Μητέρα Τερέζα

Μήτερα Τερέζα

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και η ειδωλολατρία στην εποχή μας.

Την Κυριακή, στις 25 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε από την Εκκλησία μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Οι Χριστιανοί, που τίμησαν τo πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας και των αγίων στις εικόνες, κατηγορήθηκαν ως ειδωλολάτρες, διώχτηκαν, φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν. Μετά τη λαίλαπα της εικονομαχίας, οι εικόνες βρήκαν πάλι τη θέση τους στους ναούς και στη ζωή των πιστών.
Το Σάββατο, στις 24 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων στο «διά κολλύβων» θαύμα του. Ημέρα του μαρτυρίου του, σύμφωνα με το συναξαριστή της Κωνσταντινούπολης, είναι η 17η Φεβρουαρίου. Ο πρώτος συναξαριστής του, ο Γρηγόριος Νύσσης, στον εγκωμιαστικό του λόγο (PG46, 736C-748D) που εκφώνησε το 381, περιγράφει τις αρετές του και τα μαρτύριά του. Ο άγιος, ως νεοσύλλεκτος στρατιώτης, Τήρων, στα χρόνια του Μαξιμιανού, έκαψε το άγαλμα της Θεάς Ρέας και τον ειδωλολατρικό ναό στην Αμάσεια. Μετά από επαναλαμβανόμενη δίκη οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Απόξεση του σώματος, φυλάκιση και θάνατος στην πυρά.
Στις μέρες μας, σύγχρονες μορφές ειδωλολατρίας κάνουν την εμφάνισή τους: τα χρήματα, τα υλικά αγαθά, η ομορφιά του σώματος, τα αθλητικά και καλλιτεχνικά πρότυπα. Εγκλωβίζουν τον άνθρωπο στην πλεονεξία, στην ευτέλεια του υλικού κόσμου και στην υποβάθμιση του πνευματικής του ζωής. Ο ασκητικός τρόπος ζωής που προτείνει η Ορθοδοξία, δίνει λύσεις ποιότητας ζωής, αξιών και πνευματικής ολοκλήρωσης.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το ασκητήριο του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στις Αυλές Κοζάνης

Πανηγυρίζει αύριο στη μνήμη του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος το ομώνυμο ασκητήριο στις Αυλές Κοζάνης. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου  εξαιτείας  των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το ασκητήριο χρονολογείται τον ενδέκατο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου εκεί ασκήτευσε ασκητής με το όνομα Θεόδωρος, ο οποίος και αφιέρωσε το ασκητήριο στον άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

επίσκεψη στο ναό του Αγίου Δημητρίου

Την προηγούμενη τετάρτι συμμετείχαμε στην προηγιασμένη λειτουργία που έγινε στον Άγιο Δημήτριο

Δημοσιεύθηκε στη Διδακτικές επισκέψεις | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο