28η Οκτωβρίου 2023: Η Συμμαχική Βάση της Αντιπάρου, Ο ήρωας Νικόλας Στέλλας, Η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας τα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Κατοχής

17 Νοεμβρίου 2023 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 γιορτάστηκε κι εφέτος στο σχολείο μας με εστίαση σε γεγονότα της Τοπικής Ιστορίας. Δημιουργήθηκαν τρεις Σταθμοί εστιασμένοι σε τρία σημαντικά ιστορικά γεγονότα και παρουσιάστηκαν στους μαθητές με οπτικό υλικό που κατά μεγάλο μέρος δημιουργήθηκε με την ενεργό συμμετοχή τους.

Η δράση της μυστικής Συμμαχικής Βάσης της Αντιπάρου, η στήριξη των Παριανών σε αυτήν, η προδοσία και η καταδίκη  των άμεσα εμπλεκομένων Παριανών αποτέλεσαν τον Πρώτο Σταθμό. Η καταδρομική επίθεση κομάντος για την καταστροφή του γερμανικού αεροδρομίου στα Μάρμαρα της Πάρου, η σύλληψη και ο απαγχονισμός του Νικόλα Στέλλα αποτέλεσαν τον Δεύτερο Σταθμό. Στον Τρίτο Σταθμό η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας πρωταγωνιστεί με το «Θαύμα της Παναγίας»   στη διάσωση των 125 νέων Παριανών και την  ακύρωση της απόφασης του Γερμανού Διοικητή για την εκτέλεση τους. Εδώ παρουσιάστηκε και ο ουσιαστικός ρόλος της Μονής  στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση. Οι μαθητές/τριές μας  συμμετείχαν στη δημιουργία της δεύτερης ταινίας ενώ πρωταγωνίστησαν στην τρίτη, καθώς έλαβαν συνέντευξη στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής από τον πατέρα Λεόντιο, τον οποίο η σχολική μας κοινότητα ευχαριστεί θερμά. Ευχαριστεί, επίσης, και όλους τους συντελεστές των δύο μικρών ερασιτεχνικών ταινιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία μικρή συναυλία αφιερωμένη στην Ειρήνη με  συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών. Αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη χωρίς να παρακάμπτουμε το υπέρτατο χρέος να υπερασπιστούμε την πατρίδα και την ελευθερία μας εφόσον απειλούνται. Παρακάτω μπορείτε να δείτε οπτικό υλικό από την εκδήλωση καθώς και τις ταινίες.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ,ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση