Τι είναι η εφαρμογή seesaw.Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού!!

«e-Portfolio Μαθητών με το Seesaw»

Κελεσίδης Ευάγγελος1, Μανάφη Ιωάννα2

1 Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Χαλκιδικής, Επιμορφωτής ΤΠΕ-Ε ekelesidis@sch.gr 2 Σχολική Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Έβρου, Επιμορφώτρια ΤΠΕΕ ioman@sch.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το εργαστήριο αυτό αφορά τη δημιουργία και τήρηση ηλεκτρονικού φακέλου μαθητή (e-portfolio) με τη χρήση του διαδικτυακού εργαλείου Seesaw και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που καταρχήν ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν εναλλακτικές μεθόδους αξιολόγησης στην τάξη τους. Επιπλέον το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους γονείς των μαθητών, εφόσον έχουν δημιουργήσει λογαριασμό, να λαμβάνουν γνώση καθημερινά, μέσω του υπολογιστή τους ή της mobile συσκευής τους, για τις εργασίες που αναρτώνται στο e-portfolio του παιδιού τους.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: e-portfolio, διαδικτυακό εργαλείο, αξιολόγηση μαθητών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό περιβάλλον το οποίο επίσημα και ανεπίσημα αξιολογεί την επίδοση όλων των μελών που συμμετέχουν σε αυτό, ιδιαίτερα δε των μαθητών. (MacDonald, 1989) Η αξιολόγηση των μαθητών συνδέεται με τη σχολική επίδοση, δηλαδή με την προσπάθεια που καταβάλλει ο μαθητής στους τομείς γνώσεων, δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησης, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που διαβιβάζονται μέσω του σχολείου, καθώς και το προϊόν της δραστηριότητας αυτής, το οποίο μετράται και αξιολογείται με διάφορους τρόπους που προβλέπει το εξεταστικό σύστημα. (Ξωχέλλης, 1981) Οι συνηθέστερες «παραδοσιακές» τεχνικές αξιολόγησης, που εφαρμόζονται στο σχολείο, περιλαμβάνουν άτυπη ή συστηματική παρατήρηση από τον δάσκαλο στην τάξη, προφορικές ερωτήσεις, εργασίες αξιολόγησης από το βιβλίο του μαθητή, γραπτές εξετάσεις, πρόχειρες ή επίσημες, τεστ προερχόμενα από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., από ιδιωτικούς φορείς, ή από τους εκπαιδευτικούς. Η δε αποτύπωση της επίδοσης των μαθητών γίνεται με την αριθμητική ή εγγράμματη βαθμολογία. Στον αντίποδα, προτείνονται άλλες σύγχρονες μορφές εναλλακτικής αξιολόγησης της μάθησης, οι οποίες, σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ (2003), μπορούν να εγγυηθούν το τρίπτυχο της εγκυρότητας, αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας και την ενεργοποίηση παιδαγωγικών λειτουργιών της αξιολόγησης, όπως η ανατροφοδότηση και η μεταβίβαση της μάθησης. Τέτοιες είναι η περιγραφική αξιολόγηση, ο φάκελος εργασιών του μαθητή (portfolio), η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση μαθητή από μαθητή.
4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
[245]
PORTFOLIO KAI E-PORTFOLIO ΜΑΘΗΤΩΝ Ο Φάκελος Εργασιών του Μαθητή (portfolio) αποτελεί «συλλογή των έργων ενός μαθητή, τα οποία έχουν επιλεγεί με τη συναίνεσή του και με βάση συγκεκριμένο στόχο. Τα έργα αυτά αποτελούν τεκμήρια για την προσπάθεια, την πρόοδο και την επίδοση του μαθητή σε δεδομένο ή δεδομένα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος (μεμονωμένα ή συσχετιζόμενα). Η συλλογή πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό που αναπτύσσει ο μαθητής καθώς καταβάλει προσπάθεια για να εκπονήσει τις εργασίες, που θα περιληφθούν στο portfolio, τις οδηγίες του εκπαιδευτικού τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας των έργων και την κριτική του κοινού που έχει κληθεί να μελετήσει και να αξιολογήσει τον φάκελο εργασιών» (Arter & Spandel, 1992). Το e-Portfolio, με τη σειρά του, είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος εργασιών του μαθητή που μπορεί να οριστεί ως μια συλλογή από ψηφιακά αντικείμενα: έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, σύνθεση μουσικής, παρουσιάσεις, λύσεις ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν μια σειρά από παιδαγωγικές διαδικασίες και σκοπούς αξιολόγησης (Abrami & Barrett, 2005, Abrami et al., 2008). Για τη δημιουργία βέβαια ενός e-Portfolio δεν αρκεί η απλή συγκέντρωση ψηφιακών αντικειμένων σε έναν αποθηκευτικό χώρο, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλων εργαλείων που θα προσφέρουν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισής του με την οργάνωση, ενημέρωση και διαμοίραση των περιεχομένων του.
SEESAW: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ E-PORTFOLIO ΜΑΘΗΤΩΝ Ένα εργαλείο για τη δημιουργία e-Portfolio είναι το Seesaw (http://web.seesaw.me), το οποίο διατίθεται δωρεάν και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές κάθε ηλικίας να τηρούν μόνοι τους το προσωπικό τους ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο αναρτώντας τεκμήρια της μάθησής τους μέσω φωτογραφιών, βίντεο, κειμένων, σχεδίων, αρχείων pdf και συνδέσμων. Η εργασία των μαθητών μπορεί να διαμοιραστεί στους συμμαθητές, στους γονείς ή να αναρτηθεί στο ιστολόγιο της τάξης. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε κάθε μαθητής μέσω φορητής συσκευής (tablet) να ανεβάζει στον προσωπικό του χώρο, μέσα στην εικονική «τάξη» που ήδη δημιούργησε ο δάσκαλός του, τις εργασίες που επιθυμεί. Του δίνεται επίσης η δυνατότητα να σχολιάζει μόνος του τη δουλειά του με ηχητικά μηνύματα, σημειώσεις ή και σχέδια πάνω στις εργασίες που αναρτά. Ο εκπαιδευτικός έχει απόλυτη πρόσβαση στις εργασίες των μαθητών του από οποιαδήποτε συσκευή. Αυτός ελέγχει και αποδέχεται κάθε νέα εργασία των μαθητών ή σχόλιο προς ανάρτηση πριν τη διαμοίρασή του. Προαιρετικά μπορεί να δημιουργεί φακέλους προκειμένου να οργανώνει τις εργασίες ανάλογα με το θέμα τους ή το γνωστικό αντικείμενο. Το Seesaw συμπεριλαμβάνει και τους γονείς στη μαθησιακή διαδικασία προσκαλώντας τους να παρακολουθούν το portfolio του παιδιού τους καθημερινά. Η ενημέρωση του Seesaw γίνεται αυτόματα μόλις εισαχθεί νέα εργασία του μαθητή και οι γονείς βλέπουν τις αναρτήσεις σε πραγματικό χρόνο.
SEESAW: ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Για τη χρήση του εργαλείου απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από τον Η/Υ μέσω ενός φυλλομετρητή με τη δημιουργία
«Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη»
[246]
λογαριασμού του χρήστη στην ιστοσελίδα του εργαλείου είτε από μια φορητή συσκευή (tablet ή smartphone) μέσω της εφαρμογής Seesaw που διατίθεται δωρεάν για φορητές συσκευές (Android και iOS). Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί μια εικονική τάξη με όλους τους μαθητές του και κατόπιν κάθε μαθητής, χρησιμοποιώντας είτε μια κοινή για όλους τους μαθητές φορητή συσκευή (shared device) είτε την προσωπική του συσκευή (1:1 device) και μέσω ενός κωδικού κειμένου (text class code) ή ενός QR class code, εισέρχεται στον προσωπικό του χώρο και αναρτά φωτογραφίες ή βίντεο από τις εργασίες του και άλλες ψηφιακές του δημιουργίες. Οι γονείς με τη σειρά τους δημιουργούν προσωπικό λογαριασμό και μέσω ενός συνδέσμου (link) ή ενός QR code, που τους κοινοποιεί ο εκπαιδευτικός, αποκτούν πρόσβαση στο portfolio του δικού τους παιδιού και μόνο. Το υπολογιστικό περιβάλλον (interface) είναι απλό και φιλικό προς τα παιδιά με αστείες εικόνες προφίλ, μεγάλα εικονίδια, λιτό και ευανάγνωστο μενού.
ΠΑΙΔΑΓΩΔΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Το Seesaw μπορεί να εισαχθεί στη καθημερινή διδακτική πράξη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου των μαθητών με διάφορες χρήσεις:  συγκέντρωση των εργασιών των μαθητών στο πλαίσιο ενός ή περισσότερων γνωστικών αντικείμενων ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων  δημιουργία πρωτότυπων εργασιών εντός του περιβάλλοντος του εργαλείου αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει (ζωγραφική, ηχογράφηση, κείμενο κλπ.)  σχολιασμός των εργασιών από τους συμμαθητές, τον εκπαιδευτικό ή/και τους γονείς  αναστοχασμός των μαθητών πάνω στις εργασίες τους μετά το πέρας ικανού χρονικού διαστήματος  ενημέρωση των γονέων Πιο αναλυτικά, το Seesaw μπορεί να αξιοποιηθεί στη μαθησιακή διαδικασία για τη ψηφιοποίηση και διατήρηση των τεκμηρίων μάθησης των μαθητών που δεν είναι εύκολο να αρχειοθετηθούν, όπως οι χειρόγραφες εργασίες και η συμμετοχή σε δραστηριότητες (παιχνίδια ρόλων, debates, θεατρικά δρώμενα κά.). Η συλλογή όλων των εργασιών του μαθητή σε έναν χώρο δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιδόσεις του μαθητή και βοηθά τον εκπαιδευτικό ώστε να δίνει στοχευμένη ανατροφοδότηση. Επιπλέον του προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για την τακτική ενημέρωση των γονέων. Το Seesaw, επίσης, ως εναλλακτική μέθοδος αξιολόγησης, παροτρύνει τους μαθητές να αποφασίζουν για τα περιεχόμενα του χαρτοφυλακίου τους, όπως προϋποθέτει άλλωστε η φιλοσοφία του portfolio, και καλλιεργεί μ΄ αυτόν τον τρόπο την κριτική σκέψη, και δεξιότητες αυτοαξιολόγησης και μεταγνωστικές. Επιπλέον, η αξιολόγηση του κάθε μαθητή δε γίνεται μόνο από τον εκπαιδευτικό της τάξης, αλλά και από τους συμμαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα μέσω του ιστολογίου της τάξης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το Seesaw αναδεικνύεται σε εκπαιδευτικό εργαλείο αξιολόγησης που ενθαρρύνει τους μαθητές να τηρούν το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό
4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
[247]
χαρτοφυλάκιο συμμετέχοντας στην αξιολόγησή τους αφού οι ίδιοι αποφασίζουν για τις εργασίες που θα αναρτήσουν. Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να φιλτράρει όλη αυτή τη διαδικασία διακριτικά επιτρέποντας στους μαθητές του να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες. Το πολύ σημαντικό, τέλος, είναι ότι το Seesaw ενδυναμώνει τους δεσμούς σχολείου-οικογένειας, αφού συμπεριλαμβάνει και τους γονείς δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθούν καθημερινά τα τεκμήρια της μάθησης των παιδιών τους αλλά και να συμμετέχουν στην αξιολόγησή τους.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ, (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών Και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Δημοτικού-Γυμνασίου. Γενικό Μέρος. ΦΕΚ 303Β/13-03-2003. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2016 από τη διεύθυνση http://ebooks.edu.gr/info/cps/1Geniko_Meros.pdf Ξωχέλλης, Π. (1981). Θέματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, Σημερινά προβλήματα -μελλοντικοί στόχοι. Αθήνα. Δίπτυχο. Abrami, P.C. & Barrett, H. (2005). Directions for research and development on electronic portfolios. Canadian Journal of Learning and Technology, 31, 115. Abrami, C. P., Wade, A., Pillay, V., Aslan, O., Bures, E. M. & Bentley, C. (2008). Encouraging self-regulated learning through electronic Portfolios. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016 από τη διεύθυνση http://www.cjlt.ca/index.php/cjlt/article/view/507/238 Arter, J. & Spandel, V. (1992). Using Portfolios of Student Work in Instruction and Assessment. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016 από τη διεύθυνση http://www.literacynet.org/icans/chapter02/portfolios.html MacDonald, B. (1989). Η αξιολόγηση και ο έλεγχος της εκπαίδευσης. Παιδαγωγική

Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου

emotions-dice_1(4)

                    https://www.symbaloo.com/home/mix/13ePGdBe17

To Symbaloo είναι μια web2.0 εφαρμογή που επιτρέπει την οργάνωση των σελιδοδεικτών σας. Μπορείτε να συγκεντρώσετε και να οργανώσετε σε κατηγορίες τις εφαρμογές ή τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε δημιουργώντας οπτικές επιφάνεις/διεπαφές (tiles) [εικονίδια/κουμπιά/πλακίδια] σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται webmix. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο, εύκολα και γρήγορα, αποφεύγοντας τα λάθη της πληκτρολόγησης.
Το Symbaloo στην εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ως μια ιστοσελίδα συγκέντρωσης εκπαιδευτικού υλικού και άλλων πόρων. Το σημαντικό είναι ότι το υλικό αυτό μένει και είναι πάντα στη διάθεση των μαθητών, ανεξάρτητα από το πόσο συχνα χρησιμοποιείται.
Ένας λογαριασμός στο Symbaloo δημιουργείται δωρεάν για απλή χρήση, όμως υπάρχει συνδρομή για εκπαιδευτικούς, βιβλιοθήκες και σχολεία που ενδιαφέρονται για πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως καταχώρηση ιδιωτικού URL, εξατομίκευση του προφίλ, web – based σεμινάρια, κ.ά.

https://syneducation.wordpress.com/2013/10/16/symbaloo-ενσωμ

Πρώτο βήμα ήταν να ανιχνεύσουμε τι γνωρίζουν τα παιδιά για τα συναισθήματα.Έτσι δημιουργήθηκε το παρακάτω ιστόγραμμα :

Δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής Plectica και θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.plectica.com/maps/0I80DX3FX/edit/1RGPM0NR2

Δεύτερο βήμα ήταν να καθορίσουμε τους στόχους του προγράμματος:Τι θέλουν να μάθουν τα παιδια:

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Στόχοι

Ø Να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα βασικά συναισθήματα(χαρά, λύπη, φόβος, θυμός).

Ø Να αποδέχονται, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά.

Ø Να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματα των άλλων.

Ø Να κατανοήσουν ότι τα συναισθήματα προκαλούνται από διαφορετικά ερεθίσματα σε κάθε άνθρωπο.

Ø Να συνδέσουν το συναίσθημα με την πηγή που το προκαλεί.

Ø Να ακούν με προσοχή τους άλλους όταν μιλούν για τα συναισθήματά τους.

Ø Να κατανοήσουν ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά

Ø Να αντιληφθούν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι αντίδρασης σε κάποιο συναίσθημα, αλλά κάποιοι από αυτούς πρέπει να αποφεύγονται।

Δημιουργήσαμε την γωνιά των συναισθημάτων όπου τα παιδιά θα έμπαιναν και θα χαλάρωναν την ώρα του θυμού και της λύπης. Φτιάξαμε την κυρία στενοχωρούλα που τρώει τις λύπες των παιδιών.Τα νήπια ζωγραφίζουν τη στενοχώρια τους , την τσαλακώνουν και τη ρίχνουν μέσα στην κυρία στενοχωρούλα. Ακόμη μέσα στη γωνιά υπάρχει τηλέφωνο ,τα παιδιά τηλεφωνούν στο αγαπημένο τους πρόσωπο για να πουν το πρόβλη μά τους ,υπάρχουν ακόμη αστείες εικόνες για να τους φτιάχνουν τη διάθεση, μάσκες, περούκες, μπαλόνια για να φυσούν τον θυμωμένο αέρα και να ξεθυμώνουν!!!

