Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας !!

Το Αστρονομικό ρολόι της Πράγας

Το αγαπημένο μου κτίριο είναι το Αστρονομικό  Ρολόι της Πράγας. Το σημερινό ρολόι είναι ένα  πιστό αντίγραφο του αρχικού που καταστράφηκε  στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Το Αστρονομικό Ρολόι είναι πιθανώς το τρίτο στην Ευρώπη σε χρονολογική σειρά μετά από το αστρονομικό ρολόι  της Πάδοβας (1344) στην Ιταλία και το θαυμάσιο αστρονομικό ρολόι  του Στρασβούργου. Η αρχική κατασκευή του Αστρονομικού Ρολογιου στη βάση του Γοτθικού πύργου του δημαρχείου της  Πραγας  υπολογίζεται  οτι πραγματοποιήθηκε το 1410 επι βασιλείας Βεσεσλαου απο τον ονομαστό ωρολογοποιό  Νικόλαο του Καντάν.

Ο μηχανισμός του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας αποτελείται ως προς τη βασική του δομή από τρεις ομοαξονικούς οδοντωτούς τροχούς ίσης διαμέτρου, οι οποίοι κινούν αντίστοιχα ισάριθμους περιστρεφόμενους δείκτες. Κατά σειρά, ο πρώτος δείχνει την κίνηση του Ηλίου, ο δεύτερος την κίνηση της Σελήνης και ο τρίτος τη σχετική θέση του ζωδιακού κύκλου ως προς τον Ήλιο. Καθώς μπορούμε να δούμε στην αντίστοιχη εικόνα, ένας μολυβί δείκτης μεταφέρει τον επίχρυσο ήλιο, στεφανωμένο ολόγυρα με τις χρυσές ακτίνες του, ενώ μία επίχρυση αναπαράσταση ανθρώπινης παλάμης δείχνει την ώρα πάνω σε δύο εικοσιτετράωρες (και όχι δωδεκάωρες όπως σε όλα σχεδόν τα ρολόγια) κλίμακες.

Το Αστρονομικό  Ρολόι σημερα χρησιμοποιειται ως δημαρχείο και ως μουσείο.Το ρολοι βρισκεται στην κεντρικη πλατεια της Πραγας, και καθε μερα τουρίστες επισκέπτονται αυτο το ξεχωριστο  αξιοθεατο.

Θυμάμαι πως ήρθα σε επαφή με την πανέμορφη Πράγα διοτι εκεί γινόταν ο πολιτικός γάμος  της θείας μου και του θείου μου. Είχε γίνει στο δημαρχείο, στο ρολόι. Αυτό το ρολόι μου θυμίζει υπέροχες στιγμές με την οικογένειά μου, που θέλω να τις θυμάμαι για ΠΑΝΤΑ!!!!! (Πηγή:Wikipedia)

 

Συντάκτης: Δήμητρα Π.