ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Καθ΄οδόν προς το μέτωπο

Νύχτα πάνω στη νύχτα, βαδίζαμε ασταμάτητα, ένας πίσω απ΄τον άλλο, ίδια τυφλοί. Με κόπο ξεκολλώνταςτο ποδάρι από τη λάσπη, όπου, φορές, εκαταβούλιαζε ίσαμε το γόνατο… (Οδυσσέα Ελύτη “Το Άξιον Εστί”)

(γελοιογραφία από αγγλική εφημερίδα της εποχής)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι μαζί με την 25η Μαρτίου, οι δύο μεγάλες εθνικές μας γιορτές. Κάθε εθνική επέτειος είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε την Ιστορία της πατρίδας μας.

Στο σχολείο τονίζουμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να μαθαίνουν την Ιστορία του τόπου τους, της χώρας τους, και καθώς μεγαλώνουν, την παγκόσμια Ιστορία. Η γνώση της Ιστορίας, μάς βοηθάει στο να καταλάβουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτοί που αγνοούν την Ιστορία, δεν μπορούν να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τα γεγονότα της σύγχρονης εποχής. Οι λαοί που δεν έχουν διδαχτεί  από τα ιστορικά γεγονότα, κινδυνεύουν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη που έκαναν οι άνθρωποι στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που δεν έχει γνώση της Ιστορίας μοιάζει με δέντρο χωρίς ρίζες. Δεν μπορεί να προοδεύσει και με το πρώτο δυνατό φύσημα του ανέμου, μπορεί να παρασυρθεί, να ξεριζωθεί και να σωριαστεί στο έδαφος.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι χαρακτηριστική της περιόδου της Κατοχής:                     1942. Παιδιά σε συσσίτιο στον Πειραιά. Στη διάρκεια της επισιτιστικής κρίσης και του λιμού (1941-1942) οργανώθηκαν από διάφορες οργανώσεις  δίκτυα αλληλεγγύης για παιδιά και μεγάλους.

Μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μάιος 1943, στο γκέτο της Βαρσοβίας (Πολωνία). Οι Γερμανοί στρατιώτες  με τη βία βγάζουν έξω από τα καταφύγια όπου είχαν υπό περιορισμό, όλους τους κατοίκους εβραϊκής καταγωγής, για να τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από τη βαρβαρότητα και τις φρικαλεότητες της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ δεν γλίτωσαν ούτε τα μικρά παιδιά.

Όλοι ας προσπαθήσουμε να μην επαναληφθούν αυτές οι τραγικές εικόνες.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ   ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ  ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   ΝΑΙ ΣΤΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε για τα βασικά ιστορικά γεγονότα του Πολέμου του ’40 και δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από εκείνη την εποχή.

από Βασίλη Βασιλειάδη

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση