Εκπαιδευτική δράση στο Πεδίο Μάχης Πλαταιών

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βιλίων συμμετείχαν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 σε μία ξεχωριστή εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιστορικό Πεδίο Μάχης των Πλαταιών και στον Άγιο Δημήτριο Ερυθρών.

Η δράση αυτή διοργανώθηκε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και πραγματοποιήθηκε με δωρεάν συμμετοχή, προσφέροντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν σημαντικό τόπο της ελληνικής ιστορίας. Την παρουσίαση του χώρου και της ιστορικής σημασίας της Μάχης των Πλαταιών ανέλαβε εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο οποίος με τρόπο κατανοητό και παραστατικό μετέφερε στα παιδιά τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

57C875B8 D8C3 4E4B AA2C 6CA4D1DE8148Η αναχώρηση έγινε στις 08:30 το πρωί με σχολικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής, ενώ η επιστροφή ολοκληρώθηκε στις 12:45 το μεσημέρι. Την αποστολή συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Αριστοτέλη Μπότση, ο οποίος είχε και τον ρόλο του αρχηγού της εκδρομής.

Μετά το τέλος της ομιλίας και της περιήγησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευχάριστη έκπληξη να παραλάβουν ένα κόμικ με εικονογράφηση για τη Μάχη των Πλαταιών, το οποίο τους προσφέρθηκε ως αναμνηστικό και εκπαιδευτικό υλικό για περαιτέρω μελέτη και προβληματισμό.

Η δράση αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για όλους, ενισχύοντας τη σύνδεση των παιδιών με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορική μνήμη του τόπου μας.

IMG 6255

 

ΤΕΛΕΣΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2024 – 2025, πραγματοποιήθηκε η ιερή ακολουθία του αγιασμού, την οποία τέλεσε ο πατέρας της τοπικής εκκλησίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια ατμόσφαιρα χαράς και προσμονής για τους μαθητές, τους γονείς και το διδακτικό προσωπικό με ανταλλαγή ευχών για μία δημιουργική σχολική χρονιά και πνευματική πρόοδο των μαθητών και μαθητριών.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας Γ. Δρίκου κατά την τελετή του αγιασμού, ο οποίος ανέφερε τη σημασία της παιδείας και τη στήριξη του Δήμου προς το σχολείο.

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά!


ΑΓΙΑΣΜΟΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

ΞΕΚΙΝΑΜΕΑγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024 – 2025 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 8:30 π.μ. στο προαύλιο του σχολείου.

Αφού ολοκληρωθεί ο αγιασμός,  οι μαθητές/τριες  θα μπουν στις τάξεις, όπου θα γίνει η πρώτη γνωριμία με τον/την δάσκαλο/-α τους.

Οι γονείς θα παραμείνουν έξω από τον χώρο του σχολείου και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα παραλάβουν τα παιδιά τους από την πόρτα του προαυλίου, στην οποία θα τα συνοδεύσουν και πάλι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

Με τις θερμότερες ευχές μας για μια δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία, συνεργασία και καλή πρόοδο!

Με εκτίμηση,

ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας.

αγιασμος

Επιμορφωτική Ημερίδα σε Εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επιμορφωτική ημερίδα για τους/τις εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Βιλίων και Ερυθρών, εστιάζοντας σε θέματα διαχείρισης της τάξης. Η ημερίδα αυτή, που διοργανώθηκε από τον σύμβουλο εκπαίδευσης κ. Χαβιάρη, είχε σκοπό να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την τάξη τους και να δημιουργήσουν ένα θετικό μαθησιακό περιβάλλον.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, να συζητήσουν πραγματικά περιστατικά που αντιμετώπισαν στις τάξεις τους και να συνεργαστούν για την εύρεση λύσεων. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της συμπεριφοράς των μαθητών, όπως η θετική ενίσχυση και η κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες της ημερίδας ήταν η προσέγγιση της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες και ικανότητες των μαθητών/-τριών τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με έναν ανοιχτό διάλογο, όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να θέσουν ερωτήσεις και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Η αλληλεπίδραση αυτή ενίσχυσε το αίσθημα της κοινότητας και της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Η επιμορφωτική ημερίδα αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους/τις εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για μία εποικοδομητική σχολική χρονιά. Η διαχείριση της τάξης είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες/-ουσες θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον.ΗΜΕΡΙΔΑ p 1