Κονσερβοποίηση τροφίμων στο σπίτι

15 Ιανουαρίου 2018 Δεν επιτρέπονται σχόλια Από ΚΑΡΜΠΟΝΗ ΕΛΕΝΗ

Η κονσερβοποίηση, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους επεξεργασίας των τροφίμων, που σκοπό έχει να μεγαλώσει την διάρκεια ζωής τους, αλλά και την ασφαλή συντήρησή τους. Τη χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε λαχανικά, τουρσιά, φρούτα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ κ.α., χωρίς το φόβο ότι θα μας χαλάσουν.

Η διαδικασία κονσερβοποίησης, συνίσταται στην τοποθέτηση των τροφίμων μέσα σε κλειστά, γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, το σφράγισμα και τη θέρμανσή τους, με σκοπό την καταστροφή των μικροοργανισμών και των ενζύμων, που προκαλούν αλλοίωση στα τρόφιμα, αλλά και τη διαφύλαξή τους από μία νέα μόλυνση, όπως και από την επίδραση του αέρα.
Η μέθοδος κονσερβοποίησης, διαφέρει ανάλογα με τα τροφίμα και ειδικά με την οξύτητά τους. Αυτά που έχουν υψηλή οξύτητα, όπως τα φρούτα, οι χυμοί τους, οι πίκλες κ.α., είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν, ενώ τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, όπως τα λαχανικά, πρέπει να τα θερμάνουμε για μεγαλύτερο χρόνο και επιπλέον να τους αυξήσουμε την οξύτητα, προσθέτοντας χυμό λεμονιού ή ξύδι.
Για να γίνει σωστά η κονσερβοποίηση και τα τρόφιμά μας να διατηρηθούνε ασφαλή, θα πρέπει πρώτα να αποστειρώσουμε τα σκεύη, έπειτα να τοποθετήσουμε μέσα τα τρόφιμα (βρασμένα, προβρασμένα, ζεματισμένα), ανάλογα την περίπτωση τα παστεριώνουμε και έπειτα προχωράμε στην κονσερβοποίηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι….

κάτι μπορεί να στραβώσει σε κάποιο από τα στάδια και η προσπάθεια μας μαζί με τα τρόφιμα να πάει χαμένη. Το πιο επικίνδυνο, δεν είναι να σπάσει το βαζάκι μέσα στο νερό, αλλά είτε να μην έχει γίνει σωστά η αποστείρωση, είτε να πάρουν αέρα τα καπάκια, είτε να ακουμπήσουμε κάτι με μη αποστειρωμένο υλικό (πχ χέρια). Να γίνει δηλαδή κάτι, το οποίο δεν θα το αντιληφθούμε άμεσα, παρά μόνο όταν δούμε τα πρώτα σημάδια.

Εκτός από το ρίσκο της δηλητηρίασης, υπάρχει και το οικονομικό μέρος της υπόθεσης. Για να κονσερβοποιήσεις, χρειάζεσαι αρκετό εξοπλισμό (βαζάκια, καπάκια, βραστήρες κτλ). Υπάρχει επίσης και το κόστος της ενέργειας που θα καταναλώσουμε για να βράσουμε τα τρόφιμα και να αποστειρώσουμε όλα μας τα υλικά.