Ιαν 04 2016

ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

Συντάκτης:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 3ΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ 2019

 Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 18:11

Για τρίτη συνεχή χρονιά το σχολείο μας συνδιοργανώνει Μαθητικούς Ρητορικούς Αγώνες Γυμνασίων, μαζί με άλλα 15 σχολεία ιδιωτικά και δημόσια. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου (6 & 7 Απριλίου 2019) και συμμετείχαν σε αυτούς εννέα (9) μαθητές/τριες του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Ε. Γκόνου.

Ειδικότερα οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν στα εξής αγωνίσματα:

– Εκφραστική ανάγνωση: ΜΑΓΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΣΧΑ ΝΤΕ ΦΙΛΙΠΠΙΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΙΚΑΚΗ, ΜΑΡΙΛΙΑ ΓΑΝΤΖΙΔΗ

– Αυθόρμητος λόγος: ΝΕΦΕΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΕΥΓΑΡΙΔΗΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΟΥ

Διττοί λόγοι: ΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΗ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι όλοι οι μαθητές/τριές μας κατέκτησαν μία σημαντική θέση στον συγκεντρωτικό βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των παραπάνω αγωνισμάτων.

Τους συγχαίρουμε όλους θερμά για την προσπάθειά τους και ιδιαίτερα τις μαθήτριες Μάγια Μάσχα Ντε Φιλίππις για την επίδοσή της στην Εκφραστική Ανάγνωση και Δώρα Νικολοπούλου, η οποία προκρίθηκε με την ομάδα της στους ημιτελικούς αγώνες των Διττών Λόγων.

Από τη Διεύθυνση

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΔΙΚΩΝ «ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ Α΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΑΥΤΟΥ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των «Εικονικών Δικών Πρωταγόρας», του Εκπαιδευτικού Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Άφιξις” είναι ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που υλοποιήθηκε για πρώτη χρονιά σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2018-19, δίνοντάς τους  την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, τον προβληματισμό πάνω στην έννοια και τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, τις δεξιότητες επικοινωνίας και την επιχειρηματολογική ικανότητα.

Στον Α΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας», που διοργάνωσε ο εκπαιδευτικός  οργανισμός «Άφιξις», σε συνεργασία με την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2019 συμμετείχαν oκτώ μαθητές/τριες  του «Ομίλου Ρητορικής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής»  του σχολείου μας μαζί με δύο ακόμη παλιότερες μαθήτριες του Ομίλου, της Α΄ Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν  οι εξής μαθητές/τριες:

Αντιγόνη Μαραγκάκη (Γ2), Ελένη Γεράση (Γ1), Ανέστου Χριστίνα (Β2), Δήμητρα Μαυρομμάτη (Β2), Μαρίνα – Δέσποινα  Νομικού (Β2), Θεοδώρα Νικολοπούλου (Β2), Στυλιανός Βλασσόπουλος και Θάνος Ζευγαρίδης, με τη συνδρομή και των παλαιότερων μαθητριών μας,  Πελαγίας Σταματάκη και Μαρίας Φεφέ  (Α΄ Λυκείου).

Πριν τους Αγώνες οι μαθητές ενημερώθηκαν και ασκήθηκαν στα πλαίσια των συνεδριών του Ομίλου μας επάνω στο εκπαιδευτικό υλικό του Προγράμματος και τους κανόνες διεξαγωγής των Αγώνων από την υπεύθυνη καθηγήτρια και συμμετείχαν ενεργά σε διεξαγωγή εικονικής δίκης.

Οι μαθητές  που πήραν μέρος  στη δράση ενθουσιάστηκαν από την εμπειρία αυτή, η οποία τους έφερε σε επαφή με την πραγματική ζωή και τον κόσμο της δικαιοσύνης, επιστράτευσαν τις γνώσεις τους σε σχέση με την επικαιρότητα αλλά και τους διάφορους τομείς του επιστητού, απέκτησαν κριτική σκέψη,  νέες γνώσεις και δεξιότητες επικοινωνίας, καλλιέργησαν την Αισθητική του προφορικού λόγου και ασκήθηκαν στην ορθή χρήση  του, συνεργάστηκαν μεταξύ  τους  και απέκτησαν αυτοπεποίθηση και ομαδικό αγωνιστικό πνεύμα. Ένιωσαν πιο δυνατοί και υπεύθυνοι σαν ομάδα, αφού εκπροσώπησαν το σχολείο τους και έλαβαν επαινετικά σχόλια από τους κριτές των Αγώνων, που ήταν αποκλειστικά φοιτητές της Νομικής Σχολής.

