Μάιος 2010: “Μια μέρα με τον Μίνωα”
3η Επανάληψη εκπαιδευτικού Προγράμματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού Φωτογραφία – Σκηνοθεσία : Φίλιππος Κουτσαφτής Συμμετείχαν οι Αρχαιολόγοι : Χρυσουλάκη Στέλλα , Βοκοτόπουλος Λεωνίδας , Βενιέρη Γιάννα , Πίνη Εύη
Επίσκεψη στο Μινωικό Ανάκτορο
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας
14_Απριλίου_2011. Άγιος Εφραίμ. Στο “Αλώνι” .
24 Οκτωβρίου 2014 _ “Ζάκρος, βόλτα στο παρελθόν με τους πολίτες του μέλλοντος”
Δημιουργία εντύπου
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με φορέα υλοποίησης την διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου στην δράση “Πόλη και Πολιτιστική ταυτότητα”
H Ζάκρος Σητείας Λασιθίου- ως αγροτικός οικισμός με μακραίωνη ιστορία και δυναμικό παρόν- επιλέχθηκε από τον υπουργείο Πολιτισμού ως μία από τις 9 περιφέρειες σύγκλισης στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος <<Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση>> με φορέα υλοποίησης την διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου στην δράση <<Πόλη και Πολιτιστική ταυτότητα>>.
Στο πρόγραμμα αυτό που ως στόχο είχε να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου του καθώς και την διάδοση και διάσωση της ντόπιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητήθηκε από το 3θέσιο δημοτικό σχολείο της Ζάκρου να γίνει ο σύνδεσμος γνώσης των μαθητών με το πολιτιστικό τους περιβάλλον.
Η κυρία Ναυσικά Δασκαλάκη, δασκάλα και διευθύντρια στο 3θέσιο Δημοτικό σχολείο Ζάκρου Σητείας, με προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού και διοργάνωσε δράση με πεζοπορική διάσχιση του φαραγγιού των νεκρών Ζάκρου και προορισμό το Μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.
Όσο τα παιδιά τόσο και οι γονείς, έζησαν μια μοναδική εμπειρία -απόδραση από στην καθημερινότητά τους και αποδείχτηκε έμπρακτα η διάθεση για δουλειά και προσφορά της εκπαιδευτικού , στην επιμόρφωση των παιδιών του ακριτικού χωριού που λέγεται Ζάκρος . (Στέλλα Αϊλαμάκη_ Δημοτική Σύμβουλος)
https://104fm.gr/apopseis/ζάκρος-βόλτα-στο-παρελθόν-με-τους-πολί/
Το έντυπο : https://blogs.sch.gr/dimzakro/files/2023/05/Zάκρος-_-9-τόποι-αφηγούνται-55530048.pdf
Η όλη δράση του προγράμματος καταλήγει στην δημιουργία εντύπου , με αναφορά στην έννοια πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου, παρελθόν παρόν μέλλον και γνωριμία-επαφή με εκπαιδευτικά εργαλεία. Το έντυπο στάλθηκε στην διεύθυνση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ψηφιακά στους κόμβους του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού.
26 Μαρτίου 2017_. Μινωικός Πολιτισμός_. Στο ” Φαράγγι των Νεκρών”.
25 Μάϊου 2017 . Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο θεματικό πάρκο “Λαβύρινθος”
08 Οκτωβρίου 2017 . ” Καθαρίζουμε την παραλία της Κάτω Ζάκρου”_ Σε συνεργασία με ην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, “HELMEPA”
Μια περιβαλλοντική δράση των μαθητών του Σχολείου μας σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, “HELMEPA” , τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου, της Δημοτικής Αρχής , καθώς και Γονέων / Κηδεμόνων των παιδιών .
15 Μαρτίου 2018 . Το νερό. Στην “Πηγή” της Ζάκρου.
“Το νερό ..πολύτιμες σταγόνες..”
25 Απριλίου 2018 . “Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου”
Στην είσοδο του “Φαραγγιού των Νεκρών”
14 Οκτωβρίου 2018 . ” Καθαρίζουμε την παραλία της Κάτω Ζάκρου”
Μια περιβαλλοντική δράση των μαθητών του Σχολείου μας σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, “HELMEPA”.
17 Οκτωβρίου 2018. Θρησκευτικά Γ Δημοτικού . ” Θρησκευτικές γιορτές_μέρες γεμάτες χαρά και σημασίες”_ “Χαιρόμαστε γιορτάζοντας”
Δραστηριότητες: Πηγαίνουμε μια βόλτα στη γειτονιά μας και εντοπίζουμε πού βρίσκεται η κοντινότερη στο σχολείο μας εκκλησία. Κρατάμε σημειώσεις: Πού βρίσκεται; Σε ποιεςοδούς; Σε πλατεία; Τι άλλο υπάρχει γύρω; Πόσο μακριά από το σχολείο μας; Στην τάξη φτιάχνουμε το πλάνο της γειτονιάς μας σχεδιάζοντας τον ναό της και το σχολείο μας.
29 Οκτωβρίου 2018. ” Aφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας για την προστασία του περιβάλλοντος”.
Περιβαλλοντική δράση . ” Μαζεύουμε τα πλαστικά που άφησαν πίσω τους οι επισκέπτες του καλοκαιριού από τον δρόμο που οδηγεί στο φαράγγι των Νεκρών”
29-10-2018. Τα φυτά του τόπου μου. Τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μου.
“Το αμπέλι”
“Επίσκεψη στο αποστακτήριο ρακής” .
Τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο παρασκευής ρακής. Δοκίμασαν γλυκό του κουταλιού σταφύλι , σταφίδες , πετιμέζι. Ακούσαμε παραμύθια , μύθους που σχετίζονται με το αμπέλι. Έπειτα χωρισμένοι σε ομάδες δουλέψαμε φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα μας. Μετά από τόση κούραση ο Σύλλογος Γονέων μας έψησε σουβλάκια . Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς. Ο κύριος Γιάννης Σωμαράς φρόντισε να μας διασκεδάσει με το λαούτο του.
8,9,10 Απριλίου 2019. ” Η πηγή της Ζάκρου , τα πετρώματα και τα φυτά του τόπου μου’ Εκπαιδευτική Περιβαλλοντική δράση σε συνεργασία με την Αμαλία Φιλιππάκη – Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) για την Αειφορία και οι Υεπύθυνοι των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρήτης και το Γεωπάρκο Σητείας . Στη δράση συμμετείχε το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας.
8 Απριλίου , τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου συγκεντρώνουν υλικό για σπάνια απειλούμενα φυτά του τόπο τους.
Το υλικό της έρευνάς μας : https://blogs.sch.gr/dimzakro/files/2023/05/project_08_04_2019-φυτά-του-τόπου-μου-1.pdf
9 Απριλίου , επισκεπτόμαστε τον Γυναικείο Συνεταιρισμό “Μελίων” , όπου με τη βοήθεια τους παρασκευάζουμε παραδοσιακά γλυκίσματα για να προσφέρουμε στους φιλοξενούμενούς μας.
10 Απριλίου , Υλοποίηση της δράσης .
Αρχικά υποδεχόμαστε τους προσκεκλημένους μας με μια μαντινάδα.
Η μαντινάδα μας: https://blogs.sch.gr/dimzakro/files/2023/05/Χίλια-καλώς-ορίσετε-χίλια-και-δυό-χιλιάδες.pdf
Έπειτα παρουσιάζουμε την εργασία μας για τα απειλούμενα φυτά του τόπου μας.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τον δρόμο του νερού μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι ” “e- GEO Discover . Τέλος φτάσαμε στην πηγή. Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και με τρόπο παιγνιώδη μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα για το νερό, την χλωρίδα και τα πετρώματα του τόπου μας.
11 , 13 Μάϊου 2019 : ” Ο Μινωικός Πολιτισμός – Σύνδεση με την τοπική Ιστορία”
Εκπαιδευτική δράση: ” Το Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου “
Στα πλαίσια της δράσης επισκεφθήκαμε το μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου. Μέσα από το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού γνωρίσαμε τους χώρους τη χρησιμότητα και την σπουδαιότητά τους. Τέλος διαβάσαμε την ιστορία του ” Ραμύ” ενός ποντικού που τυχαία βρέθηκε στο παλάτι του Μίνωα στην Κ. Ζάκρο. Μια εκπαιδευτική περιήγηση στο ανάκτορο και στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας.
” Ο Ραμύς στο ανάκτορο της Ζάκρου” , Κείμενο : Εύη Πίνη , Αρχαιολόγος
Τις επόμενες μέρες επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Σητείας , όπου δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα που βρέθηκαν στο Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου. Ομαδικά δούλεψαν φύλλα εργασίας που σχετίζονται με το παλάτι και τα ευρήματα της Ζάκρου.
Μετά την ξενάγηση κι αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μας … Ήρθε η ώρα για ξεκούραση.
10 Ιουνίου 2019 . Ημερήσια Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου .
06 Οκτωβρίου 2019 . ” Καθαρίζουμε την παραλία της Κάτω Ζάκρου”_ Σε συνεργασία με ην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, “HELMEPA”
Μια περιβαλλοντική δράση των μαθητών του Σχολείου μας σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, “HELMEPA” , τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου, της Δημοτικής Αρχής , καθώς και Γονέων / Κηδεμόνων των παιδιών .
14 Νοεμβρίου 2019.
Μελέτη Περιβάλοντος : Project _Τμήμα: Γ΄- Δ΄ _ 1η Διδακτική επίσκεψη
O τόπος μας: O τρόπος ζωής άλλοτε και τώρα_ O τόπος μας: Mέρη με ιστορία. Θρησκευτικά μνημεία στον τόπο μας.
Στην “Πηγή” της Ζάκρου
Στην εκκλησία του “Αφέντη Χριστού _ Πηγή
Στην Κάτω Πηγή _ Στον παλιό Νερόμυλο στο “Μέσα Μύλο”
Στον Άγιο Γεώργιο “Σκουλάφτο’
H παράδοσή μας: Όσα «έφτασαν» σε μας από παλιά_ Στο Λαογραφικό Μουσείο ” _
Ο Νερόμυλος του “Ροδονοβαγγελή“
05 Δεκεμβρίου 2019.
Μελέτη Περιβάλοντος : Project _Τμήμα: Γ΄- Δ΄ _ 2η Διδακτική επίσκεψη
O τόπος μας: O τρόπος ζωής άλλοτε και τώρα_ O τόπος μας: Mέρη με ιστορία. Θρησκευτικά μνημεία στον τόπο μας.
Στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής .
Στην Παναγία του Βίγλου .
29 Ιανουαρίου 2020 .
Μελέτη Περιβάλοντος : Project _Τμήμα: Γ΄- Δ΄ _ 3η Διδακτική επίσκεψη
O τόπος μας: O τρόπος ζωής άλλοτε και τώρα_ O τόπος μας: Mέρη με ιστορία. Θρησκευτικά μνημεία στον τόπο μας.
Στο ξωκκλήσι του Αγίου Εφραίμ της Ζάκρου
10 Φεβρουαρίου 2020 .
Μελέτη Περιβάλοντος : Project _Τμήμα: Γ΄- Δ΄ _ 4η Διδακτική επίσκεψη
O τόπος μας: Τα φυτά του τόπου μου . Τα Προϊόντα . O τρόπος ζωής άλλοτε και τώρα_ Mέρη με ιστορία
H παράδοσή μας: Όσα «έφτασαν» σε μας από παλιά _Δημιουργήματα της φύσης και έργα του ανθρώπου
Στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου .
Το πρώτο πιεστήριο παραγωγής Ελαιόλαδου.
Το παλιό ελαιοτριβείο
Το σύγχρονο ελαιουργείο και συσκευαστήριο λαδιού της Ζάκρου
28 Μάϊου 2021 . Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον. ” Στην Πηγή της Ζάκρου”
9 Νοεμβρίου 2021. Περιβαλλοντική δράση _“Ανθισμένα παρτέρια ….ανθισμένες ψυχές”
Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου σήμερα Τρίτη, 09/11/2021 σε συνεργασία με το τμήμα Καθαριότητας &Πρασίνου του Δήμου μας και την Κοινότητα Ζάκρου στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος ” Ανθισμένα παρτέρια…ανθισμένες ψυχές” φύτεψαν καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια στα παρτέρια της Ζάκρου.
Γιατί…η συμπεριφορά μας και οι δικές μας ενέργειες, καθώς και όλων των ανθρώπων, έχουν άμεση σχέση και αλληλεπίδραση με τον τόπο στον οποίο ζούμε. Γιατί….όλοι μαζί μπορούμε να εξωραΐσουμε και να φροντίσουμε τον τόπο μας και ΓΙΑΤΙ…..το μέλλον της γης ..είναι στα χέρια των παιδιών μας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ:
Τα παιδιά μας και τους εκπ/κούς του σχολείου μας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της όλης δράσης.
Τον Κο Βουτυράκη Κωστή που μας μετέφερε αφιλοκερδώς το χώμα με το οποίο γεμίσαμε τα παρτέρια μας .
Τον Κο Σεμερτζάκη Σταύρο , υπάλληλο στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου για την ουσιαστική βοήθειά του.
Και φυσικά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, πάντα παρών σε κάθε εγχείρημά μας, για το υπέροχο κέρασμα. Μερικά σουβλάκια και πιτούλες ήταν ό,τι πρέπει μετά από τόση κούραση..
24 Φεβρουαρίου 2022 · Τσικνοπέμπτη
“Γίνε κι εσύ Ρεπόρτερ” . ” Ραδιοφωνική Εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ζάκρου”
Τσικνοπέμπτη σήμερα και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου φιλοξενήθηκαν στον ραδιοφωνικό σταθμό Ζάκρου , όπου παρουσίασαν μια εκπομπή αφιερωμένη στο Τριώδιο: στην Τσικνοπέμπτη , στις Αποκριές , στην Καθαρά Δευτέρα , στους θρύλους , στις παραδόσεις και στα έθιμα τωρινών κι αλλοτινών εποχών του χωριού μας …Που σχετίζονται με τις μέρες αυτές και που έχουν τις καταβολές τους βαθιά μέσα στον χρόνο , απόηχος της Βυζαντινής μας παράδοσης και των βακχικών γιορτών προς τιμή της μητέρας φύσης και του Διόνυσου , του θεού του κρασιού, του γλεντιού και της βλάστησης .
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας για την εξαιρετική εργασία τους και για την προσπάθειά τους να συλλέξουν και να οργανώσουν το υλικό της εκπομπής.
Ευχαριστούμε πολύ τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ζάκρου για τη φιλοξενία , Τον φίλο μου τον Γιάννη που βοήθησε τα παιδιά με τα μικρόφωνα και τη μουσική.
Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού& Νηπιαγωγείου Ζάκρου που ετοίμασαν για τα παιδιά μας ένα υπέροχο τραπέζι Τσικνοπέμπτης.
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 . ” Παγκόσμια ημέρα νερού”
“Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας”
Σχετικό Video : https://www.youtube.com/watch?v=PlvtQNNs0mQ&t=4s
Σήμερα , 22 Μαρτίου , Παγκόσμια ημέρα Νερού το σχολείο μας , σε συνεργασία με τον Συντονιστή Γεωπάρκου Σητείας Κο Περάκη Βαγγέλη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας Κο Λυμπερίου Κωστή αποφασίσαμε να οργανώσουμε τη σημερινή δράση.
Η δράση μας ξεκίνησε από το σχολείο μας και συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ζάκρου, μιας και οι καιρικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να ακολουθήσουμε τον δρόμο του νερού και να περιηγηθούμε σε μέρη που αποτελούν σημεία αναφοράς και που σχετίζονται με το νερό.
Αρχικά μιλήσαμε για την πηγή της Ζάκρου. Μέσα από ψηφιακό υλικό, γνωρίσαμε την ιστορία της μια ιστορία χιλιάδων χρόνων , καθώς και για τη σπουδαιότητά της για την ύπαρξη ζωής και την ανάπτυξη πολιτισμού, από το μινωικά χρόνια μιας κι απομεινάρια το αγωγού που διοχέτευε το νερό στο μινωικό ανάκτορο της Κ. Ζάκρου σώζονται ακόμα μέσα στο φαράγγι των νεκρών.
