Δημοτικό Σχολείο Σκοτίνας

Μικρός Πρίγκιπας: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»

Επιμορφωτική διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με το Πρόγραμμα ΕΛΙΖΑ.

Η Διεύθυνση του Σχολείου παρακολούθησε την επιμορφωτική διαδικτυακή συνάντηση σχετικά με το Πρόγραμμα ΕΛΙΖΑ, την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 5.00′ μ.μ. – 7.00′ μ.μ.

Το πρόγραμμα ΕΛΙΖΑ είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης με κύριο στόχο την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την παραμέληση.

🛡️ Στόχοι και Φιλοσοφία

Το πρόγραμμα βασίζεται στην αναγνώριση ότι η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης. Οι κύριοι στόχοι του είναι:

  • Ενδυνάμωση των παιδιών: Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα όρια (σωματικά και συναισθηματικά) και να διακρίνουν το “καλό” από το “κακό” μυστικό/άγγιγμα.

  • Εκπαίδευση: Να γνωρίζουν πού και σε ποιους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια (“Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι”).

  • Ενίσχυση Εμπιστοσύνης: Να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικούς) ώστε να αναφέρουν προβληματικές καταστάσεις.

  • Ευαισθητοποίηση: Να ευαισθητοποιηθεί η σχολική κοινότητα και η κοινωνία για το ζήτημα της παιδικής προστασίας.

🏫 Το Πρόγραμμα στα Σχολεία

Το ΕΛΙΖΑ εφαρμόζεται κυρίως στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), καθώς απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η διδασκαλία γίνεται από εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει ειδική επιμόρφωση και χρησιμοποιούν:

  1. Δραστηριότητες: Χρήση παραμυθιών, παιχνιδιών ρόλων και συζητήσεων.

  2. Θεματικές Ενότητες: Εστιάζουν στην αναγνώριση των συναισθημάτων, στην αυτοεκτίμηση, στην έννοια της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας.

Το πρόγραμμα δεν επικεντρώνεται στο τραύμα, αλλά στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών, ώστε να έχουν τα εφόδια να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μιλήσουν.

🤝 Ποιος το Υποστηρίζει

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΕΛΙΖΑ – Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και έχει την υποστήριξη εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων. Η εφαρμογή του στα σχολεία γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

20251125 175604 20251125 181548

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων