
Η ζακυνθινή κουλούρα είναι ουσιαστικά ένα γλυκό ψωμί που κόβουμε στη Ζάκυνθο την παραμονή των Χριστουγέννων. Υπάρχει μέσα το “εύρημα” ή “ηύρημα”, δηλ. το φλουρί! Επομένως, είναι η ζακυνθινή παραδοσιακή εκδοχή της βασιλόπιτας!
Υλικά
1 η φάση
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
0.5-1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί ζεστό
2 η φάση
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι σταφίδες μαύρες
1 φλυτζάνι ” ξανθές
1 φλυτζάνι καρύδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρι
λίγο αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γλυκάνισο
1/4 κ.γ. γαρύφαλο