ΕΝΟΤΗΤΑ 19. Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) με ερωτήσεις και απαντήσεις

8 Ιανουαρίου 2025 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 1843-1844

το Σύνταγμα του 1844

Ποιο πολίτευμα θεσπίστηκε από την  Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε ύστερα από το κίνημα (επανάσταση) της 3ης Σεπτεμβρίου 1843; Ποιοι ασκούσαν καθεμιά από τις εξουσίες; (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Η Εθνοσυνέλευση, το 1844, ψήφισε σύνταγμα με το οποίο θεσπίστηκε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας.

Τη νομοθετική εξουσία ασκούσαν από κοινού α) ο βασιλιάς, β) η Γερουσία (τα μέλη της διορίζονταν από τον βασιλιά και ήταν ισόβια) και γ) η Βουλή (τα μέλη της εκλέγονταν από το λαό).

Η εκτελεστική εξουσία ασκούνταν από τον βασιλιά μέσω υπουργών που ο ίδιος διόριζε και έπαυε, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Οι δικαστές (δικαστική εξουσία) διορίζονταν και παύονταν από τον βασιλιά.

Πάντως, το σύνταγμα του 1844 διέθετε και ορισμένα φιλελεύθερα στοιχεία (άρθρα για τις ατομικές ελευθερίες).

Η διαμάχη αυτοχθόνων-ετεροχθόνων

Ποια αντίθεση εκφράστηκε στην Εθνοσυνέλευση; (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ)

Στη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης εκφράστηκε με ένταση η αντίθεση μεταξύ αυτοχθόνων (Ελλήνων γεννημένων σε περιοχές που εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος) και ετεροχθόνων (Ελλήνων γεννημένων σε περιοχές που βρίσκονταν έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους). Οι αυτόχθονες διαμαρτύρονταν επειδή οι ετερόχθονες είχαν καταλάβει, χάρη στη μόρφωση που συνήθως διέθεταν, πολλές από τις θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Οι αυτόχθονες πίεσαν  ώστε οι ετερόχθονες να μην επιτρέπεται να διοριστούν σε θέσεις της διοίκησης.

Η λειτουργία του πολιτεύματος

Ποια ήταν τα υπέρ και ποια τα κατά από τη θέσπιση του νέου πολιτεύματος;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

ΥΠΕΡ: Η καθιέρωση των κοινοβουλευτικών θεσμών αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, μια θετική εξέλιξη.

ΚΑΤΑ: α) Οι υπερεξουσίες του βασιλιά, νόθευαν τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος.

β) τα κόμματα αν και συνέχιζαν να αναπτύσσουν δράση, όμως, δεν ήταν επίσημα αναγνωρισμένα.

Ποιες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν στις επόμενες εκλογές του 1844; Ποιο κόμμα τις εφάρμοσε κυρίως;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα (καλπονοθεία, εκβιασμοί, χρηματισμοί) για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι.

Τέτοιες πρακτικές εφάρμοσε κυρίως το γαλλικό κόμμα και ο ηγέτης του, ο Ιωάννης Κωλέττης, που αναδείχτηκε και νικητής των εκλογών.

Πώς κυβέρνησε ως πρωθυπουργός ο Κωλέττης (1844-1847);(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

α)Συνεργάστηκε με τον Όθωνα,

β)παραβίασε κατ’ επανάληψη το σύνταγμα,

γ)αγνόησε τη Βουλή και

δ) χρησιμοποίησε χρήματα του κράτους για την εξυπηρέτηση ψηφοφόρων του.

Μεγάλη Ιδέα και αλυτρωτισμός

Τι ήταν η Μεγάλη Ιδέα;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Ήταν η άποψη ότι για να αναπτυχθεί η χώρα, θα έπρεπε πρώτα να διευρυνθούν τα ελληνικά σύνορα ώστε να περιλάβουν περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό ξένη  και, κυρίως, υπό οθωμανική κυριαρχία, επειδή η Ελλάδα ήταν φτωχή και οι περισσότεροι Έλληνες ζούσαν έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους.

Ποιος χρησιμοποίηση για πρώτη φορά τον όρο  Μεγάλη Ιδέα την περίοδο αυτή;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Αν και η ιδέα  της διεύρυνσης των συνόρων κυκλοφορούσε σχεδόν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, ο Κωλέττης, σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση το 1844, ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή ιδέα για την οποία αξίζει να αγωνιστεί όλο το έθνος.

Ποια θέση απέκτησε η Μεγάλη Ιδέα στην ελληνική πολιτική και ως πότε διατηρήθηκε;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Γρήγορα, η Μεγάλη Ιδέα έγινε αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, υιοθετήθηκε ως επίσημη κρατική πολιτική και σφράγισε τη ζωή και την ιδεολογία του ελληνισμού μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. (Μικρασιατική καταστροφή)

Ποιοι ονομάστηκαν αλύτρωτοι Έλληνες και τι ήταν ο αλυτρωτισμός;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία ονομάστηκαν αλύτρωτοι,  επειδή δεν είχαν, ακόμη, λυτρωθεί, δηλαδή απελευθερωθεί.

Η πολιτική που στόχευε στην ένταξη, των αλύτρωτων Ελλήνων και των εδαφών στα οποία κατοικούσαν, στο ελληνικό κράτος ονομάστηκε αλυτρωτισμός.

Ποια  ήταν η αντίληψη του αγγλικού κόμματος και του ηγέτη του Μαυροκορδάτου για τον αλυτρωτισμό;(ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Η αντίληψη αυτών ήταν ότι μόνο αν προηγούνταν η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ήταν εφικτή και η εδαφική επέκτασή της. Όμως, έβρισκε λιγότερους υποστηρικτές.

Ο Κριμαϊκός πόλεμος (1854-1856) και ο ελληνισμός (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ)

Πότε κι ανάμεσα σε ποιους ξέσπασε ο Κριμαϊκός πόλεμος; Πώς εξελίχθηκε; Τι συνέπειες είχε για την Ελλάδα;

  • Το 1854 ξέσπασε ρωσοτουρκικός πόλεμος.
  • Αγγλία και Γαλλία τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό του σουλτάνου και ο πόλεμος μεταφέρθηκε στη ρωσική χερσόνησο της Κριμαίας (Κριμαϊκός πόλεμος).
  • Ο Όθωνας και πολλοί Έλληνες θεώρησαν ότι δινόταν στην Ελλάδα μια καλή ευκαιρία να διευρύνει τα σύνορά της. Έτσι οργανώθηκαν εξεγέρσεις στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στη Μακεδονία.
  • Αμέσως, αγγλικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν τον Πειραιά (1854-1857) απαιτώντας από τον Όθωνα να τηρήσει η Ελλάδα αυστηρή ουδετερότητα.
  • Τελικά, ο Κριμαϊκός πόλεμος έληξε με ήττα της Ρωσίας. Αμέσως μετά, ο σουλτάνος, πιεζόμενος και από τις Δυνάμεις, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, γνωστές ως Χάτι Χουμαγιούν (1856), με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας όλων των υπηκόων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα. Έτσι εγκαινιάστηκε μια περίοδος ανάπτυξης του ελληνισμού στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
  • Παράλληλα στην Ελλάδα, τα τρία παλαιά κόμματα (αγγλικό, γαλλικό και ρωσικό) έπαψαν να υπάρχουν, καθώς, μετά τις εξελίξεις του Κριμαϊκού πολέμου, η ελληνική κοινή γνώμη έχασε την εμπιστοσύνη της και στις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις.

Η έξωση του Όθωνα (1862) (ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ)

Πότε και γιατί κηρύσσεται έκπτωτος ο Όθωνας;

Εμφάνιση μιας νέας γενιάς πολιτικών, κατά τη δεκαετία του 1850 οδήγησε σε επανάσταση με αίτημα την απομάκρυνση του Όθωνα  (αρχικά στο Ναύπλιο και έπειτα στην Αθήνα). Τελικά ο Όθωνας εγκαταλείπει τη χώρα από  το 1862.

 

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση