ΕΝΟΤΗΤΑ 36 Ο Ελληνισμός της δυτικής Μικράς Ασίας και του Πόντου (ερωτήσεις και απαντήσεις)
10 Μαρτίου 2021 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ
Ο ελληνισμός της δυτικής Μικράς Ασίας
Για ποιους λόγους αυξήθηκε ο ελληνικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας στα μέσα του 19ου αιώνα; (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα:
α) οι μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν (ήταν οι ευεργετικοί για τους χριστιανικούς πληθυσμούς νόμοι που υπέγραψε ο σουλτάνος το 1856) και
β) οι θετικές οικονομικές προοπτικές που υπήρχαν στη Μικρά Ασία, έκαναν πολλούς Έλληνες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από διάφορες άλλες περιοχές του οθωμανικού κράτους, να μεταναστεύσουν σε αυτή την ιστορική για τον ελληνισμό περιοχή.
Ποιο ποσοστό του πληθυσμού της Μικράς Ασίας κατελάμβαναν οι ελληνορθόδοξες κοινότητες; (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
Αν και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί αποτελούσαν τη μεγάλη πλειονότητα, οι ελληνορθόδοξες κοινότητες, εύπορες και καλά οργανωμένες, είχαν έντονη -και συχνά πρωταγωνιστική- παρουσία. Εκπροσωπούνταν στις οθωμανικές αρχές από τους επικεφαλής τους, προκρίτους και αρχιερείς. Οι Έλληνες αποτελούσαν την πλειονότητα μόνο στην πόλη της Σμύρνης (περίπου 400.000 το 1912), ενώ διέθεταν σημαντική παρουσία, χωρίς να έχουν πληθυσμιακή υπεροχή, και σε ορισμένες άλλες πόλεις (Κυδωνίες-Αϊβαλί, Αϊδίνι, Προύσα).
Ποια ήταν η κύρια απασχόληση των Ελλήνων στη Σμύρνη; (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
Οι Έλληνες ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο. Στη Σμύρνη, εμπορική πύλη για ολόκληρη την Ανατολή, δραστηριοποιούνταν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (εμπορικοί οίκοι, ναυτιλιακές εταιρείες, τράπεζες).
Πώς φαίνεται η πνευματική κίνηση των Ελλήνων της Σμύρνης; (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
Στη Σμύρνη λειτουργούσαν πολλά ελληνικά σχολεία (Ευαγγελική Σχολή, Κεντρικό Παρθεναγωγείο, Ομήρειο) και πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ υπήρχαν και αρκετά τυπογραφεία όπου εκδίδονταν ελληνικά βιβλία και εφημερίδες.
Οι διωγμοί του μικρασιατικού ελληνισμού
Πού οφείλονταν οι διωγμοί των ελληνορθόδοξων πληθυσμών από το 1913 και μετά;
α)Η ενίσχυση του τουρκικού εθνικισμού, ιδίως μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων (1908), και
β) η επιδίωξη ισχυρών γερμανικών συμφερόντων να κερδίσουν κυρίαρχη θέση στην οθωμανική οικονομία, εκτοπίζοντας τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Εβραίους, οδήγησαν σε συστηματικούς διωγμούς των ελληνορθόδοξων πληθυσμών από το 1913.
Ποιο πρόσχημα χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για τον εκτοπισμό των Ελλήνων από το 1912 ως το 1918; Πώς έγινε η εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων;
Στα χρόνια των βαλκανικών πολέμων (1912-13) και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (1914-1918), με το επιχείρημα ότι η παρουσία ελληνικών πληθυσμών θα έθετε σε κίνδυνο τις τουρκικές πόλεις αν δέχονταν ελληνική επίθεση,:
α) εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα περίπου 150.000 Έλληνες.
β) Οργανώθηκαν τα τάγματα εργασίας στα οποία κατατάσσονταν άνδρες πάνω από 45 ετών που οδηγούνταν για αγγαρείες σε λατομεία και δημόσια έργα στο εσωτερικό της χώρας.
Έτσι εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, πράγμα που αποτέλεσε αληθινή τραγωδία για τον ελληνισμό. Ίδια τύχη είχαν και οι Αρμένιοι.
Η κίνηση αυτονόμησης στον Πόντο
Κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε το ποντοαρμενικό κράτος;
Στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου κι ενώ γινόταν λόγος για την «αυτοδιάθεση των λαών» (δηλαδή κάθε λαός να έχει το δικό του κράτος), εκδηλώθηκε αυτονομιστική κίνηση των Ελλήνων του Πόντου. Τον Ιανουάριο του 1920 ιδρύθηκε, σε εδάφη που κατοικούσαν Πόντιοι και Αρμένιοι, ομόσπονδο ποντοαρμενικό κράτος, που αναγνωρίστηκε από τη συνθήκη των Σεβρών. Η ζωή του, ωστόσο, υπήρξε σύντομη.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .
Πρόσφατα σχόλια