ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OSOS
Σεισμοί και Ηφαίστεια
“Τον σεισμό γνωρίζω, τον φόβο εξανεμίζω”
Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος OSOS (OpenSchoolsforOpenSocietes), οι μαθητές/τριες της Γ1 τάξης του 5ου Δ.Σ. Ρόδου υλοποίησαν το πρόγραμμα «Τον σεισμό γνωρίζω, τον φόβο εξανεμίζω!–Μια μελέτη για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια»
Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά την Ελλάδα και άλλες χώρες του πλανήτη. Η χώρα μας, καθώς βρίσκεται σε σημείο σύγκλισης λιθοσφαιρικών πλακών, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σεισμογενής. Οι περισσότεροι σεισμοί,βέβαια, που γεννιούνται στη χώρα μας δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο μερικοί είναι πολύ ισχυροί και έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα αυτό είχε ως σκοπό να εισαγάγει τους μαθητές στον κόσμο των σεισμών και των συνεπειών τους, τόσο των φυσικών και επιστημονικών, όσο και των κοινωνικών. Επίσης, αφού μελετήσουν το φαινόμενο, να είναι σε θέση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα, το παρόν σχέδιο εργασίας στόχευε στο να βοηθήσει τους μαθητές:
- Να γνωρίσουν το φαινόμενο των σεισμών και των ηφαιστείων
- Να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού
- Να ευαισθητοποιηθούν κοινωνικά και συναισθηματικά και να αντιδρούν ψύχραιμα σε έκτακτες ανάγκες.
- Να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς
Τελικός στόχος του προγράμματος ήταν η κατασκευή ενός σεισμογράφου με απλά υλικά, που να ανταποκρίνεται στις ηλικιακές τους δυνατότητες.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με μεθόδους επιστημονικής έρευνας, να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.
Για τον σκοπό αυτό πολλές δραστηριότητες του προγράμματος σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να αποτελούνται από τρία μέρη:
- Διατύπωση αρχικών εκτιμήσεων:
Στηριζόμενοι στις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, οι μαθητές κάνουν υποθέσεις, καταγράφουν τις απόψεις τους σχετικά με τα φαινόμενα που μελετάμε.
- Μελέτη νέων δεδομένων:
Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη νέα γνώση και ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν σε ομάδες συγκεκριμένα πειράματα.
- Επαλήθευση των αρχικών εκτιμήσεων και καταγραφή των αποτελεσμάτων:
Με το τέλος των πειραμάτων, οι μαθητές αναθεωρούν ή επαληθεύουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις και καταγράφουν τα αποτελέσματά τους.
Σκοπός αυτής της διαδικασίας ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με ερευνητικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία του προγράμματος OSOS, το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε 4 πεδία:
α. Feel (Αισθανθείτε)
γ. Create (Δημιουργήστε)
δ. Share (Μοιραστείτε)