάστηκε και καταχωρήθηκε στην βιβλιοθήκη του Κογκρέσου της Αμερικής
4. Επιστημονική και Επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της Πληροφορικής
Ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Α.Π.Θ. εκπόνησε στην έδρα του Κωτούλα και Στεφανίδη του τμήματος Δασολογίας, σειρά από εξειδικευμένα λογισμικά Η/Υ :
– Διευθέτηση Χειμαρρικών Υδάτων. [ Υδατοπαροχή, Στερεοπαροχή λεκάνες απορροής, κλίση αντισταθμίσεως…)
– ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΙΣΗ και ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΚ ΛΙΘΟΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ” – (Παρουσίαση στην σελίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου)
– “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ A’ , Β’ & Γ’ Κατηγορίας ( Αυτόματος σχεδιασμός Οριζοντογραφίας, Μηκοτομής, Κατα πλάτος τομών, Τοπογραφικών, Βελτιώσεις κ.λ.π.)”
– ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ “ Μέθοδοι απογραφής του ξυλαποθέματος και επεξεργασία δεδομένων με Η/Υ” . Η εργασία δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική επετηρίδα του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. τόμος ΜΑ /1998 με θέμα : “Χρήση Η/υ στην Διαχείριση Δασών ” (Δημοσίευση στην Επιστημονική επετηρίδα του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. τόμος ΜΑ /1998)
-. Συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με τίτλο «Βελτίωση της διαδικασίας Ψηφιακού Σχεδιασμού σε Η/Υ και παραγωγής κατασκευής πρωτοτύπων και τελικών προϊόντων με χρήση κέντρων ψηφιακού ελέγχου» . [1/9/2003 – 31/8/2007].
– ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (Μ.Ε.Α. και Π.Ε.Α. Βάσει του Κανονισμού του Κ.ΕΝ.Α.Κ) και Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών. Με έγκριση της Υπουργικής Απόφασης Δ6/Β/οικ. 5825/30-3-2010 :
5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
– Τα έτη 1990 -93 είναι ο συντονιστής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για Μηχανικούς, που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας
– Δίδαξε ως καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας – τμήμα Ξύλου και Επίπλου (2000 έως το 2010), το μάθημα «Σχεδιασμός και παραγωγή επίπλου με χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
– Δίδαξε για δυο χρόνια (από το έτος 2005) το μάθημα της Αισθητικής αγωγής–Εικαστικά και Ελευθέρου Σχεδίου και Τεχνολογίας σε Σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης στα Τρίκαλα.
6. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
– Έχει να επιδείξει μία πλούσια εικαστική δραστηριότητα ιδιαιτέρως στον χώρο της ζωγραφικής, στην θεωρητική προσέγγιση της αισθητικής και την ιστορία της Τέχνης με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις, εικονογραφήσεις βιβλίων, συλλεκτικά λευκώματα, παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές. κ.λ.π.
– Εικαστική καταγραφή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Τρίκκης .
– Οπτικοακουστική απόδοση της Τραγωδίας του Αισχύλου «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» (προτάθηκε για την συμμετοχή στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ειδικής κατηγορίας).
7. ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ:
– Βασικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων και ολοκλήρωσε τις ανώτερες θεωρητικές μουσικές σπουδές στο Ωδείο Πειραιώς.
– Τελείωσε την Βυζαντινή Μουσική στην σχολή της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης.
– Μελοποίησε έργα Ελλήνων ποιητών,
– Συμμετέχει σε μουσικές βραδιές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (με πιάνο-κιθάρα-σαξόφωνο).
– Έγραψε την Μουσική για τα χορικά της τραγωδίας «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλέους που παρουσιάστηκε στον εμβληματικό χώρο της νέας βιβλιοθήκης της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ της Αιγύπτου [2005]
8. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
– Επιστημονικά άρθρα σε papers, μαθηματικά και αρχιτεκτονική περιοδικά.
– Τακτική δημοσίευση άρθρων ποικίλου ενδιαφέροντος , κυρίως σε θέματα Τέχνης, αισθητικής και Φιλοσοφικού περιεχομένου, στον Τύπο («ΒΗΜΑ», «Ελευθεροτυπία», «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στον τοπικό τύπο «ΕΡΕΥΝΑ», «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ», «ΠΡΩΙΝΌΣ ΛΟΓΟΣ» καθώς και σε μηνιαίες περιοδικές εκδόσεις.
9. Επιστημονικές Εργασίες:
– Το 1984 δημοσιεύεται επιστημονική εργασία με θέμα “Λογαριθμικός υπολογισμός της ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΟΜΕΤΡΙΑΣ και η εφαρμογή στα φωτοευαίσθητα Φωτογραφικά υλικά».
– Επιστημονικές Εργασίες για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
– Το πρόβλημα της Αγροτικής κατοικίας στον Ν. Τρικάλων (Εκδ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας 1982)
– Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην πόλη των Τρικάλων. (Εκδ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας 1983)
10. Γλώσσες : Αγγλικά , Ιταλικά , Γαλλικά