Οι μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν και την επόμενη σχολική χρονιά στους Αγώνες Εικονικών Δικών, αν επαναληφθούν και να ασκηθούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε αυτούς.

Συμμετοχή στην 4η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΗΤΟΡΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ με προτρεπτικό λόγο μέσα από παιχνίδι ρόλου και στην 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

Η πανελλήνια αυτή συνάντηση μελών ομίλων ρητορικής τέχνης οργανώθηκε για τέταρτη φορά από την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com), στο πλαίσιο του εορτασμού των δέκα πρώτων ετών από την ίδρυσή της,  και για δεύτερη φορά συμπεριέλαβε συνάντηση εκπαιδευτών ρητορικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018, στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας, σε συνεργασία με το Europe Direct ELIAMEP, μέλος του δικτύου κέντρων πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ, ένα από τα βασικότερα ενημερωτικά εργαλεία της Ένωσης.

Οι παρουσιάσεις δεν είχαν διαγωνιστικό χαρακτήρα, ήταν προετοιμασμένες (με λιγότερο ή περισσότερο αυτοσχεδιασμό), ατομικές ή ομαδικές και με ελεύθερο θέμα. Λόγω της συνεργασίας με την Europe Direct, είχε προταθεί η θεματική «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαίος πολίτης: σύγχρονες προκλήσεις και ανατροπές».

Η ομάδα του Ομίλου μας αποτελούμενη από εικοσιένα μαθητές στο σύνολό της, εκπροσωπήθηκε από επτά μαθητές στη συνάντηση, με έναν προτρεπτικό λόγο μέσα από παιχνίδι ρόλου. Τίτλος του λόγου, που εκφώνησαν δύο από τους μαθητές, ως εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων ήταν: «Η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι θέμα παιδείας και δημοκρατίας». Οι υπόλοιποι πέντε μαθητές συμμετείχαν στο παιχνίδι ρόλου με ερωτήσεις επί του θέματος ως εκπρόσωποι των χωρών μελών του Συμβουλίου.

Οι μαθητές ένιωσαν ικανοποίηση από την συμμετοχή τους στην Εκδήλωση, άντλησαν νέες ιδέες και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σε πολλά και ποικίλα θέματα, διαχρονικά και επίκαιρα, ενώ απέσπασαν πολύ καλές κριτικές και σχόλια από το κοινό και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της διοργάνωσης.

Οι εκπαιδευτές ρητορικών ομίλων αντίστοιχα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές σχετικά με τη διδασκαλία της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και να ενημερωθούν πάνω στα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν σχέση με την ρητορική από υπεύθυνους φορείς:

  • «Schoolab live: επικοινωνώντας την επιστήμη», από τον Δρα Κ. Καρπούζη, διευθυντή ερευνών Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – ΕΜΠ, κριτή FameLab Greece
  • «Εικονικές δίκες ‟Πρωταγόρας”», από την Γ. Σκιαθίτη, Νομικό, συνιδρύτρια και Chief Operating Officer του εκπαιδευτικού μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Άφιξις», διακεκριμένη ομιλήτρια
  • Ψηφιακή δημοκρατία και Ευρωπαίος πολίτης: εκπαιδεύοντας στην επιχειρηματολογία και στους αγώνες λόγων, από την Δρα Α. Δημακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού ΈργουΠΕ02 ‒ ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου
  • Ρητορική και δημοκρατία: εργαλεία και τεχνικές για την τάξη και τον όμιλο, από την κ. Β. Λουτριανάκη, μέλος της Ομάδας «Σύμπραξη Σχολείων για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση» της European Democratic Education Community ‒ Greece και Πρόεδρο της  Ελληνικής  Ένωσης  για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 2ΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Θέμα: Διάκριση μαθητών/τριών

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι δεκατρείς (13) μαθητές/τριες του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Ε. Γκόνου, συμμετείχαν στους 2ους Μαθητικούς Ρητορικούς Αγώνες Γυμνασίων (Ράλλειο Γυμνάσιο Πειραιά, 28 & 29 Απριλίου 2018).

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν στα εξής αγωνίσματα:

1.    Εκφραστική ανάγνωση: ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΚΑΛΕΣΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΜΠΕΣΗ, ΙΟΥΛΙΑ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ – ΖΩΗ ΣΑΡΔΗ.

2.   Αυθόρμητος λόγος: ΝΕΦΕΛΗ – ΣΤΑΥΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ – ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΩΛΑΣ.

3.  Διττοί λόγοι: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΟΦΟΥ, ΙΑΣΩΝ ΣΠΙΓΓΟΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΡΙΤΟΥ.

Οι μαθητές/τριες ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΚΑΙ ΙΑΣΩΝ ΣΠΙΓΓΟΣ προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος των Διττών Λόγων, η δε ομάδα στην οποία συμμετείχε η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ κατέκτησε την 1η θέση.

Η μαθήτρια ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΡΙΤΟΥ απέσπασε το 1ο Βραβείο καλύτερης ομιλήτριας, μεταξύ 139 διαγωνιζομένων, στο αγώνισμα των Διττών Λόγων.

Συγχαίρουμε θερμά τους διακριθέντες για την επιτυχία τους, και όλους τους μαθητές μας για την προσπάθειά τους.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Ν. Λινάρδος

—————————————————————————————————————

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 1ΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Θέμα: Διάκριση μαθητών/τριών σε Ρητορικούς Αγώνες

Στις 6 & 7 Μαΐου 2017, το σχολείο μας συνδιοργάνωσε με άλλα Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων, οι οποίοι διεξήχθησαν στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Ε. Γκόνου, επέτυχαν σημαντικές διακρίσεις και στα τρία ρητορικά αγωνίσματα. Ειδικότερα:

Α) Στο αγώνισμα των διττών λόγων, η ομάδα του σχολείου μας, αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες Μαραγκάκη Αντιγόνη (Α2), Σοφού Φωτεινή (Α3), Χαρίτου Αικατερίνα (Α3), Κουκουδάκη Νικόλαο (Γ2) και Βασσάλο Δημήτρη (Α1) κατέλαβε την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Οι μαθήτριες Μαραγκάκη, Σοφού και Χαρίτου κατετάγησαν μεταξύ των 15 καλύτερων ομιλητών όλων των σχολείων.

Β) Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου, οι μαθήτριες Σταματάκη Πελίνα (Β3) και Παπαδοπούλου Ειρήνη (Β3) κατετάγησαν στην τελική πεντάδα, ενώ πολύ καλή επίδοση είχε και η Φεφέ Μαρία (Β3).

Γ) Στο αγώνισμα της εκφραστικής ανάγνωσης συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Βασιλείου Νεκτάριος (Β1), Φεφέ Μαρία (Β3) και Ρωμανός Πετρίδης (Γ3). Ο Ρ. Πετρίδης κατετάγη μεταξύ των πέντε καλύτερων ομιλητών.

Συγχαίρουμε θερμά τους/τις μαθητές/τριές μας για την προσπάθεια και τη διάκρισή τους.

Ν. Σμύρνη, 8/5/2017

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Ν. Λινάρδος

—————————————————————————————————————

ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΧΡΥΣΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΘΕΑΤΡΙΚΟ 

Σχολικό Έτος 2014-15

Ομαδική εργασία μαθητών του Ομίλου Ρητορικής Τέχνης, Θεατρικού Παιχνιδιού και Δημιουργικής Γραφής υπό την εποπτεία της υπεύθυνης καθηγήτριας Ελένης Γκόνου, που είχε και την βασική ιδέα του έργου όσο και τη φιλολογική και ηλεκτρονική επιμέλεια.