Ο τόπος μας

Ο Βαθύλακος βρίσκεται περίπου 27 χμ. ΒΔ της Θεσσαλονίκης και έχει υψόμετρο 110 μ. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει 2.337 κατοίκους.  Ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Χαλκηδόνας με έδρα τα Κουφάλια.

Ο Βαθύλακος  απέχει 4 χμ. από την έπαυλη Τόψιν, σήμερα Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων , όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις  τον Οκτώβριο του 1912 για την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στον Ελληνικό Στρατό.

Επί Τουρκοκρατίας ο τόπος ονομαζόταν Κατήκιοϊ ή Καδήκιοϊ, επειδή εδώ διέμενε ο Οθωμανός δικαστής, ο καδής της ευρύτερης περιοχής. Το 1913 με την απελευθέρωση της Μακεδονίας ο Βαθύλακος προσαρτήθηκε στην Ελλάδα. Η ελληνική ονομασία Βαθύλακος αποκτήθηκε το 1900.

Με την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών που επακολούθησε, εγκαταστάθηκαν στον Βαθύλακο από το 1923 ώς το 1927,  1.500 περίπου πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από το Σεβδίκιοϊ, πλούσια κωμόπολη κοντά στη Σμύρνη. Γρήγορα ήρθαν και ρίζωσαν οικογένειες από τα χωριά Αλή-Αγά Μενεμένης, Αράπ Τσιφλίπ Μενεμένης, Κόλντερε Μαγνησίας, Τσερνίκ Προύσας, Χαμιδιέ ή Μουραντιέ Μαγνησίας, Μπουγιουκλί Αϊδινίου, τη Νέα Φώκαια, τα Σώκια Αϊδινίου, τα Βουρλά Ερυθραίας, το Αϊβαλί κ.ά.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση