ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙΟΥ

Το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τους παλαιότερους, λειτουργεί πάνω από 200 χρόνια. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε άλλοτε με δύο δασκάλους και άλλοτε με έναν. Δάσκαλοι που δίδαξαν και αναφέρονται σε χειρόγραφα είναι ο ιεροδιδάσκαλος Στρουμπάκης Κωνσταντίνος (1864-1926), ο Λουκάς Ι. Τσαμπάς, ο Στρουμπάκης Νικ. ο Παρθένης Κων. κ.α.  Στα χρόνια αυτά είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη και μάλιστα τα χρόνια που ήταν Δημογέροντας  ο Στρατής Παπαμιχαλάκης, στον οποίο προσέτρεχαν οι κάτοικοι αφού ήταν από τους ελάχιστους που ήξεραν ανάγνωση και γραφή (μαρτυρίες Παντελή Κλιαμενάκη).

Πριν από το 1912 λειτούργησε ως κοινοτικό και στεγαζόταν σε παλαιό οίκημα με μια μόνο αίθουσα, το οποίο εκποιήθηκε αργότερα υπέρ του σχολικού ταμείου. Στον ίδιο χώρο στεγαζόταν από το 1912 μέχρι το 1930, όταν το σχολείο έγινε κρατικό. Σήμερα το εν λόγω οίκημα λειτουργεί ως κατάστημα.

Σε κατάλογο με τα λειτουργούντα σχολεία του 1920 στο αρχείο της Π.Ε Χίου αναφέρεται το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου να έχει Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο.

Το 1930 θεμελιώθηκε νέο κτίριο σε οικόπεδο 2.500 τ.μ. ΒΑ στην είσοδο του χωριού, σε τμήμα του οποίου υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το δε υπόλοιπο απαλλοτριώθηκε, με δαπάνη της Λονδινείου Επιτροπής του κράτους και δωρεών των ομογενών της Αμερικής. Το κτίριο τελείωσε και εγκαινιάστηκε το 1934. Το 1936 υπέστη σοβαρές ζημιές από σφοδρή χιονοθύελλα. Τότε φοιτούσαν 148 μαθητές. Ζημιές σοβαρές έπαθε και το 1950 από σεισμό και επισκευάστηκε με δαπάνες του κράτους (30.000.000 δρχ.). Τον ίδιο χρόνο, μετά από νέο σεισμό, έπαθε πάλι ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο σύμφωνα με τις 75561 και 82515/60 εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ προς τη Νομαρχία Χίου. Το κτίριο αυτό λειτουργεί σήμερα ως ελαιοτριβείο.

Από τότε οι 130 περίπου μαθητές του σχολείου που λειτουργούσε ως 3/θέσιο στεγάζονταν στους ναούς του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Νικολάου και στην οικία του Στρογγυλού.

Το 1960, η κοινότητα Θολοποταμίου προέβη σε αναγκαστική απαλλοτρίωση αγρού του Πέτρου Α. Μακρίδη (ΦΕΚ 1681/25-11-60 Τ.Δ.), εκτάσεως 3.000 τ.μ. και το μεταβίβασε στη Σχολική Εφορεία. Με κρατική ενίσχυση 615.000 δρχ. από τον ΟΣΚ και το Νομαρχιακό Ταμείο κτίστηκε νέο κτίριο το 1963, τύπου 4/θεσίου, αποτελούνταν από τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο και βοηθητικούς χώρους σε ξεχωριστό κτίσμα. Λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη και σχολικός συνεταιρισμός. Στο νέο διδακτήριο λειτούργησε μέχρι το 1973, οπότε και κρίθηκε πάλι ακατάλληλο και μεταφέρθηκε σε τρία σπίτια στην «Πάνω Γειτονιά» του χωριού μέχρι το 1981.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες αποπερατώθηκε το νέο διδακτήριο και το 1982 στέγασε τους 80 μαθητές. Διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας (3 μεγάλες και 2 μικρές), γραφείο, ευρύχωρο διάδρομο και βοηθητικούς χώρους. Από το 1982 λειτούργησε και συστεγάστηκε με το Δημοτικό και  το Νηπιαγωγείο Θολοποταμίου. Το σχολείο λειτουργούσε ως 3/θεσιο. Το 1995, επειδή παρουσίασε ρωγμές στους τοίχους του, κρίθηκε πάλι ακατάλληλο για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, αφού ο φέρων οργανισμός και η θεμελίωση του σχολείου η οποία ελέγχθηκε με κάθε λεπτομέρεια δεν παρουσίασαν την παραμικρή φθορά. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου, καθώς και όλο το αρχείο και το υλικό του σχολείου, μεταφέρθηκαν πάλι σε κοινοτικά κτίρια όπου επικρατούσαν αντίξοες συνθήκες στέγασης.

Έπειτα από συντονισμένες και επίπονες προσπάθειες ολοκληρώθηκε η επισκευή του και από το 1998 εγκαταστάθηκε στο διδακτήριο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Από το 2001 μέχρι και σήμερα, με το ΦΕΚ 1129/30-8-2001, λειτουργεί ως 4/θέσιο.

Το 2002 το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου είναι από τα πρώτα σχολεία που λειτούργησαν ως ολοήμερα με προαιρετική συμμετοχή των μαθητών και από το 2003 έγινε οργανική η θέση. Το σχολείο συμμετέχει σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων.

Το 1995 ιδρύθηκε και λειτουργεί Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με σημαντική συνεισφορά στη λειτουργία του σχολείου.

Με τη μαζική μετανάστευση στις δεκαετίες του ’50, ’60 και του ’70 πολλοί απόφοιτοι του σχολείου βρέθηκαν στο εξωτερικό (Καναδά, Αμερική) όπου διέπρεψαν και διαπρέπουν σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου.

Από το Δημοτικό Σχολείο Θολοποταμίου αποφοίτησαν αξιόλογοι επιστήμονες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Φωτεινό Γρηγόριο (1811-1900) Επίσκοπο Μυριοφύτου. Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής του Γυμνασίου Χίου και είναι ένας από τους δώδεκα κατοίκους του Θολοποταμίου που διασώθηκαν από τις σφαγές της Χίου.

Σουρία Γεώργιο, Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Αρρένων Χίου από το 1862-1881, ο οποίος ανήγαγε την εκπαίδευση στη Χίο σε πολύ ψηλό επίπεδο, ώστε οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Χίου γίνονταν δεκτοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς εξετάσεις.

Στρουμπάκη Κωνσταντίνο, Καθηγητή της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβάνια των Η.Π.Α.

Μαρδά Κωνσταντίνο, Δημοσιογράφο-συγγραφέα, βραβευμένο από το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας Μπότση, ερευνητή του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, και άλλοι πολλοί Θολοποταμούσοι.

                                                      ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