«Ο μηχανικός του μέλλοντος!» Eκπαιδευτικό Βιωματικό Eργαστήρι για παιδιά 6 έως 12 ετών (2 & 3/12/2023)
«Ο μηχανικός του μέλλοντος!»
Εκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήρι
για παιδιά 6 έως 12 ετών
στο Μουσείο Κοτσανά!
Σάββατο, 2 & Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 μ.μ.
Μεταφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα, στην πόλη της Αλεξάνδρειας τον 3ο αι. π.Χ.!
Οι κάτοικοι της πόλης έχουν για κάποιο λόγο αναστατωθεί. Μπροστά από το περίφημο Μουσείο ένα μυστηριώδες όχημα φαίνεται να έχει προσγειωθεί στη γη προερχόμενο από το μέλλον!
Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την κίνησή του παρά μόνο αυτός που το έφτιαξε! Που βρίσκεται όμως εκείνος; Βυθισμένος στα βιβλία του, ο Ήρωνας ξέχασε να ενημερώσει το πλήθος για τη νέα του ανακάλυψη, που έχει προκαλέσει το θαυμασμό αλλά και την απορία όλων. Ο σπουδαίος μηχανικός του παρελθόντος χρειάζεται τη βοήθειά σου για να το ελέγξει!
Μάθε τα μυστικά της αυτοκίνησης με βοηθούς σου τον Αρχιμήδη και τον Κτησίβιο. Κοντά τους θα ανακαλύψεις τις τεχνολογίες ελέγχου ενός αυτοκινήτου καθώς και τις τεχνολογίες με τις οποίες το δικό σου αυτοκίνητο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία τώρα και στο μέλλον! Αλήθεια, πως μπορεί να μοιάζει αυτό;
Το δικό σου αυτοκίνητο είναι μοναδικό, κι όμως συνδέεται άμεσα με την αρχαία ελληνική τεχνολογία! Συγκεντρώνοντας γνώσεις, υλικά και φαντασία θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι μηχανικοί του μέλλοντος αντλώντας έμπνευση από ένα ένδοξο παρελθόν.
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα εργαστήρια:
▪ Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 6 – 12 ετών.
▪ Διάρκεια: 60’
▪ Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ (παιδί).
▪ Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
▪ Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα.
▪ Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
▪ Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
▪ Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.
Δελτίο τύπου και φωτογραφίες του εκδοτικού οίκου Ελληνοεκδοτική για τις 3 παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα στην Ραφήνα την Θήβα και την Αθήνα για το συλλογικό τόμο για τη Σμύρνη.
Δελτίο τύπου
36 συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Σε Αθήνα, Ραφήνα και Θήβα ταξίδεψε ο συλλογικός τόμος της Ελληνοεκδοτικής με τίτλο «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης». Μία συλλογή διηγημάτων- σε επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη- που δίνει την ευκαιρία να ιχνηλατήσουμε πώς μπόλιασε τη μνήμη και πώς γονιμοποίησε την πένα νεότερων δημιουργών η Μικρασιατική καταστροφή, η πλέον πρόσφατη τραγωδία του σύγχρονου ελληνισμού. Αποσπάσματα των διηγημάτων διάβασαν στην εκδήλωση της Αθήνας ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης, της Ραφήνας η ηθοποιός Μαρία Σκούντζου και στη Θήβα η δημοσιογράφος Λίτσα Τότσκα η οποία συντόνισε τις εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θήβα.
Χρέος μας, η συλλογική μνήμη να μην καταληφθεί από συλλογική αμνησία. Να αγγίζεις το φορτίο της μνήμης, να υπάρχεις συνειδητά στο παρόν και να αγωνίζεσαι για το μέλλον. Αυτό είναι το τρίπτυχο που πρέπει να αποτελεί οδηγό μας.
Με τον έγκυρο λόγο τους πλαισίωσαν την παρουσίαση της Αθήνας ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης και της Θήβας ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς και ο συγγραφέας-επιμελητής του τόμου, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Οι ιστορικοί κρατούν το κλειδί για όσα συνδέουν το χθες με το σήμερα στη ζωή μας. Όπως έχει πει και η Σιμόν Βέιλ: «Το να έχεις ρίζες είναι η πιο σημαντική και παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής». Συνοδοιπόρος στις παρουσιάσεις της Ραφήνας και της Θήβας ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής ο οποίος συμμετέχει στον συλλογικό τόμο.
Όλοι έχουμε τη δική μας Σμύρνη. Ένα χαμένο παράδεισο όπου η κατοικεί η μνήμη αλλά συχνά κάνει χώρο στη φαντασία για να συμπληρώσει όσα δεν πρόλαβαν να ειπωθούν. Μόνο που η πραγματική Σμύρνη είναι πολλά περισσότερα. Μία πόλη σύμβολο, ζυμωμένη με χαρές και λύπες, με πολλούς πρωταγωνιστές κι άλλους τόσους «αφανείς» ήρωες, που αδημονούν να μας πουν την ιστορία τους. Έναν αιώνα μετά, η λάμψη της Σμύρνης δε λέει να σβήσει, ούτε όμως και οι φλόγες που την κατέκαψαν. Εξακολουθεί να πυρπολεί το συλλογικό ασυνείδητο, όπως αποκαλύπτει ο συλλογικός τόμος της Ελληνοεκδοτικής με τίτλο «36 συγγραφείς γράφουν για τη Σμύρνη της φαντασίας και της μνήμης». Κι αυτό λέει πολλά…