νερο-κρασι

To νερό κρασί και το κρασί νερό!

Πατήστε τον παρακάτω υπεσύνδεσμο για να δείτε βιντεοσκοπημένη την πειραματική διαδικασία στο κανάλι Youtube του ΕΚΦΕ Ξάνθης

Video

Η πειραματική διαδικασία έχει ως εξής:

Στο μεγάλο δοχείο προσθέσαμε 2ml διαλύματος NaOH 1M και νερό.

Στους ογκομετρικούς κυλίνδρους προσθέσαμε κατά σειρά (από αριστερά προς τα δεξιά)

  1. διάλυμα φαινολοφθαλεϊνης τόσο όσο να καλύπτεται ο πάτος του κυλίνδρου (περίπου 3ml)
  2. τίποτα
  3. διάλυμα φαινολοφθαλεϊνης τόσο όσο να καλύπτεται ο πάτος του κυλίνδρου (περίπου 3ml)
  4. πυκνό θειϊκό οξύ (περίπου 3ml)

Η φαινολοφθαλεϊνη είναι ένας οξεοβασικός δείκτης που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το pH (οξύτητα) του διαλύματος στο οποίο βρίσκεται.

Πιο συγκεκριμένα η φαινολοφθαλεϊνη είναι άχρωμη σε pH < 8,3 και αλλάζει χρώμα προς το κόκκινο σε pH>8,3. Μάλιστα όσο μεγαλώνει το pH τόσο σκουραίνει το χρώμα της φαινολοφθαλεϊνης.

Έτσι οι κύλινδροι 1 και 3 που περιείχαν φαινολοφθαλεϊνη άλλαξαν χρώμα όταν προστέθηκε το βασικό διάλυμα NaOH, ενώ οι κύλινδροι 2 και 4 παρέμειναν άχρωμοι (ουδέτερο και όξινο διάλυμα, αντίστοιχα).

Στο τέλος αναμίχθηκαν τα διαλύματα των κυλίνδρων 1,2 και 3, δίνοντας ένα κόκκινο διάλυμα, με pH στην περιοχή στην οποία η φαινολοφθαλεϊνη είναι κόκκινη (εξαιτίας του υδροξειδίου του νατρίου).

Κατά την προσθήκη του διαλύματος του κυλίνδρου 4, το κόκκινο χρώμα εξαφανίστηκε, μιας και η προσθήκη του όξινου διαλύματος έριξε το pH σε περιοχές στις οποίες η φαινολοφθαλεϊνη είναι άχρωμη.

Για να είναι εγγυημένο το αποτέλεσμα πρέπει η ποσότητα του οξέος (θειϊκό οξύ) να είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα της βάσης (υδροξείδιο του νατρίου).

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση