Μια διαφορετική οικογένεια στο διάστημα

“ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”

Σε συνέχεια του προγράμματος “Μέρα- Νύχτα”, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το διάστημα και το ηλιακό σύστημα. Ένα θέμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τα παιδιά.

Σε πρώτη φάση επεξεργαστήκαμε τις σχετικές πληροφορίες και αναλύσαμε το ηλιακό σύστημα. Μάθαμε από τι αποτελείται, γνωρίσαμε τους  πλανήτες έναν έναν, σχολιάσαμε το χρώμα τους, το μέγεθός τους και τη θέση τους σε σχέση με τον ήλιο. Αυτά κι άλλα πολλά τα μάθαμε μέσα σε βιβλία, παρακολουθώντας σχετικά βίντεο και μέσα από το παιχνίδι.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τον αγαπημένο στα παιδιά picou- picou που τόσο αγαπούν τα παιδιά και με ιδιαίτερη χαρά ακούν όλα όσα τους μαθαίνει.

 

Βάλε στη σωστή σειρά σε σχέση με τον ήλιο τους πλανήτες

 

Μια καρτέλα μ’ ένα όνομα κρατώ. Σε ποιον πλανήτη ανήκει αυτό; Ψάχνω αμέσως για να βρω.

Ακούσαμε τραγούδια και προσπαθήσαμε να τα τραγουδήσουμε κι εμείς:

Ακούστε την Μαγδαληνή να παρουσιάζει τους πλανήτες τραγουδώντας το αγαπημένο της τραγούδι: “Μια γιορτή στη γειτονιά του ήλιου”

Το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του ηλιακό σύστημα και στολίσαμε τον ουρανό μας:

Ζωγράφισαν με κέρινα τους πλανήτες και στο τέλος το διάστημα με νερομπογιές

 

Πως όμως δημιουργήθηκαν οι πλανήτες;

    Οι επιστήμονες λένε πως κάποτε υπήρχε σκοτάδι και κάποια στιγμή πριν από εκατομμύρια χρόνια έγινε μια έκρηξη. Και τότε εκσφενδονίστηκαν πέτρες και αέρια και έκανε πολύ ζέστη. Σιγά- σιγά οι πέτρες αυτές με την περιστροφή ενώθηκαν και δημιουργήθηκαν οι πλανήτες. Αυτή την έκρηξη την ονόμασαν big bang.

Τι πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Ελληνική μυθολογία και δημιουργία του κόσμου

Παρακολουθώντας το βίντεο μάθαμε κι από που πήραν τα ονόματα τους ο ήλιος κι οι πλανήτες:

Δεν γινόταν να μη μάθουμε για την ζωή των αστροναυτών μέσα στο διαστημόπλοιο και την εκτόξευση του μεγαλύτερου και πιο εξελιγμένου πύραυλου στον κόσμο:

Παρατηρήσαμε πως η ζωή των αστροναυτών είναι δύσκολη. Δεν μπορούν να πατήσουν κάτω και να περπατήσουν κανονικά. Όλα μέσα στο διαστημόπλοιο πετάνε. Εμείς γιατί μπορούμε; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά μας έδωσε Ο Ισαάκ Νεύτων ο οποίος μας μίλησε για την βαρύτητα

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν κι έκαναν πολλές δοκιμές πετώντας αντικείμενα στην τάξη.

Βαρύτητα

Στο τέλος φτιαξαμε τους αστροναύτες μας οι οποίοι ταξίδεψαν στην σελήνη και πραγματοποιήσαμε την εκτόξευση ενός μπαλονοπύραυλου

που βρήκαμε εδώ  (δυστυχώς δεν καταφέραμε να βγάλουμε δική μας φωτογραφία).

Να και οι αστροναύτες μας που έφτασαν με τον μπαλονοπύραυλο  στην Σελήνη