Επίσης είχαμε την χαρά να μας επισκεφτεί η συγγραφέας και νηπιαγωγός ,η κυρία Δουργούτη Εύη και να μας διαβάσει το παραμύθι της “Μη θυμώνεις βρε Θυμούλη”.Μέσα από το παραμύθι τα νήπια έμαθαν κι άλλους τρόπους διαχείρισης του θυμού τους.

                                                                     Ο ΘΥΜΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΞΕΘΥΜΟΥΛΗΣ

Φτιάξαμε θυμόμετρο για να μετράμε τον θυμό μας

 

Ακούσαμε το τραγούδι των συναισθημάτων

 

Χορέψαμε χαρούμενη μουσική και λυπημένη.Για την χαρούμενη διαλέξαμε το βαλς των χαμένων ονείρων του Μ.Χατζιδάκη και για τη λυπημένη :χάρτινο το φεγγαράκι

Τα παιδιά χάρηκαν χορεύοντας ζευγαράκια

Ζωγραφίσαμε τους φόβους μας και τους πετάξαμε μέσα στο καζάνι για να τους κάνουμε σούπα: Στο τσουκάλι ρίχνω φόβους και χορεύω γύρω  γύρω, παίρνω ένα μακρύ κουτάλι με τους φίλους μου τριγύρω, ρίχνω αλάτι και πιπέρι,  τραγουδάμε και γλεντάμε , θα τους φάω το μεσημέρι , τι ωραία που περνάμε!!!

Τα παιδιά θέλησαν να το δραματοποιήσουν….κι έτσι το παίξαμε:

    

Παίξαμε με τον πηλό και φτιάξαμε φατσούλες : του φόβου , του θυμού και της χαράς!!!Επίσης φτιάξαμε αστεράκια από πηλό για να τα βάλουμε φυλαχτά στα λούτρινα ζωάκια μας και να μας διώχνουν τους φόβους μας το βράδυ!!Όπως το αστροποντικάκι και το σκοτάδι!!(παραμύθι)

               

Φτιάξαμε το ζάρι των συναισθημάτων .Τα παιδιά έριχναν το ζάρι και ό,τι συναίσθημα πετύχαιναν στο ζάρι τους καλούνταν να το μιμηθούν

Φτιάξαμε φατσούλες με διάφορα συναισθήματα στερεωμένα επάνω σε γλωσσοπίεστρα για να τα παίζουν τα παιδιά:Δείχνοντας την συγκεκριμένη φατσόυλα τα παιδιά έπρεπε να πάρουν την κατάλληλη έκφραση π.χ: του θυμού, της χαράς, της λύπης.

 

Ακόμη φτιάξαμε μικρά καρτελάκια που έδειχναν διαφορετικά συναισθήματα.Τα παιδιά κλήθηκαν να τα κάνουν ζευγαράκια καθώς αρκετά από αυτά ήταν όμοια κι επίσης μπορούσαν να τα ομαδοποιήσουν και να τα ταξινομήσουν σε αρνητικά και θετικά συναισθήματα.

                                             

 

Κατασκευάσαμε τις μάσκες του θυμού

                

Δημιουργήσαμε πίνακα αναφοράς με τα συναισθήματα που μάθαμε .Τα νήπια τον διάβασαν τον έγραψαν

Διαβάσαμε παροιμίες κι εκφράσεις για το φόβο!!

Τα παιδιά ζωγράφισαν κι έβαψαν το δικό τους βιβλίο:Τα συναισθήματα αλλάζουν. Για εξώφυλλο έκαναν τυπώματα με τις παλάμες τους : φατσούλες  χαρούμενες  και  θλιμμένες

Φτιάξαμε το δέντρο των συναισθημάτων:Για κάθε παιδί γράψαμε σε διαφορετικό χρώμα φύλλου , τι είναι αυτό που το  κάνει χαρούμενο, τι το  κάνει να θυμώνει, τι είναι αυτό που το κάνει να αισθάνεται λύπη, τι το φοβίζει και φυσικά τι αγαπάει περισσότερο.

Γράψαμε τη συνταγή για το φάρμακο της λύπης:

 

Κατασκευάσαμε κούκλες για κουκλοθέατρο από χαρτόνι με διάφορα συναισθήματα….κι επειδή μαθαίναμε για το τρίγωνο αποφασίσαμε να τις φτιάξουμε σε σχήμα τριγώνου και φυσικά τις δώσαμε και ονόματα

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΛΥΠΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΤΡΙΓΩΝΟΧΑΡΟΥΛΑ

 

             

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

  

 

 

Mια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πόλεμος…….Κατασκευές ,εποπτικό υλικό και άλλες δράσεις για την εθνική μας επέτειο!!!

Να τι έφτιαξαν τα μικρά χεράκια της τάξης μας για να γιορτάσουμε την μέρα του ΟΧΙ και το έπος του 1940

 

 

Ομαδικές  κατασκευές για να στολίσουμε την τάξη μας!!!Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πόλεμος πάνω στις Πίνδου τα βουνά !!  Τα στρατιωτάκια μας παρελάζουν: Αέρα τους φωνάζανε και οι Ιταλοί τρομάζανε!! Ζωγραφική με λαδοπαστέλ.

Φυσικά δε θα έλλειπε το μήνυμα της ειρήνης!!! Τα νήπια βουτώντας τις παλάμες των χεριών τους σε τέμπερα έφτιαξαν το αποτύπωμά της Εμείς τη μεταμορφώσαμε σε περιστέρι ….το σύμβολο της ειρήνης!!!

Δύο τραγούδια που έκαναν εντύπωση στα παιδιά με αντιπολεμικό περιεχόμενο μπορείτε να δείτε παρακάτω:

 

https://www.youtube.com/watch?v=SpqTEqKmljE

 

https://www.youtube.com/watch?v=OfkO6qDGusQ

 

Εποπτικό υλικό για τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καλές πρακτικές στη διαχείριση της τάξης

Μπορεί να είναι ψεύτικα φέρνουν όμως την ησυχία στην τάξη!!!!Ησυχάκια !!!Έτσι τα ονομάσαμε.Τα Ησυχάκια πάνε στην ομάδα παιδιών που δουλεύουν ήσυχα χωρίς να κάνουν φασαρία  και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους!!!Αποτελεσματική πρακτική! Τα παιδιά τα λάτρεψαν! Μπορούν επίσης να τα κρατούν στα χεράκια τους την ώρα που καθόμαστε στην παρεούλα, κάνοντας κι εκεί ησυχία!!!

Άλλη μία καλή πρακτική ώστε τα παιδιά να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να συνεργάζονται αρμονικά είναι οι “Μέντορες”. Τα μεγάλα νήπια γίνονται οι βοηθοί των μικρών παιδιών που φέτος έρχονται για πρώτη φορά στο σχολείο. Οι Μέντορες φορούν ένα διακριτικό σήμα το οποίο κάνει να ξεχωρίζουν τα μεγάλα νήπια από τα μικρά. Αν τους ζητηθεί βοήθεια αυτοί πρέπει να τη δώσουν!!Αυτή η πρακτική αν καθιερωθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι πολύτιμος αρωγός για τη νηπιαγωγό και τα μικρά νήπια. Στα μεγάλα παιδιά προσδίδει μεγάλη αυτοπεποίθηση και στα μικρά παρέχει σιγουριά και ασφάλεια !!!! Τέλος το κοινό όφελος της τάξης……τι άλλο; Aρμονική συνύπαρξη και συνεργασία!!!!

 

Πινακάκια επιβράβευσης με αυτοκόλλητα…μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως  επιβράβευση στο ολοήμερο για το μεσημεριανό τους γεύμα!!

1 Οκτωβρίου ,παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας!!!! Ας γιορτάσουμε τον παππού και την γιαγιά!!!

Αν ανακατέψεις την αφοσίωση, τη σοφία, την εμπειρία, την υπομονή και την αγάπη , θα έχεις το πιο γλυκό πράγμα στον κόσμο….

Τον παππού και την γιαγιά!!!!