Τι είναι ο Προγραμματισμός;

Προγραμματισμός υπολογιστών (αγγλ.: «computer programming») καλείται το σύνολο των διαδικασιών σύνταξης ενός υπολογιστικού προγράμματος, συνήθως ως υλοποίηση κάποιων αλγορίθμων ύστερα από προσεκτική σχεδίαση, για την αυτοματοποιημένη εκτέλεση εργασιών ή επίλυση κάποιου υπολογιστικού προβλήματος από έναν υπολογιστή. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο του προγράμματος για την επαλήθευση της ακρίβειας και της ορθότητάς του (αποσφαλμάτωση), και την προπαρασκευή των οδηγιών με τις οποίες ένας υπολογιστής θα εκτελέσει τις εντολές που καθορίζονται στις προδιαγραφές του προγράμματος. Θεμελιώδη ρόλο στον υπολογιστικό προγραμματισμό διαδραματίζουν οι χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, δηλαδή οι προτυποποιημένες τυπικές γλώσσες απαραίτητες για τη σύνθεση ενός προγράμματος. Ο πηγαίος κώδικας του προγράμματος αποτελείται από τις εντολές που έχει γράψει ο προγραμματιστής χρησιμοποιώντας μία γλώσσα προγραμματισμού. Το πηγαίο πρόγραμμα για εκτελεστεί από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) του Η/Υ -τον επεξεργαστή, πρέπει στη συνέχεια να μεταφραστεί σε γλώσσα μηχανής από εξειδικευμένο λογισμικό, τους μεταγλωττιστές (compilers) και τους διερμηνείς (interpreters).

Δημοσιεύθηκε στη S.T.E.M., Scratch, Προγραμματισμός, Ρομποτική | Ετικέτες: , , | Σχολιάστε

Τί είναι το Web 2.0

Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0), χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online. Αυτή η νέα γενιά είναι μια δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αλληλεπιδρούν χρήστες χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα υπολογιστών και δικτύων.

Δημοσιεύθηκε στη Web 2.0 | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Τι σημαίνει S.T.E.M.;

Πρόκειται για ακρωνύμιο από τα αρχικά των λέξεων:
Science, Technology, Engineering, Mathematics

Αυτή ή μέθοδος, δηλαδή, συνδυάζει Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

Επομένως, σε ένα εργαστήριο ρομποτικής, μπορεί ο μαθητής να έρθει σε επαφή:

 • Με τη Φυσική
  Με αυτό τον τρόπο μελετά την κίνηση, τη μεταφορά ενέργειας και την τριβή μεταξύ των υλικών
 • Με τον Προγραμματισμό
  Θα πρέπει να προγραμματίσει τους αισθητήρες και να κάνει το ρομπότ να κινείται σύμφωνα με κάποιον αλγόριθμο δίνοντάς του έτσι ψηφιακή νοημοσύνη
 • Με τη Μηχανική
  Μαθαίνει να κατασκευάζει και να συναρμολογεί με ακρίβεια
 • Με τα Μαθηματικά
  Καλείται να υπολογίσει εμβαδόν, μήκος ή περίμετρο, να μετρήσει διαστάσεις και να βρει αναλογίες.
Δημοσιεύθηκε στη S.T.E.M., Προγραμματισμός | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Τι είναι η ρομποτική;

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μηχανών. Ασχολείται με το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ, καθώς και την επιστήμη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιστορία της ρομποτικής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και σήμερα η χρήση της έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας και όχι μόνο.

Η λέξη ρομπότ προέρχεται από τη λέξη robota που σημαίνει εργασία.Η ιστορία της ρομποτικής ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή.

Οι μηχανές έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τον άνθρωπο σε κάποιες εργασίες, κυρίως στη βιομηχανία, αλλά και στην ιατρική. Με τη ρομποτική συνδυάζεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων και η φυσική δραστηριότητα.

Τα ρομπότ έχουν έναν «εγκέφαλο – επεξεργαστή», έναν ανιχνευτή κίνησης και κάποια αισθητήρια με τα οποία αντιλαμβάνονται τα δεδομένα και ενεργούν με τους κινητήρες που διαθέτουν. Σε πολλές ταινίες μάλιστα τα ρομπότ παρουσιάζονται με ανθρώπινη μορφή να εκτελούν διάφορες εργασίες. Όλο αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Επίσης, είναι μία από τις δραστηριότητες για παιδιά και για ενήλικες, που ακολουθεί το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M.

Δημοσιεύθηκε στη Προγραμματισμός, Ρομποτική | Ετικέτες: , | Σχολιάστε

Άσκηση στο Scratch

Δείτε το βίντεο της άσκησης…

Δείτε ένα ωραίο παιχνίδι σε scratch…


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Δημοσιεύθηκε στη Scratch, Προγραμματισμός | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Πώς μας ωφελεί η αισιοδοξία;

Πώς μας ωφελεί η αισιοδοξία; Για να διαβάσετε το άρθρο κάντε κλικ εδώ.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η ώρα του κώδικα

Αγαπητά μου παιδιά κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και γίνετε μικροί προγραμματιστές.

https://studio.code.org/courses

Δημοσιεύθηκε στη Scratch, Προγραμματισμός | Ετικέτες: | Σχολιάστε