Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” Newsletter 3: “Εκφοβισμός”

Πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” Newsletter 3: “Εκφοβισμός”

1

Ενημέρωση για την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων για τη θεματική “Εκφοβισμός”

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο και το βιωματικό εργαστήριο σχετικά με τον Εκφοβισμό, τα οποία πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά στις 7 και 14 Δεκεμβρίου 2022.

2

Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: “Μιλάμε με τους ειδικούς για τον Εκφοβισμό” που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, οι συμμετέχοντες συζήτησαν με τις ειδικούς σχετικά με τη διαφοροποίηση του εκφοβισμού (της σκόπιμης και συστηματικής πράξης που βλάπτει το άλλο άτομο και βασίζεται στην ανισότητα εξουσίας) από το πείραγμα, καθώς και για τα είδη του εκφοβισμού και τους λόγους που συμβαίνει. Αναφέρθηκαν οι συνέπειες του εκφοβισμού για τους εμπλεκομένους, δηλαδή για το θύτη, το θύμα και τους παρατηρητές, καθώς και τα διαφορετικά σημάδια αναγνώρισης του παιδιού που εκφοβίζεται και του παιδιού που εκφοβίζει.

Δόθηκε έμφαση στους τρόπους υποστήριξης των παιδιών – θυμάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται

✅ Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, κάνοντας μαζί ένα σχέδιο δράσης αντιμετώπισης.
✅ ΔΕΝ προτρέπουμε το παιδί στη βία
✅ Συνεργαζόμαστε με το σχολείο και μιλάμε στους εκπαιδευτικούς.
✅ Ενθαρρύνουμε το παιδί στη δημιουργία νέων σχέσεων.
✅ Παροτρύνουμε να μιλήσει σε έναν φίλο/παρατηρητή και να ζητήσει υποστήριξη.

3

Μία εβδομάδα αργότερα (14/12), στο Βιωματικό Εργαστήριο: “Εκφοβισμός – Πρακτικές συμβουλές, ασκήσεις και εργαλεία για γονείς” πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και συζητήσεις σε ομάδες.

Οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν στις ομάδες συζήτησης που συμμετείχαν και στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τους τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού (για παιδί-θύμα, παιδί-θύτη, παιδί-παρατηρητή). Συζήτησαν πάνω σε μελέτες περίπτωσης περιστατικών εκφοβισμού και αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις σχετικά με την πιθανή αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού. Τέλος, μπήκαν στο ρόλο του γονέα και του παιδιού, με στόχο την κατανόηση της εκάστοτε εμπειρίας, την ενσυναίσθηση και την αντίληψη του φαινομένου εις βάθος.

Το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για το παιδί μου” υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, και την ενδυνάμωση και ενίσχυση του ρόλου γονέων, κηδεμόνων και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού, για σημαντικά ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο και ολόκληρη την οικογένεια.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τις εκπαιδευτικές δράσεις που θα ακολουθήσουν, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ινστιτούτο Prolepsis
Φραγκοκκλησιάς 7, 151 25, Μαρούσι
T : +30 210 6255700   |   F : +30 210 6106810

4

Δεκέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ΑΡΤΑ

[smartslider3 slider=”2″]

Σαν σήμερα

6/10/1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση