ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2025-2026

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΛΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς σας ενημερώνουμε ότι:
Οι αιτήσεις για την εγγραφή των μαθητών/τριών οι οποίοι θα φοιτήσουν
για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2025-
2026, θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 4 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 20
Μαρτίου 2025.

Κατά το σχολικό έτος 2025-2026 στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα
φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν το 2019.
Οι εγγραφές των μαθητών της Α΄ τάξης θα πραγματοποιούνται καθημερινά,
10:30 π.μ.-13:00 μ.μ..

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Αίτηση- Υπεύθυνη Δήλωση –θα την προμηθευτείτε από το σχολείο, αλλά
μπορείτε να την κατεβάσετε και από εδώ για να την έχετε προσυμπληρωμένη.

Aitisi_eggrafis_A_2015-16

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses

2. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την
εγγραφή των μαθητών/τριών με ελληνική ιθαγένεια στα Δημοτικά Σχολεία της
χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους
γονείς αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού
Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ.
Για τους αλλοδαπούς μαθητές, πιστοποιητικό γέννησης επίσημα μεταφρασμένο
ή ληξιαρχική πράξη γέννησης, εφόσον έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

3. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου
στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

4. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.), το έντυπο χορηγείται από το
Δημοτικό σχολείο. Μπορεί να προσκομιστεί στο σχολείο έως και την έναρξη των
μαθημάτων, τον Σεπτέμβριο 2025, το αργότερο.

ΑΔΥΜ

5. Αποδεικτικό στοιχείο της διεύθυνσης κατοικίας όπως: συμβόλαιο μίσθωσης
ακινήτου, φορολογική δήλωση, λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, κινητής
τηλεφωνίας., φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

6. Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

*Την ημέρα εγγραφής του/της μαθητή/τριας στο Δημοτικό σχολείο, συμπληρώνεται
και το έντυπο εγγραφής του παιδιού στο Ολοήμερο πρόγραμμα, εφ΄ όσον το
επιθυμούν οι γονείς.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αριστοτέλης Μπότσης

 

 

Εορτασμός της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη, η μέρα που σηματοδοτεί την αρχή των Αποκριών, γιορτάστηκε φέτος με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Οι μαθητές/-τριες, γεμάτοι κέφι, φόρεσαν τα αποκριάτικα τους και μεταμόρφωσαν το σχολείο σε μια μικρή γιορτή γεμάτη χρώματα και χαμόγελα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, πάντα δίπλα στη σχολική κοινότητα, φρόντισε να προσφέρει στους μαθητές και τους δασκάλους λιχουδιές και καλούδια. Σουβλάκια, πίτες και αφεψίματα διανεμήθηκαν με χαρά, δίνοντας έναν γιορτινό τόνο στην ημέρα. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο για την αμέριστη υποστήριξή του και τη συνεισφορά του στη δημιουργία αυτής της υπέροχης ατμόσφαιρας.

Η κορύφωση της γιορτής ήρθε με το παραδοσιακό Γαϊτανάκι, το οποίο «έκλεψε» την παράσταση. Μαθητές/-τριες και δάσκαλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, πιασμένοι χέρι χέρι γύρω από τον πολύχρωμο στύλο και χορεύοντας υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Η χαρά και η ενέργεια των παιδιών, σε συνδυασμό με τις μουσικές μελωδίες, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γεμάτη ευθυμία και κέφι.

Η μέρα αυτή, γεμάτη χαμόγελα, παιχνίδι και αποκριάτικη διάθεση, έφερε κοντά όλους τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς, και μας θύμισε τη σημασία της κοινότητας και της συνεργασίας.

Η Τσικνοπέμπτη στο Δημοτικό Σχολείο Βιλίων ήταν μια υπέροχη γιορτή που όλοι αναμένουμε με ανυπομονησία να επαναληφθεί και του χρόνου!

Ομιλία: «Βάζοντας Όρια με Αγάπη»

Τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία με τίτλο «Βάζοντας Όρια με Αγάπη», στο πλαίσιο της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας, στον χώρο του σχολείου. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10:00 π.μ. και είχε ως στόχο να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές στους γονείς για την αποτελεσματική θέσπιση ορίων και την ενίσχυση της σχέσης με τα παιδιά τους, πάντα με σεβασμό και αγάπη.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ. Κυροδήμος Χάρης, η κ. Μινέλλι Βασιλική και η κ. Χρήστου Μαρία, επιστημονικοί συνεργάτες της Κινητής Μονάδας Ενηλίκων Δυτικής Αττικής της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Οι ειδικοί μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανάγκη θέσπισης ορίων στην ανατροφή των παιδιών και τον τρόπο που αυτά μπορούν να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξή τους, μέσα από την κατανόηση και την υποστήριξη των γονέων.

Η συμμετοχή των γονιών υπήρξε εντυπωσιακή και δείχνει τη διάθεση της κοινότητας να εργαστεί από κοινού για την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών μας. Μέσα από συζήτηση, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας και η ανάγκη για ανοιχτό διάλογο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές/-τριες.

Το σχολείο μας συνεχίζει να οργανώνει παρόμοιες δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών.

Σας ευχαριστούμε όλους για την ενεργό συμμετοχή σας και ανυπομονούμε να σας δούμε στην επόμενη εκδήλωση!

IMG 0468

 

Γιορτή της Κρέπας (La Chandeleur)

Η γιορτή της Υπαπαντής, γνωστή στη Γαλλία ως La Chandeleur, τιμάται στις 2 Φεβρουαρίου και συνδέεται παραδοσιακά με την παρασκευή κρέπας. Στη Γαλλία, την ημέρα αυτή, κάθε σπίτι ετοιμάζει κρέπες, ενώ υπάρχει και μια ιδιαίτερη παράδοση που σχετίζεται με τη σοδειά του σιταριού. Σύμφωνα με έναν μύθο, αν δεν γίνονταν κρέπες την ημέρα της Chandeleur, η σοδειά του σιταριού για το έτος θα καταστρεφόταν.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της γιορτής, οι μαθητές/-τριες της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βιλλίων, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κας Στέλλας Παπαθεοχάρη, αποφάσισαν να συμμετέχουν με έναν δημιουργικό – βιωματικό τρόπο. Την επομένη της εορτής, οι μαθητές έφτιαξαν κρέπες στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών, μαθαίνοντας όχι μόνο τη συνταγή, αλλά και την παράδοση πίσω από τη γιορτή.

Η παρασκευή κρέπας συνοδευόταν από το έθιμο του χρυσού νομίσματος, όπου οι Γάλλοι, κρατώντας ένα χρυσό νόμισμα στο αριστερό τους χέρι, γύριζαν την πρώτη κρέπα στον αέρα με το δεξί χέρι, ενώ η κρέπα αυτή φυλασσόταν για να χρησιμοποιηθεί ως ευλογία για την οικογένεια και να προσφέρει καλή τύχη για το επόμενο έτος.

Οι μαθητές και μαθήτριες, μέσω αυτής της δημιουργικής δράσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια σημαντική πτυχή της γαλλικής κουλτούρας και να συνδέσουν τη θεωρία με τη πρακτική, αποκομίζοντας μια εμπειρία μάθησης που συνδυάζει τη γλώσσα με την παράδοση.

Η γιορτή της Chandeleur, εκτός από τη θρησκευτική της διάσταση, έχει και έναν έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα, τον οποίο οι μαθητές ανακάλυψαν και εφάρμοσαν με ενδιαφέρον, ενισχύοντας τη σύνδεση των πολιτισμών και της παράδοσης μέσα από τη γνωριμία τους με τις γεύσεις της γαλλικής κουζίνας.