Επαγγέλματα του τόπου 1ο μέρος

Επαγγέλματα

Το δάσος της Βόρειας Εύβοιας με την πλούσια χλωρίδα του συνιστά και την παρουσία διάφορων επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την εκμετάλλευσή τους

Κάποια από αυτά είναι :
α) Υλοτόμος 

.jpeg.jpeg2

 

β)  Ρητινοσυλλέκτης ,
επάγγελμα που προωθεί την ρητίνη που παράγεται από την χαλέπιο πεύκη στο εμπόριο. Η ρητίνη χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές όπως : στις βαφές αυτοκινήτων ,στις μονώσεις ,στις τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι υλικό για τρισδιάστατες εκτυπώσεις , δίνει το φυσικό νέφτι, χρησιμοποιείται σε κατασκευές νανοτεχνολογίας και φυσικά στην ποτοποιία . Η ρητίνη αποτελούσε το 90% του δάσους της περιοχής.
Τον Μάρτιο ξεκινά η διαδικασία του ρετσινιού όπου τοποθετούνται τα σακουλάκια της συλλογής. Πρώτα γίνεται τομή πάχους 2 πόντων στον φλοιό του πεύκου με πλάτος 10 πόντων ανάλογα με το ύψος του κορμού. Στην τομή αλείφουν μια πάστα από στάχτη ξύλου και οξύ που καίει τον φλοιό και προκαλεί αυτομάτως το πεύκο να αρχίζει να παράγει ρητίνη για να επουλώσει το έγκαυμα της πληγής.

2 1   ( Φωτ. Ψαρρός Ιωάννης)

 

Εκεί λοιπόν κάτω από αυτήν την πληγή στερεώνεται ένα σακουλάκι και συλλέγεται το ρετσίνι , υγρό αραιότερο από το νερό αλλά σε λίγα δευτερόλεπτα πήζει και σταδιακά στερεοποιείται και πέφτει στο σακουλάκι. Μέσα σε 15 ημέρες η ουλή επουλώνεται και σταματά να παράγεται ρητίνη , οπότε οι συλλέκτες κάνουν μια ανάλογη τομή ψηλότερη από την πρώτη και επαναλαμβάνουν τη διαδικασία μέχρι να φτάσουν σε ύψος 10 μέτρων ,τοποθετώντας σκάλες για να φτάσουν σε αυτά τα σημεία . Αξίζει να σημειωθεί πως για να δώσει ένα πεύκο ρετσίνι πρέπει να φτάσει 30 ετών .

        Πηγή από συνέντευξη του Προέδρου του Σωματείου Ρητινοσυλλεκτών   Βόρειας Εύβοιας, Βαγγέλη Γεωργατζή στο περιοδικό γαστρονόμος 2021