Bασικά Στοιχεία θεωρίας:
Άτομο είναι το μικρότερο σωματίδιο ενός στοιχείου που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων.
Μόριο είναι το μικρότερο κομμάτι μιας καθορισμένης ουσίας (στοιχείου ή χημικής ένωσης) που μπορεί να υπάρξει ελεύθερο , διατηρώντας τι ιδιότητες της ύλης από την οποία προέρχεται.
Ατομικότητα (μόνο για χημικά στοιχεία!!!) είναι ο αριθμός που δείχνει από πόσα άτομα αποτελείται το μόριο ενός στοιχείου.
Ο ατομικός αριθμός (Ζ) γράφεται κάτω αριστερά από το σύμβολο του στοιχείου και μας δείχνει πόσα πρωτόνια υπάρχουν στον πυρήνα του ατόμου.
Ο μαζικός αριθμός (Α) γράφεται πάνω αριστερά από το σύμβολο του στοιχείου και μας δείχνει πόσα πρωτόνια και πόσα νετρόνια ( συνολικά νουκλεόνια ) υπάρχουν στον πυρήνα του ατόμου.
Συνεπώς αφαιρώντας από τον μαζικό αριθμό τον ατομικό , βρίσκουμε τον αριθμό των νετρονίων του πυρήνα.
Ισχύει: Α = Ζ+ Ν
όπου Ν ο αριθμός των νετρονίων.
Σε ένα ουδέτερο άτομο ο αριθμός των θετικά φορτισμένων πρωτονίων του πυρήνα ταυτίζεται με τον αριθμό των αρνητικά φορτισμένων ηλεκτρονίων που περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα. Κάτω από ορισμένες συνθήκες όμως τα άτομα μπορούν να αποβάλλουν ή να προσλάβουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια , οπότε φορτίζονται θετικά ή αρνητικά αντίστοιχα . Τα φορτισμένα αυτά άτομα ( που μπορεί να είναι και συγκροτήματα ατόμων ) ονομάζονται ιόντα. Τα θετικά φορτισμένα είναι τα κατιόντα και τα αρνητικά φορτισμένα είναι τα ανιόντα. Το φορτίο των ιόντων γράφεται πάνω δεξιά.
Μαθαίνω παίζοντας:
Ας παίξουμε με τα χημικά στοιχεία και τα σύμβολά τους εδώ
Ας παρατηρήσουμε μοριακά μοντέλα ορισμένων χημικών ενώσεων και χημικών στοιχείων: μοντέλο 1, μοντέλο 2, μοντέλο 3, μοντέλο 4, μοντέλο 5
Ας παίξουμε με τον ατομικό και τον μαζικό αριθμό εδώ, εδώ αλλά και εδώ
Ας ασχοληθούμε με την ταξινόμηση της ύλης εδώ αλλά και τη δομή της ύλης εδώ
Ας εμπεδώσουμε τις καταστάσεις της ύλης με μια προσομοίωση εδώ
Ας λύσουμε ένα σταυρόλεξο που αφορά τα μίγματα