ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

24 Ιανουαρίου 2024 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

 ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ

Ποίηση του λυρικού ποιητή  Αρχιλόχου μελοποιημένη από τον Νίκο Σαρρή. Η ορχήστρα αποτελείται από παριανούς μουσικούς.

ΠΟΙΗΣΗ

Ποια είναι τα είδη της ποίησης που αναπτύσσονται τα αρχαϊκά χρόνια; Τι περιεχόμενο έχει το καθένα;

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Την αρχαϊκή εποχή κέντρο της ποίησης γίνεται πια η ειρήνη αντί του πολέμου. Έτσι  οι ποιητές στρέφονται από την εξιστόρηση των θαυμαστών κατορθωμάτων των προγόνων (ομηρικά ηρωικά έπη) στη διδακτική ποίηση. Κυριότερος εκπρόσωπος  της διδακτικής ποίησης είναι ο Ησίοδος. Η ποίησή του περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:

α) Θεογονία όπου εξιστορεί τη δημιουργία του κόσμου και την επικράτηση των θεών του Ολύμπου και

β)Έργα και Ημέραι όπου  δίνει συμβουλές και οδηγίες για τη ζωή και την ηθική των ανθρώπων.

ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

α)Τι είναι η λυρική ποίηση;

Ονομάστηκε λυρική γιατί συνοδεύονταν από τη λύρα (μουσικό όργανο). Είναι η ποίηση που εκφράζει περισσότερο  τον εσωτερικό ψυχικό κόσμο και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Έτσι, οι λυρικοί ποιητές άλλοτε υμνούν τους θεούς, τους αθλητές και τις νίκες τους στους πανελλήνιους αγώνες, καθώς και τα στρατιωτικά κατορθώματα και τις περιπέτειες, και άλλοτε περιγράφουν τις χαρές και τις λύπες του έρωτα και τη χαρά της ζωής˙ άλλοτε πάλι επαινούν τις πολιτικές αρετές ή σατιρίζουν τα ελαττώματα και τις αδυναμίες των ανθρώπων.

 β)Ποιοι τραγουδούν τη λυρική ποίηση;

Τα ποιήματα της λυρικής ποίησης τραγουδιούνταν από τους δημιουργούς τους ή από ομάδες τραγουδιστών (χορική ποίηση) με τη συνοδεία μουσικής, λύρας ή φλογέρας (αυλού).

γ)Ποιοι ήταν οι σπουδαιότεροι λυρικοί ποιητές;

Πολλά μεγάλα ονόματα ποιητών έχουν ξεχωρίσει την εποχή αυτή και η μεγάλη φήμη τους διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα. Ο Αρχίλοχος από την Πάρο (680-630 π.Χ.), ο Σιμωνίδης από την Κέα, ο Αλκαίος και η Σαπφώ από τη Λέσβο, ο Πίνδαρος από τη Βοιωτία είναι οι πιο γνωστοί ποιητές αυτής της περιόδου που ακούστηκαν και διαβάστηκαν με συγκίνηση και θαυμασμό από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τη σημερινή εποχή.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

α)Τι επιδίωξαν οι σοφοί αυτής της την εποχής;

Ξεχωριστοί πνευματικοί άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν με λογικό και όχι με μυθικό τρόπο τη δημιουργία του κόσμου και το νόημα της ζωής και να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα.

β)Ποιες επιστήμες αναπτύσσονται;

Αναπτύσσονται η φιλοσοφία, η αστρονομία, η γεωγραφία, η μετεωρολογία και τα μαθηματικά.

γ)Ποιοι είναι οι κυριότεροι φιλόσοφοι;

Ο  Θαλής, o Αναξίμανδρος και ο Αναξιμένης από τη Μίλητο, ο Ηράκλειτος από την Έφεσο, ο Πυθαγόρας από τη Σάμο και πολλοί άλλοι ακόμη.

δ)Ποιες πρόοδοι σημειώθηκαν στην αστρονομία;

Ο Θαλής κατόρθωσε να προβλέψει την έκλειψη του ήλιου που έγινε στις ημέρες του και ο μαθητής του ο Αναξίμανδρος να σχεδιάσει τον πρώτο χάρτη του ουρανού και της γης.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση