Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Ανακοινώσεις | , στις 15-11-2016

paregkefalida            Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!

Πεκίνο

Μια γυναίκα που ζει χωρίς παρεγκεφαλίδα!Μια γυναίκα έφθασε τα 24 χρόνια της χωρίς κανείς να συνειδητοποιήσει ότι είχε ένα… σημαντικό κενό στον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια η γυναίκα αυτή γεννήθηκε χωρίς παρεγκεφαλίδα, γεγονός άκρως σπάνιο το οποίο δείχνει για άλλη μια φορά πόσο προσαρμοστικός είναι ο εγκέφαλός μας ανάλογα με τις συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να επιβιώσει.Η απίστευτη ανακάλυψηΗ ανακάλυψη σχετικά με το κενό στον εγκέφαλο της νεαρής γυναίκας έγινε όταν εκείνη εισήχθη στο Κινεζικό Γενικό Νοσοκομείο PLA της επαρχίας Σαντόνγκ με ζαλάδες και ναυτία. Η ασθενής ανέφερε στους γιατρούς ότι είχε προβλήματα ισορροπίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ενώ η μητέρα της σημείωσε ότι το παιδί της περπάτησε για πρώτη φορά στα επτά έτη του ενώ η ομιλία του ήταν ακατάληπτη μέχρι τα έξι χρόνια του.Οι γιατροί διεξήγαγαν αξονική τομογραφία στην ασθενή και εντόπισαν την πηγή του προβλήματος αμέσως – έλειπε ολόκληρη η παρεγκεφαλίδα της. Το σημείο στο οποίο έπρεπε να βρίσκεται η παρεγκεφαλίδα δεν έφερε άλλους ιστούς αλλά ήταν γεμάτο με εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο λειτουργεί ως «ασπίδα» του εγκεφάλου ενάντια στις ασθένειες.

Η μικρή αλλά πολύτιμη παρεγκεφαλίδαparegkegalida2Η παρεγκεφαλίδα, που ορισμένες φορές αποκαλείται «μικρός εγκέφαλος», βρίσκεται κάτω από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Στην όψη είναι διαφορετική από τον υπόλοιπο εγκέφαλο καθώς αποτελείται από πολύ μικρότερα και πιο συμπαγή στρώματα ιστών. Αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού όγκου του εγκεφάλου αλλά περιέχει το 50% των νευρώνων του.Παρότι δεν είναι πρωτάκουστο να λείπει κάποιο τμήμα του εγκεφάλου από έναν άνθρωπο – είτε λόγω συγγενούς νοσήματος είτε εξαιτίας επέμβασης – η γυναίκα στην Κίνα ανήκει σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ που αριθμεί μόλις εννέα μέλη (πρόκειται για ανθρώπους που ζουν χωρίς την παρεγκεφαλίδα τους). Μια λεπτομερής περιγραφή σχετικά με το πώς η διαταραχή επηρεάζει έναν ενήλικο άνθρωπο δεν υφίσταται, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι γιατροί του κινεζικού νοσοκομείου, τα περισσότερα άτομα χωρίς παρεγκεφαλίδα πεθαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία και τελικώς το κενό στον εγκέφαλό τους φαίνεται από τη νεκροψία.Το κύριο καθήκον της παρεγκεφαλίδας είναι να ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις και την ισορροπία ενώ επίσης πιστεύεται ότι εμπλέκεται στην εκμάθηση κινήσεων και στην ομιλία. Προβλήματα στην παρεγκεφαλίδα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ψυχική και νοητική διαταραχή, σε διαταραχές της κίνησης, σε επιληψία αλλά και σε εν δυνάμει θανατηφόρα συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.                     Η απίστευτη πλαστικότητα του εγκεφάλουΩστόσο σε αυτή τη γυναίκα η έλλειψη παρεγκεφαλίδας οδήγησε μόνο σε ήπια προβλήματα κινητικότητας και ομιλίας όπως μικρές δυσκολίες στην προφορά των λέξεων. Οι γιατροί της 24χρονης περιγράφουν ότι οι επιδράσεις από την έλλειψη της παρεγκεφαλίδας ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο και τονίζουν πως η περίπτωση αυτή δείχνει την απίστευτη πλαστικότητα του εγκεφάλου.

«Αυτού του είδους οι σπάνιες περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες καθώς μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το κύκλωμα του εγκεφάλου και πώς αντισταθμίζει τις όποιες απώλειές του» ανέφερε ο Μάριο Μάντο που ειδικεύεται στις διαταραχές της παρεγκεφαλίδας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Μάλιστα οι γιατροί της νεαρής υποπτεύονται ότι τη λειτουργία της απούσας παρεγκεφαλίδας ανέλαβε ο φλοιός – αναμένονται ωστόσο ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου για να αποδειχθεί αν η υποψία αυτή ευσταθεί.

Λειτουργείες της παρεγκεφαλιδας

 

Ο Εγκέφαλος

0

Συγγραφέας: ΚΡΙΝΤΗΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ | Κατηγορία Βιολογία Α- Λυκείου | , στις 15-11-2016

Πώς είναι ο εγκέφαλος σας;

Οι κύριες περιοχές του εγκεφάλου είναι τρεις:

  • το εγκεφαλικό στέλεχος, υπεύθυνο για τις σημαντικές λειτουργίες, όπως αναπνοή και διάσπαση των τροφών (πέψη),
  • η παρεγκεφαλίδα, υπεύθυνη για τη διατήρηση της ισορροπίας και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος και
  • ο κυρίως εγκέφαλος που αποτελείται από δύο ημισφαίρια που ενώνονται με το μεσολόβιο. Είναι το κέντρο των περισσότερων συνειδητών και νοητικών λειτουργιών.

Η επιφάνεια του εγκεφάλου ή φλοιός, μοιάζει με ένα μεγάλο καρύδι και είναι ανώμαλη. Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα στο κεφάλι για να προστατεύεται από τυχόν χτυπήματα και κακώσεις.

Τα μέρη του εγκεφάλου

                                                  Τι κάνει ο εγκέφαλος μας;

Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος, όλων των ακούσιων και εκούσιων δραστηριοτήτων. Περιέχει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια νεύρα (νευρικά κύτταρα). Χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλο σας για την εκτέλεση εκατοντάδων εργασιών, πολλές φορές ταυτόχρονα.

Μπορείτε να φανταστείτε π.χ. μια εικόνα, να την περιγράψετε και να αποθηκεύσετε την ανάμνηση της για χρόνια. Ταυτόχρονα, μπορείτε να νιώθετε, ν’ ακούετε, και να βλέπετε. Ο εγκέφαλος απορροφά τις εμπειρίες σας και δημιουργεί μοναδικές ιδέες και σκέψεις που συνθέτουν την προσωπικότητα σας.

       Το πολύπλοκο αυτό όργανο, λοιπόν, ελέγχει τις λειτουργίες της:

  1. σκέψης,
  2. της μνήμης,
  3. της συγκίνησης(αισθήματα) και
  4. της ομιλίας.

                                           Πώς λειτουργεί;

Ο εγκέφαλος τροφοδοτείται με πληροφορίες, μεταφερμένες σε αυτόν, μέσω των νεύρων από διάφορα μέρη του σώματος. Έπειτα δίνονται οδηγίες στο σώμα με τα ίδια νεύρα.

Ειδικά μέρη του εγκεφάλου δέχονται πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα:

όπως τη μύτη και το αυτί. Ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες για να τις θυμηθούμε αν χρειαστεί στο μέλλον.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση