ΕΝΟΤΗΤΑ 3Δ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
28 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ
Πού χρησιμοποιούμε τα επιχειρήματα;
Σε μια συζήτηση ή σε ένα κείμενο, για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας ή για να αντικρούσουμε τις θέσεις άλλων, χρησιμοποιούμε επιχειρήματα.
Γιατί χρησιμοποιούμε τα επιχειρήματα;
H χρήση επιχειρημάτων μάς βοηθάει να κατανοήσουμε ποιες θέσεις είναι ορθότερες ή πιο σημαντικές από άλλες και κυρίως να πείσουμε τους άλλους για την ορθότητα των θέσεών μας.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα και απλά επιχειρήματα;
Είναι τα επιχειρήματα που έχουν παραδείγματα και τα επιχειρήματα με αιτίες, που είναι συνηθισμένα τόσο στις καθημερινές συζητήσεις όσο και στα «επίσημα» κείμενα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των επιχειρηματολογικών κειμένων;
α) Η χρήση αιτιολογικών προτάσεων όταν έχουμε επιχειρήματα με αιτίες.
β) Η χρήση ρητορικών ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις αυτές διατυπώνονται ως σχήμα λόγου και όχι για να απαντηθούν, γιατί η απάντησή τους είναι αυτονόητη. Δίνουν όμως έμφαση στα λεγόμενα.
γ) Η επανάληψη στοιχείων δομής ή περιεχομένου. Μια ιδέα δηλαδή μπορεί να επαναληφθεί ξανά είτε για να τονιστεί είτε για να αντικρουστεί κ.α.
δ) Η χρήση συνδετικών λέξεων ή φράσεων που δηλώνουν:
- συσχετισμό νοημάτων: π.χ. επίσης, συνεπώς, με αποτέλεσμα, αντίθετα κ.λπ.
- πιθανότητα:π.χ. είναι δυνατόν, είναι πιθανόν κ.λπ.
- κάτι που πρέπει να γίνει: π.χ πρέπει, χρειάζεται, είναι αναγκαίο, επιβάλλεται κ.λπ.
Παράδειγμα επιχειρηματολογικού κειμένου
«Αυτό το καλοκαίρι διέψευσε το όνομα του. Εκτεταμένες καταστροφές από πρωτοφανείς πλημμύρες στην Πράγα, στη Δρέσδη, στην κεντροανατολική Ευρώπη. Δεκάδες νεκροί και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ. Τους χίλιους έφτασαν οι νεκροί στην ανατολική Ασία, ενώ δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα απειλούνται από πλημμύρες. Νερό καλύπτει ήδη μέρος του Βόρειου Πόλου, στη θέση των αιώνιων πάγων. Την ίδια ώρα, η ξηρασία στεγνώνει εκτεταμένες ζώνες στην Αφρική. Τυχαία όλα αυτά; Όσο κι αν τα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται με ασύμμετρο τρόπο, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι τα λεγόμενα «ακραία καιρικά φαινόμενα» εκδηλώνονται τέσσερις φορές συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων θεωρεί ότι ο «κακός μας ο καιρός» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης, ως αποτέλεσμα κυρίως των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βιβλία ολόκληρα δεν αρκούν για να χωρέσουν οι προειδοποιήσεις οργανισμών και επιστημόνων. Όλα όμως συνοψίζονται στο «Δεν πάει άλλο!». Τόσο απλό. Κι όμως τόσο δύσκολο. Δύσκολο, γιατί απαιτεί ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα. Συμφέροντα που έχουν επιβάλει την πολιτική τους. ».
Άρθρο εφημερίδας Καθημερινή από: http://slideplayer.gr/slide/2950531/
ΠΗΓΕΣ: Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου (ΙΤΥΕ “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ”)
Δήμητρα Καλαβρουζιώτου Γλωσσικές Ασκήσεις (Σαββάλας)
Δημοσιευμένο στην κατηγορία ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .
Πρόσφατα σχόλια