Μαθητές Ενεργοί Πολίτες: Ανακύκλωση Ρούχων και Δράση στους Δρόμους του Χωριού

Μια ξεχωριστή δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση και την υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και την κοινότητα πραγματοποίησαν οι μαθητές των Δ’ και ΣΤ’ τάξεων, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ενεργός Πολίτης».

Η αρχή έγινε μέσα από ένα απλό αλλά ουσιαστικό κάλεσμα: κάθε παιδί έφερε από το σπίτι του ρούχα που δεν φορούσε πια, με σκοπό να τους δώσει μια δεύτερη ζωή. Η συλλογή ήταν εντυπωσιακή! Στη συνέχεια, τα παιδιά – με συνοδεία των εκπαιδευτικών τους – μετέφεραν τις σακούλες στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων, αποδεικνύοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινά από απλές καθημερινές μας πράξεις. Η δράση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Ακολούθησε μια βιωματική περιήγηση στους δρόμους του χωριού. Οι μαθητές, με μάτια παρατηρητικά και διάθεση προσφοράς, εντόπισαν και κατέγραψαν προβλήματα όπως σκουπίδια σε ακατάλληλα σημεία, αδέσποτα ζώα χωρίς σήμανση ή τροφή, προβληματικά πεζοδρόμια και άλλες ελλείψεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Η εμπειρία αυτή δεν ήταν μόνο εκπαιδευτική, αλλά και βαθιά ουσιαστική. Τα παιδιά έμαθαν πως η συμμετοχή, η ευθύνη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας είναι βασικά χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη. Μέσα από απλές πράξεις απέδειξαν ότι η αλλαγή ξεκινά από τους ίδιους και ότι η φροντίδα για το κοινό καλό δεν έχει ηλικία.

Όπως είπε ο μαθητής της ΣΤ’ τάξης, Γιώργος,
«Ένιωσα πολύ περήφανος που κάναμε κάτι χρήσιμο. Είναι ωραίο να βοηθάς χωρίς να σου το ζητήσει κανείς.»

Και όπως πρόσθεσε η μαθήτρια της Δ’ τάξης, Δήμητρα,
«Μου άρεσε που ήμασταν όλοι μαζί και προσέξαμε το χωριό μας. Θέλω να το ξανακάνουμε!»

eikona Viber 2025 05 30 13 59 53 587

Αλληλογραφία με Νόημα: Η Ε’ Τάξη του Δημοτικού Βιλίων Γίνεται Ενεργός Πολίτης!

Μια ιδιαίτερη εμπειρία συνεργασίας, δημιουργίας και ενεργής συμμετοχής έζησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων, μέσα από ένα όμορφο πρόγραμμα αλληλογραφίας με την αντίστοιχη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Λαγκαδά. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού του Ενεργού Πολίτη, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σοφίας Βαρδαλή και Συμεών Καβαλάρη, ενώ από την πλευρά του Ηρακλείου Λαγκαδά, την ευθύνη είχε ο δάσκαλος Νικόλαος Βαρδαλής, με την τάξη που φιλοξενεί μαζί μαθητές Ε’ και ΣΤ’.

Η αλληλογραφία κράτησε για αρκετές εβδομάδες και κάθε επιστολή ήταν ένα ξεχωριστό κομμάτι σε αυτή την κοινή διαδρομή των παιδιών προς την κατανόηση και την εφαρμογή της έννοιας του ενεργού πολίτη. Η αρχή έγινε με γράμματα γνωριμίας, στα οποία τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους, την τάξη τους και το σχολείο τους.

Στη συνέχεια, μέσα από δημιουργικές ανταλλαγές, οι μαθητές/-τριες εισήχθησαν στην έννοια του ενεργού πολίτη: τι σημαίνει, ποιες είναι οι αξίες που τον χαρακτηρίζουν, αλλά και ποιες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνει. Ακολούθησαν επιστολές όπου οι μαθητές των δύο σχολείων μοιράστηκαν τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν.

Η αλληλεπίδραση κορυφώθηκε με την ανταλλαγή παρουσιάσεων PowerPoint από κάθε σχολείο, δημιουργοί των οποίων υπήρξαν οι ίδιοι οι μαθητές/-τριες. Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν φωτογραφίες του σχολείου και του κάθε παιδιού, περιγραφές για τον τόπο τους και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο τέλος του προγράμματος.

  1. Το Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Λαγκαδά πραγματοποίησε δεντροφύτευση και ανθοφύτευση στον αύλειο χώρο και σε σημεία γύρω από το σχολείο και το χωριό, χαρίζοντας χρώμα, ζωή και πνοή στην περιοχή. Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μια ουσιαστική υπενθύμιση της ευθύνης που έχουμε όλοι απέναντι στο περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στη φύτευση νέων φυτών και δέντρων, μαθαίνοντας στην πράξη πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και φιλικού τόπου. Ένα σχολείο που ανθίζει δεν είναι απλώς πιο όμορφο· είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, φροντίδας και συμμετοχής. Μέσα από αυτή τη συμβολική αλλά και πρακτική ενέργεια, οι μαθητές ένιωσαν τη δύναμη της δράσης και κατανόησαν βαθύτερα τον ρόλο που μπορούν να έχουν ως υπεύθυνοι πολίτες από μικρή ηλικία.
  2. Η Ε’ τάξη του Δημοτικού Βιλίων, από την πλευρά της, οργάνωσε συλλογή σκουπιδιών, διαχωρισμό σε ανακυκλώσιμα υλικά και επιπλέον συλλογή χρησιμοποιημένου λαδιού, το οποίο προσέφεραν σε συνεργαζόμενο οργανισμό. Ως ανταπόδοση, ο οργανισμός θα προσφέρει γραφική ύλη στο σχολείο, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλική προσφορά και την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Η δράση αυτή έδειξε πως η επικοινωνία, ακόμη κι από απόσταση, μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη για αλλαγή και συνειδητοποίηση. Τα παιδιά ήρθαν κοντά, αντάλλαξαν ιδέες, δημιούργησαν και τελικά έγιναν μικροί αλλά ουσιαστικοί ενεργοί πολίτες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΛΑΓΚΑΔΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΛΙΩΝ 

Μαγική Εκπαιδευτική Εμπειρία στο Πλανητάριο

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων, την Τρίτη 27 Μαΐου,  στην πρόσφατη σχολική εκδρομή τους στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Αθήνα. Η επίσκεψη αποτέλεσε αφορμή για να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του Διαστήματος μέσα από εντυπωσιακές προβολές, που συνδύαζαν την επιστήμη με την ψυχαγωγία.eikona Viber 2025 05 27 13 15 38 083Οι μαθητές των μικρών τάξεων (Α’ έως και Γ’) παρακολούθησαν την προβολή «Polaris, το διαστημικό υποβρύχιο και το μυστήριο της Πολικής νύχτας», μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα διδακτική ταινία με ήρωες τον Τζέιμς Χειμέριο, έναν περιπετειώδη πιγκουίνο από τον Νότιο Πόλο, και τον Βλαδίμηρο Τσέχοφ, έναν καλόκαρδο αρκούδο από τον Βόρειο Πόλο. Οι δύο ήρωες αναρωτιούνται γιατί οι νύχτες είναι τόσο μεγάλες στους πόλους της Γης και, με εργαλείο την παρατήρηση των άστρων, ξεκινούν ένα φανταστικό ταξίδι από τη Γη ως τον Άρη και τον Κρόνο, αναζητώντας τις επιστημονικές απαντήσεις. Η ταινία κέρδισε τις καρδιές των παιδιών με τα εντυπωσιακά γραφικά και τη φιλική προσέγγιση της γνώσης.

Παράλληλα, οι μεγαλύτερες τάξεις (Δ’, Ε’ και ΣΤ’) παρακολούθησαν την προβολή «Πέρα από τη Γη – Η μεγάλη περιπέτεια του Διαστήματος», μια συναρπαστική περιήγηση στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, από την εκτόξευση του Σπούτνικ 1 το 1957 μέχρι τις πιο πρόσφατες αποστολές στα πέρατα του Ηλιακού μας συστήματος. Οι μαθητές ταξίδεψαν νοερά από τον Ερμή ως τον Πλούτωνα, εξερευνώντας τη Ζώνη των Αστεροειδών και το Νέφος Όορτ, και ανακάλυψαν τον ρόλο των ρομποτικών αποστολών στην κατανόηση των μυστηρίων του Διαστήματος.

Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αποτέλεσε για όλους τους μαθητές μια αξέχαστη εμπειρία, προσφέροντας όχι μόνο γνώσεις, αλλά και έμπνευση, φαντασία και μια βαθύτερη σύνδεση με τον κόσμο της επιστήμης και της εξερεύνησης.