Αφού τα παιδιά Χωρίστηκαν σε ομάδες , διαδραστικά , με τρόπο παιγνιώδη μελέτησαν το οικοσύστημα της πηγής μας, τις σχέσεις άβιών κι έμβιών , τη χλωρίδα και την πανίδα, έφτιαξαν τροφικές αλυσίδες και φυσικά δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι. ” Το παραμύθι της πηγής που την έλεγαν Ζάκρο” .
” Το παραμύθι της πηγής που την έλεγαν Ζάκρο” , από τη μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης , Βδοκάκη Μυρτώ.
https://blogs.sch.gr/dimzakro/files/2023/05/ΤΟ-ΠΑΡΑΜΥΘΙ-ΤΗΣ-ΠΗΓΗΣ-ΠΟΥ-ΤΗΝ-ΕΛΕΓΑΝ-ΖΑΚΡΟΣ.pdf
Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια που σχετίζονται με τη γεωλογία μάθαμε πώς δημιουργήθηκε η πηγή , γνωρίσαμε τον ρόλο των πετρωμάτων , πώς αυτά συμβάλλουν στη συγκράτηση του νερού και την κίνηση του νερού στα υπόγεια ποτάμια.
Έπειτα διαδικτυακά επισκεφθήκαμε τον παλιό νερόμυλο όπου στεγάζεται και το λαογραφικό μας μουσείο , τον νερόμυλο του Ξώπαπα… Γνωρίσαμε την ιστορία του. Μεσα από παιχνίδια τα παιδιά γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας του νερόμυλου , έφτιαξαν τους δικούς τους νερόμυλους
Ήρθαν σε επαφή με χώρους πολιτισμικής αναφοράς του τόπου τους. Με αντικείμενα που σχετίζονται με το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοσή μας. Γνώρισαν τη χρήση και τη χρησιμότητα τους δίνοντας πάντα έμφαση στη σημασία του νερού στη ζωή των ανθρώπων κατά τη πάροδο των χρόνων μέσα στους αιώνες.
Έπειτα πήραμε μια ανάσα στη βρύση του Χόγκαρθ, γνωρίσαμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν και πώς σχετίζεται με τον μινωικό πολιτισμό που χιλιάδες χρόνια πριν ήκμασε στην Κ, Ζάκρο, έναν πολιτισμό που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού.
Τελευταίος σταθμός το καφενείο του χωριού μας. Εκεί ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, πάντα δίπλα μας , παραστάτης κι αρωγός σε κάθε μας εγχείρημα , είχε ετοιμάσει ένα υπέροχο τραπέζι για όλους κι όλες που συμμετείχαν στη σημερινή δράση.
ΜΗΝΥΜΑ
Η διαφύλαξη με κάθε τρόπο του νερού, εκείνου του ανεκτίμητου δώρου που η φύση απλόχερα χάρισε σε τούτον εδώ τον τόπο .
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τους εκπ/κούς του σχολείου μας, τον Συντονιστή Γεωπάρκου Σητείας Κο Περάκη Βαγγέλη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας Κο Λυμπερίου Κωστή. Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Ευχαριστούμε πολύ και την Κα Τζαβολάκη Σταυρούλα που κάλυψε δημοσιογραφικά τη σημερινή δράση , μια δράση αφιερωμένη στο ΝΕΡΟ, στη Ζάκρο και τον φυσικό πλούτο της .
Μάιος 2022″ Ζάκρος , από τη σιωπηλή γη στο μινωικό ανάκτορο”
Στις 24/25/26/27 Μαΐου 2022 υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ζάκρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «ΖΑΚΡΟΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων .
Μέσα από αυτήν τη δράση δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με τον Μινωικό Πολιτισμό που χιλιάδες χρόνια πριν ήκμασε στον τόπο μας , να γνωρίσουν χώρους πολιτισμικής αναφοράς και στοιχεία του πολιτισμού μας από την αρχαιότητα έως σήμερα , να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους και να εκτιμήσουν τη συμβολή της στην τοπική κοινωνία. Κι όλα αυτά μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους , διαδραστικά , με τρόπο παιγνιώδη , πάντα με γνώμονα την ομαδικότητα και τη συνεργασία.
Μια διαδρομή που βάδισαν γενιές και γενιές μαθητών/τριών , φέτος μετά από 34 χρόνια φτάνει στο τέλος της. Τα συναισθήματα ανάμειχτα , με την ευχή οι δρόμοι κάποτε να σμίξουν ξανά . Ευχαριστούμε από καρδιάς :
Τις αρχαιολόγους Στέλλα Χρυσουλάκη , Εύη Πίνη , Αλεξάνδρα Σαλίχου και τον Δημήτρη Λένη για τις υπέροχες φωτογραφίες του. Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ζάκρου για τη στήριξή του και την ουσιαστική συμβολή του στην πραγμάτωση της όλης δράσης.
Τους ανθρώπους που εργάζονται στο μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου . Όλους τους γονείς των παιδιών μας που βοήθησαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
5 Ιουνίου 2022 . ” Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος”
Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, όμως υπάρχει Μόνο Μία Γη….Αυτό είναι το σύνθημα για όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιήθηκαν σε όλον τον πλανήτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος την Παρασκευή, 03/05/2022 τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ζάκρου ανέλαβαν να καθαρίσουν την περιοχή γύρω από το σχολείο μας , την είσοδο του χωριού μας , την πλατεία μας και την παιδική χαρά !!!
Γιατί η φύση λειτουργεί διαφορετικά από τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων…
04-10-2022 : “Ξενάγηση στο Γεωπάρκο Σητείας”
Η Κοινή Γραμματεία του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα Κύπρος 2014- 2020» υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης , στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2022 (ECDAY 2022), διοργάνωσε εκδήλωση την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 από τις 09:30 μέχρι τις 14:00 με τίτλο: «Ξενάγηση στο Γεωπάρκο Σητείας και περιπατητική διαδρομή στο Φαράγγι Ζάκρου» στην οποία συμμετείχαν και τα παιδιά του σχολείου μας.
Αφετηρία της εκδήλωσης ήταν το Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου στη Ζάκρο, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου από έμπειρους ξεναγούς και υπεύθυνους του Γεωπάρκου, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παίξουν με ένα ψηφιακό παιχνίδι, που προσφέρεται από το Μουσείο. Στη διάρκεια της διαδρομής, πραγματοποιήθηκε κυνήγι θησαυρού, ενώ στο χώρο διανεμήθηκε προωθητικό υλικό του Προγράμματος .Επίσης το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας συνόδευσε την εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς..
18 Ιανουαρίου 2023 . Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ του Λέο Μπουσκάλια
Στην πηγή της Ζάκρου
Δραστηριότητες
Πάνω στο δέντρο του Φρέντυ είχε τη φωλιά του ένα πουλί. Όταν γεννήθηκαν τα μικρά του, τους διηγήθηκε την ιστορία του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ. Τι να τους είπε;
Παίζουμε την ιστορία του Φρέντυ χρησιμοποιώντας το σώμα, την κίνηση και την έκφρασή μας.Φαντάζομαι το Φρέντυ σε κάθε εποχή. Μαζεύω ή ζωγραφίζω φύλλα διαφορετικών δέντρων και φτιάχνω μια συνεικόνα (κολάζ)
27 Απριλίου έως 02 Μάϊου 2023 . Project : ” To πιο γλυκό ψωμί ”
Προετοιμασία στο σχολείο , αφήγηση του λαϊκού παραμυθιού “Το πιο γλυκό ψωμί” . Έπειτα ακολουθώντας τον δρόμο του νερού οδηγηθήκαμε στην πηγή της Ζάκρου . Εκεί μάθαμε για τη συμβολή του νερού στη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού τα παλαιότερα χρόνια , αφού χάρη σε αυτό λειτουργούσαν οι Νερόμυλοι.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το “αλώνι’ . Μέσα από τρόπο παιγνιώδη γνωρίσαμε τη διαδικασία του αλωνίσματος.
Σειρά είχε η Επίσκεψη στους “Παλιούς Νερόμυλους ” , όπου είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε χώρους κι αντικείμενα που σχετίζονταν με το όργωμα , τη σπορά του σιταριού, τον θερισμό, το αλώνισμα , το λίχνισμα , το άλεσμα του σιταριού, την παρασκευή και το ψήσιμο του ψωμιού.
8 Ιουνίου 2023
“Δικταίον Άντρο” – Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας