Η σημασία του προγράμματος στη ζωή των παιδιών μας

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έχουμε αναγκαστεί να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και να αναδιαμορφώσουμε ριζικά τις ζωές μας. Όλη αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη και απαιτητική καθώς μας φέρνει διαρκώς αντιμέτωπους με συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου για το άγνωστο. Σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αρνητικών αυτών συναισθημάτων καθώς και της  καθημερινής πια αβεβαιότητας που βιώνουμε, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έρχονται να προτείνουν κάτι απλό και περιεκτικό:

Δώστε έμφαση στη δόμηση ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.

Η ύπαρξη ενός σταθερού και δομημένου προγράμματος μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στη ζωή όλων.  Μας επιτρέπει να μένουμε παραγωγικοί, δημιουργικοί και οργανωμένοι, απομακρύνοντας μας από την απραξία. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στα παιδιά, η τήρηση μιας σταθερής ρουτίνας φαίνεται πως βοηθά παράλληλα και στην ανάπτυξη πολλών βασικών δεξιοτήτων όπως της σωστής διαχείρισης χρόνου και της υπευθυνότητας.

Παρακάτω παρατίθενται πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς σχετικά με τη δημιουργία ενός δομημένου προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της παιδικής ηλικίας.

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό το ωράριο ύπνου του παιδιού σας. Σίγουρα το παιδί που δεν έχει σχολείο, θα ξυπνήσει λίγο αργότερα από το συνηθισμένο, όμως καλό είναι να έχει μια σταθερή ώρα που θα σηκώνεται και θα κοιμάται. Εξηγήστε του πως δε βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, οπότε δεν είναι εφικτό να καθυστερεί να κοιμηθεί το βράδυ ή να ξυπνήσει το πρωί για οποιοδήποτε λόγο. Συζητήστε μαζί του τη σημασία του ύπνου και της ξεκούρασης.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερά τα γεύματα της ημέρας του.
  • Προσπαθήστε να δομήσετε ολόκληρη την ημέρα του παιδιού σε συνεργασία με αυτό. Αποτυπώστε το πρόγραμμα του παιδιού γραπτώς και τοποθετήστε το σε εμφανές σημείο, ώστε να επιστρέφει σε αυτό όσες φορές ξεχνάει τι έχει να κάνει κάθε ώρα μέσα στην ημέρα.
  • Ξεκαθαρίστε με σαφήνεια πόσες και ποιες ακριβώς ώρες της ημέρας θα αφιερώνονται στο διάβασμα του παιδιού, στην ξεκούραση και χαλάρωσή του, στην ψυχαγωγία του, στην εκτόνωση της ενέργειας του κλπ. Προσπαθήστε το νέο πρόγραμμα να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο προηγούμενο. Πχ αν το παιδί κάθε Δευτέρα στις 18:00 μάθαινε κιθάρα, καλό θα ήταν την ίδια ώρα και ημέρα να κάνει εξάσκηση στο δωμάτιό του.
  • Προσπαθήστε να αποτρέψετε την πολύωρη ενασχόληση του παιδιού σας με το διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές συσκευές/ παιχνίδια και την τηλεόραση. Προτιμήστε να θέσετε ένα χρονικό περιορισμό, τον οποίο το παιδί δεν πρέπει να υπερβαίνει.
  • Εντάξτε στο καθημερινό του πρόγραμμα οποιασδήποτε μορφής κινητική δραστηριότητα στην οποία το παιδί θα μπορέσει να εκτονώσει την ενεργητικότητα του (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, παιχνίδι με μπάλα κλπ).
  • Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή του παιδιού σας σε πιο δημιουργικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Παίξτε μαζί του ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, φτιάξτε ένα παζλ, μια ζωγραφιά. Παίξτε παντομίμα, «όνομα, ζώο, φυτό πράγμα» κλπ.
  • Αδράξτε την ευκαιρία και αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο παιδί σας. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα και κάντε κάτι δημιουργικό μαζί του. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, δείξτε του πώς να μαγειρέψει το αγαπημένο του γεύμα, δείτε την αγαπημένη του παιδική ταινία.
  • Δώστε συγκεκριμένους ρόλους στο παιδί σας. Αναθέστε του συγκεκριμένα καθημερινά καθήκοντα μέσα στο σπίτι, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, το συμμάζεμα του δωματίου, την οργάνωση του χώρου που διαβάζει κλπ. Ξεκινήστε με απλές εργασίες και εμπλουτίστε τα καθήκοντά του σταδιακά. Η διαδικασία αυτή θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αυτονόμηση του και στην καλλιέργεια της υπευθυνότητας του.
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση