Επιστροφή σε Βήμα Μαθητών

Μαθητές ΣΤ τάξης

 

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να διαβάσετε άρθρα, εργασίες και γενικότερα να δείτε υλικό που δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας.

 

ΒΙΒΛΙΟ…ΦΙΛΟΣ!

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από επιστήμονες το βιβλίο μας προσφέρει πολλά. Για αυτό είναι καλό να διαβάζουμε. Έχετε άραγε σκεφτεί τι μας προσφέρει ένα βιβλίο;

Αρχικά το διάβασμα είναι ένας τρόπος να περνάς ευχάριστα την ώρα σου. Επιπλέον εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας και την φαντασία μας επειδή διαβάζοντας το μυαλό μας ταξιδεύει και δημιουργεί ξεχωριστές εικόνες. Επίσης παίρνουμε μαθήματα ζωής αφού μέσα σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένα δίδαγμα για τον αναγνώστη. Τέλος μορφωνόμαστε διότι μαθαίνουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε και μπορούμε να τα μάθουμε μόνο μέσα από τα βιβλία. Έτσι τα βιβλία μας δίνουν γνώση, διασκέδαση και φαντασία.

Χρύσα Α.   15 Ιαν 2020

 

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

Η οικολογική καταστροφή στην Αυστραλία. Ένα από τα πιο γνωστά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη τον τελευταίο μήνα.

Εκατομμύρια ζώα κάηκαν ,καθώς και πάνω από 20 άτομα πέθαναν. Τα σύννεφα που δημιουργούνται λόγο των πυρκαγιών, ξεσπάν σε δυνατή νεροποντή επηρεάζοντας, την Καμπέρα, το Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη, ακό­μα και το Πεκίνο.

Τοξικά νέφη έχουν φτάσει μέχρι και την Λατινική Αμερική. Ο υδράργυρος έχει αγγίξει μόνιμα τους 40 βαθμούς. Σε μέρη που εκδηλώνονται πυρκαγιές, ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 49 βαθμούς.

Σπύρος Μπ.   15 Ιαν 2020

 

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι ο θάνατος 26 ανθρώπων και ενός δισεκατομμυρίου ζώων, η αποτέφρωση πάνω από 2οοο σπιτιών, ο αφανισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τις συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα του νερού αλλά και το κλίμα είναι νωρίς να τις ξέρουμε αλλά σίγουρα είναι ανυπολόγιστες. Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση πολλές φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται ΄΄επικίνδυνο΄΄ σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϋ και της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο καπνός από τις πυρκαγιές υπολογίζεται ότι θα κάνει το γύρο του κόσμου και ήδη άρχισε να επηρεάζει το χρώμα του ουρανού στη Νότια Αμερική αλλά και την ποιότητα του αέρα στη Νέα Ζηλανδία.

Οι πυρκαγιές πιθανόν να ξεκίνησαν από φυσικά αίτια αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει επιδεινώσει τις ξηρές και θερμές συνθήκες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη τέτοιων πυρκαγιών. Η κατάσταση των πυρκαγιών είναι ανεξέλεγκτη σε σημείο που φαίνονται από δορυφόρους στο διάστημα.

Όλος ο πλανήτης προσεύχεται για την σωτηρία της Αυστραλίας.

Γεωργία Χ.   15 Ιαν 2020

 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ανακύκλωση είναι διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή οτιδήποτε αποτελεί γρήγορο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα προϊόντα.

Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνετε ομαλότερα η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα π.χ. θάλασσα.

Γιώργος, Γιάννης    15 Ιαν 2020

 

Αντικαπνιστικός νόμος: Μαχαίρι το τσιγάρο!

Τον Οκτώβριο πέρασε από τη Βουλή με πλειοψηφία ο αντικαπνιστικός νόμος και πλέον το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Πού ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος;

Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς (Ο.Τ.Ε, Δ.Ε.Η, ΕΛ. ΤΑ, κλπ). Στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, κλινικές, στα νηπιαγωγεία, σε όλα τα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, σε όλους τους αθλητικούς χώρους, στους κλειστούς χώρους αναμονής, αεροδρόμια, λιμάνια, στα Μ.Μ.Μ., όπως επίσης και σε όλα τα αυτοκίνητα όταν υπάρχει μέσα παιδί κάτω των 12 ετών.

Τέλος, το πιο σημαντικό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα κέντρα διασκέδασης, στις καφετέριες, ουσιαστικά ΠΑΝΤΟΥ! Οι καπνιστές, καπνίζουν έξω από τα μαγαζιά, γιατί οι ποινές είναι αυστηρές και για τους καταστηματάρχες (από 500 ευρώ έως και 10.000 ευρώ και ανάκληση αδείας η οποία γίνεται στην 5η φορά) και για τους ίδιους, αφού μπορεί στο «1142» να τους καταγγείλει ο καθένας.

Οι καταστηματάρχες λένε πως έχουν πτώση 48% στα κέρδη τους και γίνονται πολλές απολύσεις προσωπικού. Οι καπνιστές και οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τους καπνιστές, ίσως με τη δημιουργία ειδικού χώρου γι’ αυτούς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου γιατί 8.000.000 θάνατοι τον χρόνο, οφείλονται στο κάπνισμα και η Ελλάδα, βρίσκεται στην υψηλότερη θέση καπνιστών με 38%. Στη χώρα μας, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, έγινε για πρώτη φορά το 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα.

Επιτέλους, εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος. Είναι το μεγαλύτερο δώρο ζωής, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, πως:

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!

Να στραφούμε σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση! Εμείς τα παιδιά, ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!!!

Σταύρος Ξ.   15 Ιαν 2020

 

Κλιματική αλλαγή

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας που έχει επιταχυνθεί 7 φορές περισσότερο τον χρόνο από ότι στη δεκαετία του 1990. Εν μέρει, η τήξη τους οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα, που ακολουθεί ταχύτερους ρυθμούς στην Αρκτική από ότι παγκοσμίως αλλά κι από την επιτάχυνση της ροής του πάγου των παγετώνων στη θάλασσα, η οποία οδηγεί στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Στέλλα,  Άρτεμις    15 Ιαν 2020

 

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου του 2019 είναι μια σειρά από χιλιάδες πυρκαγιές που έχουν λάβει χώρα στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών λαμβάνουν χώρα στο τμήμα του δάσους της Βραζιλίας. Γειτονικές χώρες όπως η Βολιβία ,το Περού και η Παραγουάη έχουν επίσης αναφέρει πυρκαγιές στα εδάφη τους.

Στις 20 Αυγούστου, οι πυρκαγιές κατέκαψαν δασικές εκτάσεις στις πολιτείες Αμαζόνας, Ροντονία, Μάτο Γκρόσο και Πάρα. Οι πολιτείες Αμαζόνας και Άκρε κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στις πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας κριτικής προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας ιδιαίτερα από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τη κυβέρνηση της Γαλλίας η οποία συνορεύει με την Βραζιλία λόγω της γαλλικής Γουιάνας. Ως παράγοντας για την πρόκληση των πυρκαγιών θεωρούνται οι πολιτικές του προέδρου Ζαίχ Μπολσονάρου οι οποίες έχουν αποδυναμώσει την προστασία του τροπικού δάσους. Ο Μπολσονάρου και οι υπουργοί του απάντησαν ότι η αποψίλωση των δασών είναι αναγκαία για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βραζιλίας επίσης δήλωσαν ότι τα δεδομένα της διαστημικής υπηρεσίας είναι λανθασμένα ως μέρος καμπάνιας παραπληροφόρησης εναντίον της κυβέρνησής του.

Στέργιος    15 Ιαν 2020

 

Αντικαπνιστικός Νόμος

Το κράτος αποφάσισε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Επίσης η απαγόρευση ισχύει στα αεροδρόμια στους σταθμούς μεταφορικών μέσων στα κυλικεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α. Όμως όταν δεν εφαρμόζεται ο νόμος υπάρχουν συνέπειες όπως πρόστιμο των 1.500 ή των 3.000 ευρώ σε όσους δε τηρούν τον νόμο.

Βασιλεία,  Σοφία    15 Ιαν 2020

 

Απαρτχάιντ

Το απαρτχάιντ είναι όρος που προέρχεται απ’ τη γλώσσα αφρικάανς και τα ολλανδικά και σημαίνει διαχωρισμός. Το απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των λευκών που καθόριζε την διάκριση ανθρώπων σε ένα κράτος βάση φυλετικών κριτηρίων. Ο σκοπός του απαρτχάιντ ήταν να σταματήσουν οι γάμοι λευκών και μη λευκών. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη νότιο Αφρική από το εθνικό κόμμα το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991. Ο φυλετικός διαχωρισμός στη νότιο Αφρική ξεκίνησε κατά την αποικιοκρατία. Το 1990, ο πρόεδρος Φεντερίκ ντε Κλερκ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την λήξη του απαρτχάιντ, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 1994 με τη συμμετοχή των εθνοτήτων από τις οποίες εξελέγη το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο με ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα. Ο Νέλσον Μαντέλα (1918-2013) ήταν αγωνιστής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ, που αναπτύχθηκε στη νότια Αφρική. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της πατρίδας του [1994-1999]. Από το 1998 μέχρι το 1999 διατέλεσε πρόεδρος του κινήματος των Αδεσμεύτων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση