ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

SAM_0315SAM_0315SAM_0315: «Εβδομάδα εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία της 3ης Δεκεμβρίου»

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμΕΑ. Στην Ελλάδα η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε με τις διατάξεις του Ν.2430/96 ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Ειδικότερα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση για υποστήριξη και ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρέχεται ειδική εκπαίδευση, η οποία επιδιώκει:

α) την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους,

β) τη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη ή επανένταξή τους στο κοινό εκπαιδευτικό σύστημα και κατ’επέκταση στο κοινωνικό σύνολο,

γ) την επαγγελματική τους κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία,

δ) την αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη και

ε) τη διασφάλιση της αυτόνομης συμμετοχής των Ατόμων Με Αναπηρία στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή.

Στο σχολείο μας έγιναν οι παρακάτω δράσεις:

  1. Βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις: ενδεδειγμένοι τρόποι συνοδείας και συμπεριφοράς, , κίνηση και συνοδεία τυφλού – φορώντας μάσκα ι, φορώντας ωτοασπίδες,  κ.λ.π. ζώντας έτσι μια εμπειρία, αφετηρία για προβληματισμό, απέναντι στην αναπηρία αλλά και γενικότερα στη διαφορετικότητα.
  2. Γνωριμία με τη νοηματική γλώσσα
  3. Αθλητικές δραστηριότητες (ομαδικά αθλήματα).
  4. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας ¨Η Πεντάμορφη και το Τέρας ¨ όπως και ταινίας  μικρού μήκους “Μy name is Maria¨