Οι μικροί εξερευνητές του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων γύρισαν γεμάτοι ενθουσιασμό και νέα ερωτήματα, έτοιμοι να συνεχίσουν το ταξίδι της γνώσης μέσα και έξω από την τάξη.

Δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για το bullying στο Δημοτικό Σχολείο Βιλίων

Στο Δημοτικό Σχολείο Βιλίων, η σχολική χρονιά σημαδεύτηκε από μια σειρά επιμορφωτικών και βιωματικών δράσεων που στόχευαν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και κυρίως την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού (bullying). Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε όλες τις τάξεις του σχολείου, με τον συντονισμό και την επιστημονική εποπτεία της κοινωνικής λειτουργού κας Ζωγραφιάς Σαμούρη, και στόχευαν στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης, αποδοχής και υγιών κοινωνικών σχέσεων.

Το Παζλ της Αγάπης – Μια βιωματική προσέγγιση στη Δ’ και Ε’ τάξη

Σε μία από τις πιο συμβολικές και δυναμικές δράσεις, στις τάξεις Δ’ και Ε’, τα παιδιά κλήθηκαν να δουλέψουν σε δυάδες. Το ένα παιδί εξέφραζε φράσεις και σκέψεις που μπορεί να πληγώνουν ή να φέρνουν αμηχανία και θλίψη στον άλλον — λέξεις που συχνά αντανακλούν εμπειρίες σχολικού εκφοβισμού. Το δεύτερο παιδί δεν ανταπέδιδε με αρνητισμό, αλλά πρόσφερε ένα κομμάτι από το “Παζλ της Αγάπης”, μια χάρτινη καρδιά που έγραφε πάνω της όμορφα, θετικά λόγια για το παιδί απέναντί του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά ανακάλυψαν τη δύναμη της ευγένειας, της υποστήριξης και της θετικής ανταπόκρισης ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Κύκλος Εμπιστοσύνης – Εκφράζομαι, Ακούω, Μαθαίνω

Στο πλαίσιο των ίδιων δράσεων, δημιουργήθηκε ένας κύκλος ενσυναίσθησης, στον οποίο τα παιδιά μοιράστηκαν προσωπικές στιγμές όπου ένιωσαν εκτεθειμένα ή ευάλωτα λόγω κάποιου περιστατικού σχολικού εκφοβισμού. Ο κύκλος έγινε ένα ασφαλές περιβάλλον αυτοέκφρασης και αλληλοκατανόησης. Οι συμμαθητές άκουγαν, ένιωθαν και μιλούσαν – όχι για να κρίνουν, αλλά για να καταλάβουν, να προτείνουν λύσεις και να στείλουν το μήνυμα ότι κανένα παιδί δεν είναι μόνο.

“Ας γίνουμε φίλοι, Αιμίλιε” – Μια παραμυθένια εισαγωγή στη φιλία

Στις μικρές τάξεις, η δασκάλα παράλληλης στήριξης κα Σοφία Βαρδαλή υλοποίησε μια γλυκιά και ουσιαστική δράση. Μέσα σε μία ζεστή και ήσυχη γωνιά της τάξης, διάβασε στα παιδιά το παραμύθι “Ας γίνουμε φίλοι, Αιμίλιε” των Brigitte Weninger και Eve Tharlet, ένα αγαπημένο βιβλίο από τα δικά της παιδικά χρόνια.

«Ο Αιμίλιος έχει θυμώσει πολύ. Ο καλύτερός του φίλος, ο Φρέντυ — τον έχει εκνευρίσει τόσο πολύ που δεν θέλει να τον ξαναδεί ποτέ! Από εδώ και πέρα θα παίζει μόνος του, θα κάνει κατασκευές μόνος του… γιατί ό,τι μπορεί να κάνει ο Φρέντυ, μπορεί να το κάνει και ο Αιμίλιος! Σιγά το δύσκολο!»
Μέσα από μια απολαυστική και τρυφερή ιστορία, το παραμύθι εξερευνά τα πάνω και τα κάτω μιας φιλίας, δείχνοντας πως ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι μπορεί να διαφωνήσουν — αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η φιλία τους χάνεται.

Μετά την ανάγνωση, ακολούθησε δημιουργικός διάλογος με τα παιδιά για το τι είναι φιλία, πώς θα αντιδράσουν σε αντίστοιχη περίπτωση και τι συναισθήματα τους γεννήθηκαν. Τα παιδιά ζωγράφισαν ό,τι τους ενέπνευσε η ιστορία και αποτύπωσαν με χρώμα και φαντασία τη δική τους εκδοχή της αγάπης, της συγχώρεσης και της φιλίας.

IMG 4316

IMG 4324

IMG 4323

Οπτικοακουστικές εμπειρίες και δημιουργικά μηνύματα

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους με θεματολογία κατά του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, τα παιδιά είδαν στην πράξη τι σημαίνει απόρριψη αλλά και αποδοχή, πώς μοιάζει η αδικία αλλά και πώς χτίζεται το θάρρος. Μετά τις προβολές, ανάρτησαν στους τοίχους της τάξης δικά τους μηνύματα κατά του bullying, με ζωγραφιές, λέξεις-κλειδιά και φράσεις που προάγουν την ενότητα, τον σεβασμό και την αγάπη.IMG 2659

Η παιδαγωγική πρόληψη δεν είναι στιγμιαία – Είναι καθημερινή καλλιέργεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιήθηκαν σταδιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με συνέπεια, φροντίδα και εστίαση στις ανάγκες κάθε ηλικίας και τάξης.

Ακόμη, η κοινωνική λειτουργός του σχολείου μας διοργάνωσε ομάδες γονέων των μαθητών: «Σχολείο και Οικογένεια: Σύμμαχοι για ένα Ασφαλές Μέλλον», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι μορφές και οι επιπτώσεις του εκφοβισμού, τόσο στην ψυχολογική όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του. Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά, αντάλλαξαν εμπειρίες και προβληματισμούς, ενώ ενισχύθηκε η συνεργασία σχολείου-οικογένειας για την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών.

Το Δημοτικό Σχολείο Βιλίων επιβεβαιώνει μέσα από αυτή την πορεία ότι το σχολείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο και τον πιο ουσιαστικό αρωγό στην πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την ελευθερία της έκφρασης, τα παιδιά μαθαίνουν να χτίζουν γέφυρες — όχι τείχη.

Μαθαίνουμε το Αύριο, Ζούμε το Σήμερα – Η ΣΤ’ Τάξη στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Βιλίων

Λίγο πριν το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και το μεγάλο βήμα προς το Γυμνάσιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το νέο τους σχολικό περιβάλλον. Η επίσκεψη στο Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Βιλίων έγινε με στόχο να προετοιμαστούν τα παιδιά για τη μετάβασή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να γίνει με τον πιο ομαλό και φυσικό τρόπο.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, κ. Αριστοτέλης Μπότσης, η δασκάλα της ΣΤ’ τάξης, κα Φλώρα Παγώνη, και ο δάσκαλος κ. Γιώργος Τσακόγιας. Η υποδοχή στο Γυμνάσιο ήταν ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια, με την Διευθύντρια του Γυμνασίου – Λ.Τ., κα Βενετία Κρόμπα, και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να καλωσορίζουν τα παιδιά με χαμόγελα και ενθουσιασμό.

Η φιλόλογος κα Μαρία Λούκου ανέλαβε να ξεναγήσει τους επισκέπτες στους χώρους του σχολείου, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του Γυμνασίου και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η καθημερινότητα των μαθητών. Στο τέλος της επίσκεψης, η τοπική σύμβουλος κα Καλομοίρα Κώνστα προσέφερε στα παιδιά ένα γλυκό κέρασμα, δίνοντας μια γλυκιά νότα στην αποχαιρετιστήρια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην αυλή του σχολείου.

Η ζεστή αυτή εμπειρία άφησε θετικές εντυπώσεις στα παιδιά, που έφυγαν με λιγότερο άγχος και περισσότερη ανυπομονησία για τη νέα αρχή που τους περιμένει τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η ημέρα τους γέμισε με νέες εικόνες και συναισθήματα, οι μαθητές αποφάσισαν να την ολοκληρώσουν με έναν δικό τους τρόπο: οργάνωσαν ένα μικρό πικ-νικ στο γήπεδο της περιοχής, εκεί όπου βρίσκονται τα παγκάκια που αγαπούν να επισκέπτονται. Με παιχνίδι, φαγητό, γέλια και χαλαρή διάθεση, γιόρτασαν το τέλος ενός σημαντικού κεφαλαίου της σχολικής τους ζωής και το όμορφο ξεκίνημα ενός νέου.